13:23 26.11.2018

Країни Балтії і Грузія звинуватили Росію в порушенні міжнародного морського права через інцидент у Керченській протоці

3 хв читати
Країни Балтії і Грузія звинуватили Росію в порушенні міжнародного морського права через інцидент у Керченській протоці

В Естонії та Грузії розцінили інцидент з українськими військовими суднами в Керченській протоці як порушення Росією міжнародного морського права.

"Уважно спостерігаємо за тривожними подіями в Керченській протоці і Азовському морі. Атака на українські судна та їх затримання є грубим порушенням міжнародного морського права і ставить під загрозу безпеку всього регіону. Грузія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України", - написав на своїй сторінці в соцмережах глава МЗС Грузії Давид Залкаліані.

Він закликає міжнародне співтовариство вжити негайних заходів для деескалації ситуації.

Прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас також засудив дії російської сторони в Керченській протоці. "Те, що відбулося в Керченській протоці, є серйозним порушенням міжнародного права. Засуджую діяльність Росії із захоплення військово-морських суден України, закриття Керченської протоки і агресії проти України", - написав Ю.Ратас у соцмережах.

"Підтримую заклик Європейського союзу і НАТО до деескалації з тим, щоб запобігти подальшому розвитку конфлікту", - заявив глава уряду.

Пізніше Ю.Ратас скликав у понеділок екстрене засідання урядової комісії з питань безпеки. Як повідомили "Інтерфаксу" у прес-службі уряду, на засіданні запропоновано обговорити інцидент у Керченській протоці.

У свою чергу литовський міністр закордонних справ Лінас Лінас Антанас Лінкявічюс у зв'язку з інцидентом у Керченській протоці висловив сподівання, що міжнародна громадськість дотримуватиметься "украй жорсткої позиції і вимагатиме від Росії припинити блокаду і ці дії".

"Це не що інше, як продовження агресії, оскільки Азовське море за угодою між Україною і Російською Федерацією і Україною - акваторія загального користування, і ці судна в Маріуполі не виконували жодних операцій", - сказав агентству BNS міністр.

Схожу думку висловив міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич. Він закликав міжнародне співтовариство, ООН і Європейський союз відреагувати на інцидент у Керченській протоці. "Якщо станеться ескалація ситуації, в розпорядженні ЄС є і дипломатичні, і санкційні інструменти", - заявив міністр у передачі "900 секунд" на телеканалі LNT.

Україна заявила, що РФ порушила Конвенцію ООН з морського права і договір між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

ВМС України повідомили у Facebook що російські берегові пости і порти в Керченській протоці були повідомлені про намір групи суден пройти Керч-Єнікальським каналом у ніч на 25 листопада. "О 03.58 25.11.2018 малий броньований артилерійський катер Військово-морських сил ЗС України "Бердянськ" із метою дотримання міжнародних норм безпеки судноплавства зв'язався з береговим постом ПС ФСБ РФ, морськими портами Керч і Кавказ і повідомив про намір проходу Керченською протокою. Інформацію було отримано, але відповідь не надано", - заявили представники ВМС України.

Президент України Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони в неділю заявив, що Верховна Рада на позачерговому засіданні 26 листопада розгляне питання про введення воєнного стану в країні. При цьому він вказав, що "введення воєнного стану жодним чином не означає, що Україна вдаватиметься до якихось наступальних дій, Україна виключно виконуватиме дії із оборони своєї території, захисту і гарантування безпеки своїх громадян".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА