15:22 08.10.2020

У РФ немає кримінальних справ проти Тихановської

2 хв читати
У РФ немає кримінальних справ проти Тихановської

У МВС Росії заявили про відсутність кримінальних справ на території РФ стосовно лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської.

"Кримінальних справ стосовно Світлани Тихановської правоохоронні органи Російський Федерації не порушували", - повідомили "Інтерфаксу" у прес-службі відомства.

"Її присутність у базі розшукуваних осіб, розміщеній на сайті МВС Росії, пояснюється тим, що Головний інформаційно-аналітичний центр МВС Росії здійснює формування та ведення Міждержавного інформаційного банку, який функціонує на підставі Угоди про взаємини міністерств внутрішніх справ у сфері обміну інформацією від 3 серпня 1992 року та Угоди про обмін інформацією у сфері боротьби зі злочинністю від 22 травня 2009 року, укладених у рамках СНД", - зазначили у міністерстві.

За даними прес-служби, цей інформаційний банк формується відповідно до Регламенту компетентних органів щодо здійснення міждержавного розшуку осіб, затвердженого у 2015 році рішенням Ради глав урядів СНД.

Напередодні інформоване джерело агентства повідомляло, що внесення екс-кандидата у президенти Білорусі Світлани Тихановської до бази розшуку МВС Росії є технічним аспектом взаємодії союзних держав.

"У рамках взаємодії між Союзними державами інформація про розшук Тихановської розміщується в загальній базі", - сказав "Інтерфаксу" співрозмовник агентства, зазначивши, що кримінальну справу російські правоохоронні органи стосовно неї не порушували.

Раніше повідомлялося, що лідера білоруської опозиції Тихановську було оголошено в розшук на території РФ.

Згідно з базою даних МВС Росії, громадянку Світлану Георгіївну Тихановську, 1982 року народження, "розшукують за статтею КК". При цьому, за якою саме статтею Тихановську оголошено в розшук, МВС не уточнює.

Тихановська брала участь у президентських виборах у Білорусі після відмови ЦВК зареєструвати ініціативну групу її чоловіка Сергія Тихановського, якого згодом затримали під час пікету зі збору підписів за висунення Тихановської в місті Гродні. Згідно з офіційно оголошеним результатам виборів, Тихановська набрала трохи більше ніж 10% голосів виборців, посівши друге місце. Переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який обіймає цю посаду з 1994 року. Опозиція не визнає оголошені владою підсумки виборів, вважає їх сфальсифікованими.

У Білорусі з 9 серпня відбуваються багатотисячні акції протесту.

Тихановська не погодилася з результатами виборів і подала скаргу до Центрвиборчкому. 11 серпня литовський міністр закордонних справ Лінас Антанас Лінкявічюс оголосив, що Тихановська перебуває у Литві в безпеці. Як пояснила її довірена особа Ольга Ковалькова, Тихановську вивезла з країни білоруська влада, і у неї не було вибору.

Низка країн ЄС визнає Тихановську як лідера опозиційних сил Білорусі. З нею зустрічалися, зокрема, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер ФРН Ангела Меркель.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти атакують уздовж майже всієї лінії фронту, від початку доби було 82 ворожі штурми - Генштаб

За ексзаступника керівника Офісу президента Смирнова внесли заставу в десять млн грн

Гетманцев анонсує цілодобові пости і відеоспостереження на тютюнових фабриках

Міністри оборони України та США обговорили поточну ситуацію на полі бою та відновлення бойових бригад

Богомолець: Мартиненко робив усе, щоб Україна ставала кращою

Польща не накладала обмежень на використання Україною польської зброї, українці можуть воювати, як хочуть

Разумков про Мартиненка: він був професіоналом і порядною людиною

Тарута: Мартиненко за будь-якої влади залишався безкомпромісним

Унаслідок атаки ворожих БпЛА в Антонівці постраждав чоловік

Зеленський: Готуємося до подальшої активності ворога, особливо в Донецькій і Харківській областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА