Доступність посилання

ТОП новини

Що не так із заявами МЗС Росії про КПВВ на Донбасі?


Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова і російський журналіст Дмитро Кисельов
Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова і російський журналіст Дмитро Кисельов

Україна «цинічно грає на бажаннях людей», перекриває рух вантажів Червоного Хреста і не домовляється «з Луганськом». Такі звинувачення пролунали у гучній заяві речниці МЗС Росії Марії Захарової у бік України щодо відкриття КПВВ на лінії розмежування на Донбасі. У відповідь українська сторона говорить, що Росія тримає людей у заручниках і не дозволяє вільно пересуватися країною. Радіо Донбас.Реалії пояснює, що відбувається під час чергової ескалації російсько-українського протистояння навколо пунктів перетину.

Ситуація розвивалася так:

  • Зранку 10 листопада Україна відкрила всі пункти перетину на лінії розмежування на Донбасі. У тому числі, два нові – у Золотому і Щасті Луганської області. Та угруповання «ЛДНР» зі свого боку прохід і проїзд ними не відкрили.
  • В угрупованні «ДНР» заявили, що не будуть відновлювати роботу всіх КПВВ, а пропуск продовжиться лише через підконтрольний їм КПВВ «Оленівка» в режимі «гуманітарного коридору» – тобто за спецдозволом, «пропискою» і двічі на тиждень. Угруповання «ЛНР» не відкрило перетин під приводом того, що Україна не дозволила проїзд авто через КПВВ у Щасті (вони домагаються цього всі роки війни, Київ – побоюється танків).
  • 13 листопада Франція і Німеччина схвально оцінили виконання Україною однієї з умов «нормандського» саміту 2019 року – відкриття нових пунктів перетину на лінії розмежування. Російську сторону вони закликали відкрити КПВВ зі свого боку. Згодом до цих заяв долучилися представництва США і Великої Британії.
  • Окрім того, 13 листопада Німеччина і Франція закликали Росію використати вплив на підконтрольних їй бойовиків для відкриття КПВВ у Щасті і Золотому.
  • А 17 листопада речниця МЗС Росії Марія Захарова зробила той обурений коментар, що ми цитували на початку.
  • Того ж дня ввечері прийшла й відповідь Захаровій від МЗС України. З’явилася і відповідь від українського представництва у ТКГ.

Розбираємо дипломатичну сварку

1. У зриві відкриття КПВВ 10 листопада 2020 року Марія Захарова звинувачує українську сторону – і начебто про це мають знати Німеччина та Франція. «Берлінові й Парижеві добре відомо, що насправді одночасне відкриття контрольно-пропускних пунктів було зірвано з вини української сторони», – мовиться у заяві.

Реальні події. О 08:00 ранку 10 листопада з підконтрольного українському урядові боку наказом командувача операції Об’єднаних сил були одночасно відкриті сім КПВВ. З того часу і дотепер КПВВ щоденно відкриваються і працюють з 08.00 до 16.00.

Про відкриття КПВВ було повідомлено завчасно, а ще 6 листопада президент України Володимир Зеленський разом із представниками дипломатичних представництв відвідав новий КПВВ у Щасті і центр надання адмінпослуг на ньому.

Загалом ситуація виглядає так, що підконтрольні Росії формування вже понад тиждень не дають громадянам України з обох боків лінії розмежування вільно перетнути її.

2. Російська сторона звинувачує Україну у відкритті щастинського КПВВ в пішохідному режимі. Начебто існувала домовленість про пропуск транспорту – за цитатою Захарової – «між Києвом і Луганськом».

Реальні події. 6 листопада цей пункт перетину відвідали посли в Україні Німеччини Анка Фельдгузен, Франції Етьєн де Понсен, Канади Лариса Ґаладза, Швеції Тобіас Тюберґ, спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні Гайді Ґрау, координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані, тимчасовий повірений у справах США Крістіна Квін і заступник посла Великої Британії Ніколас Гаррокс. Представники країн «Групи семи», ООН, міжнародних організацій засвідчили готовність КПВВ до роботи. На цьому і будувалася вже згадана заява країн «нормандського» формату – Франції й Німеччини.

Того ж дня українська сторона в ТКГ передала листа, в якому зазначалися терміни і порядок відкриття КПВВ. 8 листопада інформацію про це оприлюднило командування ООС, а 9-го – голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук. Тобто пішохідний формат роботи КПВВ планувався задовго до відкриття. Цей порядок був засвідчений на міжнародному рівні і представлений завчасно Україною в ТКГ, а не узгоджений «з Луганськом».

3. Разом із тим, у заяві від МЗС Росії йдеться про те, що українська сторона «цинічно зіграла на бажанні простих людей повернутися додому». Через одностороннє відкриття КПВВ 10 листопада люди, які намагалися пройти через них, дарма кілька годин очікували перед КПВВ з боку угруповань «ЛДНР», які не збиралися їх пропускати.

Реальна ситуація. Найпростіший спосіб потрапити з непідконтрольної Києву території на підконтрольну і у зворотній бік – одночасно один із найскладніших. Більшість виїжджає з ОРДЛО через неконтрольовану ділянку кордону між Україною та Росією і в’їжджає вже через контрольовану ділянку у Харківській області. Радіо Донбас.Реалії неодноразово писало про такий спосіб поїздок: вони займають дуже багато часу і коштують не менше ніж 3,5 тисячі гривень в один бік. І так, це – адміністративне правопорушення за українським законом. Але люди на це йдуть, бо виходу не мають.

Такий шлях довелось подолати чоловікові, який їхав із Костянтинівки у Новоазовськ. До війни він би зайняв не більше ніж пару годин
Такий шлях довелось подолати чоловікові, який їхав із Костянтинівки у Новоазовськ. До війни він би зайняв не більше ніж пару годин

Чому не мають виходу? Лінія розмежування у зв’язку з протиепідемічними заходами була повністю перекрита з квітня до липня. Потім українська сторона почала відкривати КПВВ, почавши зі Станиці Луганської і Мар’їнки, але від останнього угруповання «ДНР» відмовилось і дозволило користуватися лише пунктом у Новотроїцькому. Україна погодилась відкрити і його.

Зараз окупаційна адміністрація в Донецьку випускає подорожніх через Новотроїцьке двічі на тиждень за заздалегідь узгодженими списками. На непідконтрольну Києву територію можуть потрапити лише ті, хто має там реєстрацію. І назад дороги немає до кінця карантину. Дещо простіша ситуація у Луганській області. Тут в обидва боки працює працює КПВВ «Станиця Луганська».

І Україна, і окупаційні адміністрації вимагають від подорожніх двотижневої самоізоляції після прибуття (Україна з застосунком для смартфону, ОРДЛО – без). Водночас при в’їзді з Росії цього не вимагається.

Це були заяви, які ми змогли перевірити фактами. Є ще дві, перевірити які поки не можна:

4. У заяві речниці МЗС Росії Захарової йдеться про те, що українська сторона не «домовилась щодо технічних деталей» автобусного проїзду через КПВВ «Золоте». Вона наголошує на тому, що ширина нейтральної зони там близько 3 кілометрів, що багато для пішого переходу людей, особливо у зимовий час.

Версія української сторони. Українська делегація у ТКГ стверджує, що 11 листопада (вже після відкриття КПВВ) передала лист із пропозиціями вирішити технічні питання щодо організації автобусного руху. Там також стверджують, що станом на першу половину 18 листопада реакції російської сторони на лист немає.

При пішому перетині КПВВ на лінії розмежування люди, які прямують з/на окуповану територію, мають подолати відстань між так званими нульовими блокпостами – «сіру зону».

Жовтими колами позначені КПВВ: український (згори) і підконтрольних Росії угруповань (знизу). Червоним – крайні позиції сторін. Синім – приблизний шлях через сіру зону, який мають долати люди
Жовтими колами позначені КПВВ: український (згори) і підконтрольних Росії угруповань (знизу). Червоним – крайні позиції сторін. Синім – приблизний шлях через сіру зону, який мають долати люди

5. За твердженням Захарової, українська сторона не пропустила вантажівки Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), що мали проїхати через КПВВ «Щастя» 17 листопада у Луганськ.

Сам МКЧХ ніяких заяв про перепони в перетині КПВВ «Щастя» 17 листопада не робив. Немає повідомлень про це в офіційних звітах ДПСУ, МВС України і штабу ООС. А на кілька днів раніше – 13 листопада – через КПВВ «Новотроїцьке» у напрямку Донецька проїхали 14 вантажівок від Міжнародного комітету Червоного Хреста і 10 транспортних засобів від Управління верховного комісара ООН у справах біженців. Для потреб жителів окупованої частини Донбасу направлено продуктові й гігієнічні набори, медичні засоби (разом 324 тонни вантажу).

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбуці чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безплатно). Ваше ім’я не буде розкрите)

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Олександр Демченко

    Закінчив Донецький юридичний інститут МВС України у 2007 році. Працюю у медіа з 2008-го. У проєкті Радіо Свобода «Донбас.Реалії» – з самого старту, з 2016 року. Тут займався та займаюся написанням матеріалів, блогів, створенням відео, аудіо-контенту та навіть СММ. Впевнений, що важливу та цікаву інформацію можна знайти навіть там, де, здавалося б, оком нема за що зачепитися, а пальцем лише проскролити. Був мобілізований до Збройних сил України у травні 2023 року.

XS
SM
MD
LG