08:48 24.02.2019

Громадяни Молдови обирають депутатів парламенту

2 хв читати
Громадяни Молдови обирають депутатів парламенту

Голосування на виборах до парламенту і консультативний референдум почалися в Молдові в неділю о 7:00 за місцевим часом.

Голосування буде проходити на 2 141 виборчій дільниці, з них 123 знаходяться за кордоном.

Уперше в історії незалежної Молдови вибори пройдуть за змішаною виборчою системою - 51 депутат буде обраний по одномандатних округах, а 50 - за партійними списками в національному окрузі. Вперше на виборах в Молдові скасований поріг явки, дозволена агітація в день виборів, за винятком приміщень виборчих дільниць.

Паралельно з парламентськими виборами в Молдові проходить консультативний референдум. Громадяни дадуть відповіді на запитання щодо скорочення числа депутатів парламенту з 101 до 61 і права народу відкликати депутатів, якщо вони не виконують своїх обов'язків.

Останнє питання безпосередньо суперечить конституції Молдови і практикам, схваленим Венеціанською комісією Ради Європи. Консультативний референдум не матиме юридичних наслідків. Уряд Молдови пояснив свою ініціативу прагненням "дізнатися думку народу з актуальних питань реформи політичної системи країни". Для визнання референдуму таким, що відбувся, в ньому повинні взяти участь не менше третини виборців.

У виборах за національним округом беруть участь 14 партій і один виборчий блок: Демократична партія (ДПМ, 53 кандидата), блок ACUM (що включає Партію дії і солідарності і Платформу DA, 55), Партія комуністів (54), Партія соціалістів (ПСРМ, 55), партія "Шор" (51), рух Antimafie (32), "Наша партія" (54), Націонал-ліберальна партія (40), партія "Народна воля" (30), партія регіонів (43), партія "Демократія дома"(37), Рух професіоналів" Speranta-Надія "(34), партія "Батьківщина" (35), Екологічна партія зелених (31) і Ліберальна партія (30).

У виборах у 51 одномандатному окрузі беруть участь 320 кандидатів, з яких 265 - представники партій, а 55 - незалежні кандидати. Тільки ДПМ та ПСРМ виставили кандидатів у кожному окрузі. Вибори в округах пройдуть у один тур, депутатом стане кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів.

За виборами стежитимуть понад 600 міжнародних і 2,5 тис. місцевих спостерігачів. З них 80 осіб працюватимуть на зарубіжних виборчих дільницях.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА