21:28 04.09.2020

Кулеба в Раді Безпеки ООН: Для відновлення стабільності в Білорусі потрібні діалог і повага до прав людини

2 хв читати
Кулеба в Раді Безпеки ООН: Для відновлення стабільності в Білорусі потрібні діалог і повага до прав людини

Ключовими факторами для стабілізації ситуації в Білорусі є діалог і повага до прав людини, впевнений міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"У нинішніх умовах, повага до прав людини і діалог складають дві основні передумови відновлення стабільності в Білорусі", - заявив Кулеба на неформальному засіданні Ради Безпеки ООН, яке проводилося за формулою Арріа, повідомляє прес-служба МЗС України.

Він нагадав, що 10 серпня країни Люблінського трикутника зробили заяву, як тільки влада Білорусі вдалася до насильства проти мирних протестувальників. Україна, Польща і Литва висловили спільне глибоке занепокоєння ескалацією ситуації в Білорусі, закликали білоруську владу утриматися від застосування сили, звільнити з-під варти затриманих під час протестів, а також запропонували сприяння в налагодженні діалогу. Проте цей спільний заклик не був почутий, а влада Білорусі застосувала і продовжує застосовувати невиправдане і неприйнятне насильство до громадян, які беруть участь у протестах, в результаті чого багато з них постраждали. Тисячі людей були затримані, продовжилися утиски прав і свобод громадян, включно з правом на мирні зібрання та свободу слова.

Це, в свою чергу, спонукало Україну поставити на паузу всі контакти з Білоруссю на високому та найвищому рівнях, і викликати посла України в Білорусі до Києва для консультацій.

"Звільнення всіх затриманих може почати діалог між владою і громадянським суспільством, ініціювати пошук компромісів. Наступним кроком може стати оголошення нових виборів, які повинні бути проведені в демократичний спосіб і з безперешкодною участю міжнародних спостерігачів, насамперед, з ОБСЄ / БДІПЛ", - зазначив Кулеба.

Україна, наголосив міністр, вітає спільну пропозицію нинішнього Албанського та майбутнього Шведського головування в ОБСЄ про проведення їх візиту в Білорусь для зустрічі з представниками влади та опозиції і сприяння діалогу.

"Ми закликаємо владу Білорусі до конструктивного залучення до цих зусиль", - зазначив він.

Кулеба також заявив, що Україна ніколи не втручалася і не буде втручатися у внутрішні справи Білорусі.

"Сподіваюся, що кожна країна - перш за все, це стосується Російської Федерації - дотримуватиметься такої ж позиції і утримається від будь-яких дій, включно з військовим вторгненням, здатних ще більше дестабілізувати ситуацію в Білорусі", - додав він.

Також міністр зазначив, що Україна готова допомогти Білорусі подолати нинішню кризу без ослаблення її суверенітету і незалежності. Він наголосив, що стабільний і демократичний розвиток Білорусі має ключове значення не тільки для громадян Білорусі, але і для сусідньої України і Європи в цілому.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Важливо, щоб лідери з великим політичним впливом допомагали залучати до Саміту миру інших лідерів, які все ще балансують між Україною та Росією

Київ пропонує європейські варіанти змін до розподілу повноважень між державною та місцевою владами - заступник мера

Більшість українців продовжує довіряти Зеленському як чинному президенту - КМІС

Глобальний саміт миру може мати продовження в парламентському вимірі - Стефанчук

Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

Участь Китаю в Глобальному саміті миру могла б зробити практичний внесок у досягнення справедливого й довготривалого миру в Україні - МЗС

Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила план допомоги Україні на CHF5 млрд через "боргове гальмо"

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Угорщина може позбутися права вето під час голосування в Євросоюзі - DW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА