22 травня 2019, 17:47

Перша поразка Зеленського в Раді

Як відомо, сьогодні 22 травня, зміни до закону про вибори навіть не поставили до порядку денного – президента підтримали тільки 92 "позеленілих" члени парламенту.

Рада показала зуби і поставила новообраного президента на місце, що йому належить в системі парламентсько-президентської республіки. Більше того Андрій Парубій недвозначно анонсував подання до Конституційного Суду, що має перевірити указ про розпуск на відповідність Конституції.

Чи депутати остаточно відбили атаку новообраного президента?

Звичайно ж ні. Але його перша поразка переконала Верховну Раду, що можна захищатися і робити це досить ефективно і різко. Адже попри настільки значну підтримку виборців Зеленський – не Порошенко і не користується настільки значним впливом на законодавчий орган, як його попередник.

Найголовніша помилка Зеленського полягала у надто різкій зміні закону на догоду політичному виграшу. Пропозиція закрити списки виявилась неприйнятною. Відкриті списки пропорційної системи виборів хоч і не влаштовують до кінця жодну фракцію, є зобов'язанням, яке не можна просто відкласти в бік.

Цілком очевидним є політичний виграш, який отримає Зеленський у випадку зниження прохідного бар'єру до 3%. Якщо вірити останнім опитуванням для створення коаліції "Слуга народу" має об'єднуватись або з "Опозиційним блоком" Юрія Бойка (Медведчука), або з "Батьківщиною" Юлії Тимошенко. В обох випадках ціна такого об'єднання величезна: або проросійський курс, або посада прем'єра на користь молодшої партнерки по коаліції.

Інша справа, якщо у Раді з'являться 3-5 дрібних фракцій "трьохпроцентників". З ними домовитись про коаліцію можна простіше і вони попросять значно менше.

Однак у такому випадку Україна може стати схожою на Хорватію, де в парламенті країни Саборі наразі є аж 21 (!) фракція політичних партій. При цьому частина партій, як наприклад "Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje" має лише одного депутата.

Напевне сьогодні на Банковій пишуть сценарії і можуть вирішити тролити Верховну Раду позачерговими засіданнями хоч кожен день. Але треба очікувати, що на них буде приходити все менше і менше людей.

Так буде доти, доки у Зеленського не зрозуміють – з будь-якою Радою ефективніше домовлятись, бо протистояння ні до чого не призведе.