12:28 19.11.2018

Питання передання абонентської бази споживачів газу залежить від Держрегслужби - Коболєв

3 хв читати
Питання передання абонентської бази споживачів газу залежить від Держрегслужби - Коболєв

Постанова уряду №867 від 19 жовтня 2018 року про продовження спецзобовязань (ПСЗ) і поступове підвищення ціни на газ для населення не було погоджено з Державною регуляторної службою (ДРС) щодо передання облгазами бази абонентів Мінфіну, що ставить під загрозу таке передання, заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Якщо ця постанова почне працювати і облгази цю базу передадуть, то вже на початку наступного року можна буде провести монетизацію. Якщо цю базу не розкриють, то це пересунеться на більш тривалий термін. Механізмом цього перенесення, наскільки я розумію, будуть судові суперечки облгазів на основі того, що ДРС не надала узгодження саме в цій частині постанови", - сказав А.Коболєв на "Українському енергетичному тижні в Києві в понеділок.

Він зазначив, що без передання абонентської бази на ринку зберігатиметься схема розкрадання газу, що продається "Нафтогазом" за пільговими цінами, Її обсяг раніше глава "Нафтогазу" оцінив до 2 млрд куб. м або $ 700 млн за поточними цінами.

Глава "Нафтогазу" висловив думку, що згодом абонентська база, як в цивілізованих країнах, має зберігатися у оператора мережі високого тиску (в українському випадку - в "Укртрансгазі") і бути відкритою для всього ринку.

"Це надаст можливість будь-якому споживачеві, якщо він хоче змінити постачальника, зробити це легко і просто", - пояснив А.Коболєв.

За його словами, наразі приватним постачальникам побутові споживачі нецікаві, оскільки ціна поставок їм за ПСЗ становить 8,5 тис. грн за 1 тис. куб. м, а ринкова - 12 тис. грн за 1 тис. куб. м.

Глава правління "Нафтогазу" також розкритикував Антимонопольний комітет України і регулятора - НКРЕКП - за відсутність покарань облгазів та інших газозбутових компаній, що зловживають своїм монопольним становищем. Як приклад він навів безуспішні спроби співробітниці НАК в Київській області протягом більше трьох місяців змінити постачальника на "Нафтогаз". "Це називається зловживанням монопольним становищем у чистому неприкритому і безсовісному вигляді. Їй просто не дають цього зробити", - констатував А.Коболєв.

Він також нагадав, як свого часу "Київгаз" розіслав киянам платіжки з неіснуючими штрафами і пенями, проте не був оштрафований або якось інакше покараний ні АМКУ, ні регулятором.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів постановою №867 від 19 жовтня 2018 року продовжив спецзобов'язання "Нафтогазу" продавати природний газ для населення, релігійних організацій та виробників теплової енергії до 1 травня 2020 року. Уряд також переглянув формулу розрахунку ціни для продажу газу за ПСЗ, підвищивши її на 23,5% - до 8,55 тис. грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ і витратами на транспортування і поставку).

Для її визначення за основу було узято середньоарифметичну ціну продажу/поставки газу НАК промисловим споживачам за липень-вересень поточного року в розмірі 8,98 тис. грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ і витрат на транспортування і поставку). До цієї ціни застосовується понижувальний коефіцієнт 0,6943 для розрахунку ціни на газ для населення і тепловиків з 1 листопада 2018 р. до 30 квітня 2019 року і коефіцієнт 0,8 - для розрахунку ціни на газ з 1 травня 2019 року.

Обов'язок постачати газ населенню і тепловикам залишивсс за газзбутами, яким НАК до 1 травня 2020 року не має права відмовити в задоволенні заявки за дотримання ними низки умов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄБА просить надати бізнесу можливість самому відбирати критично важливих співробітників

Титанова "Велта" відчуває гостру нестачу кадрів аж до зупинки виробництва - СЕО

Актуалізація вимог "єОселі" збільшить попит на якісне житло і стимулюватиме економіку країни - думка

Обмеження е/е в Україні в середу розпочнуться з 19:00 замість 20:00 - обленерго

УЗ підвищила вартість комплектів білизни в плацкартних і купейних вагонах у 1,6 раза, у вагонах СВ - удвічі

ФДМ готується до приватизації одного з Дунайських портів

"Укренерго" скасувало обмеження споживачів з 07:00 до 20:00 середи в усіх областях

Україна влітку планує виставити на перші аукціони оренду 109 тис. га агроземель

SENSAR Development має намір побудувати в Ужгороді 5-зірковий готель і житловий комплекс

Ощадбанк придбав облігації нового випуску "Нової пошти" на 650 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА