Доступність посилання

ТОП новини

Курортний сезон-2020 без українців. Кримчани згадують «українські часи» як розкіш


Оксамитова пора у Криму – час підбивати підсумки літа. Через коронавірус готелі та пансіонати не працювали до липня. Тож півострів масово приймав російських туристів лише два місяці. Для жителів материкової України адмінкордон взагалі був закритий. Росіяни пропускали лише тих, хто має реєстрацію або найближчих родичів в анексованому Криму. Як минув сьомий курортний сезон під контролем Росії – у матеріалі Радіо Свобода.

Жителі затишної Феодосії мали великі сподівання на Керченський міст та російську залізницю, яку запустили наприкінці 2019 року. Люди думали, що на курорт очікує навала відпочивальників. Влітку 2020 року у Феодосію дійсно приїхало чимало російських туристів, але їм було мало що цікаво, розповідає екскурсоводка Світлана.

Туристи з Казані запитали: «А де ваша столиця Крим?»
Світлана

«Були люди з Казані (Татарстан – ред.), вони запитали: «А де ваша столиця Крим?». – Я кажу: «У нас немає міста Крим». – Показала їм півострів Крим, столицю Сімферополь. Вони на мене дивилися круглими очима. Люди не літні, приблизно по 40 років. От який контингент до нас приїжджає. Нецікаво людям. Людям потрібно поїсти, попити й повалятися на морі, тобто вони неосвічені», – вважає Світлана.

Світлана, продавчиня екскурсій. Феодосія, вересень 2020 року
Світлана, продавчиня екскурсій. Феодосія, вересень 2020 року

За її словами, росіяни їдуть звідусіль: із сусіднього Краснодарського краю та з Далекого Сходу. Багато туристів на автівках – автобусні екскурсії вони не купують.

У туристів пальці віялом були. Вимагали розповісти, як їм безкоштовно подивитися Крим
Світлана

«Тут улітку в туристів пальці віялом були. Хизувалися, які в них круті автівки! І вимагали розповісти, як їм доїхати, абсолютно безкоштовно подивитися красиві місця Криму. А «за України» розкіш була. Сюди їхали з України, Москви, Санкт-Петербурга, тобто інтелектуальні люди, які чимось цікавились. Їхали потягами – автівок було мало, тому можна було нормально працювати», – розказує екскурсоводка.

«За України» розкіш була. Їхали інтелектуальні люди
Світлана

Під час опитування на набережній Феодосії Радіо Свобода зустріло самих лише росіян. Вони приїхали у Крим на море, за теплом та спокоєм.

«Я приїхала з Уралу, зі Свердловської області. Тут дуже класно. Немає ніяких шумів та криків, як у Сочі (у Краснодарському краї сусідньої Росії – ред.). Тут дуже спокійно та легко», – каже російська пенсіонерка Ольга.

Тетяна та Олексій, задоволені російські туристи з Татарстану. Феодосія, вересень 2020 року
Тетяна та Олексій, задоволені російські туристи з Татарстану. Феодосія, вересень 2020 року

«Ми приїхали з Набережних Човнів (Татарстан – ред.). Шикарні враження! Море, море, море! Приїхали о 12-й годині ночі, одразу зайшли в тепле море», – ділиться враженнями російський турист Олексій.

Пенсіонерка Ганна продає сувеніри у Феодосії. Вона називає сезон 2020 року невдалим. Каже, що погода у Криму була чудовою, море – теплим, але через карантин її крамниця була зачиненою у травні та червні.

Молодим родинам буде важко прожити цілий рік. Заробітки не ті, що були раніше
Ганна

«Захмарні суми заплатили за оренду клаптика землі на набережній. Повернути їх вдалось, але заробила я мало. Я отримую пенсію, тому ще якось зможу прожити. Але молодим родинам, які тут тримають одну-дві крамниці, буде важко прожити цілий рік. Заробітки малі – не ті, що були раніше», – розповідає продавчиня сувенірів.

Ганна, продавчиня сувенірів на набережній Феодосії
Ганна, продавчиня сувенірів на набережній Феодосії

2020 року у Крим не приїхали відпочивальники з країн Балтії та материкової частини України, які мають власне житло на півострові. Туристи із сусідньої Росії воліли відпочивати в готелях. Тож приватні квартири та будинки стояли напівпорожні, додає Ганна. Приїжджі скаржилися їй на високі ціни.

Шановні відпочивальники, це не в нас дорого, а у вас
Ганна

«Дуже погано відгукуються про ціни на сувеніри та продукти на ринку. Кажуть: «Чому у вас так дорого? У вас ялтинська цибуля коштує 200 рублів (74 гривні за кілограм – ред.), як у Москві». А я відповідаю: «Дорогі, шановні відпочивальники, це не в нас, а у вас, тому що у нас тепер єдина цінова політика. Ціни в курортних містах як у Москві, тільки зарплати як у Краснодарі – найнижчі», – передає розмови з російськими туристами продавчиня сувенірів.

Російська блогерка Олена Бардовська, яка після анексії переїхала на півострів з Башкортостану, вважає сезон 2020 року вдалим. Вона розказує своїм глядачам на YouTube, що «у серпні Ялта була забита туристами». Їхню відсутність на відео пояснює тим, що люди сховалися від сонця.

Цього року сезон успішний, на ура!
Олена Бардовська

«Розповідають, що «за України» на набережній Ялти люди аж плечима одне об одного терлися (так багато було відпочивальників – ред.). Напередодні була ситуація один в один. Цього року сезон успішний, на ура!», – говорить росіянка.

Олена Бардовська, російська блогерка. Ялта, серпень 2020 року
Олена Бардовська, російська блогерка. Ялта, серпень 2020 року

Зустрівши місцевого фотографа, блогерка запитала, чи правда, що у Ялті 2020 року туристів стільки ж, скільки приїжджали «за українських часів».

Нічого собі! Як у Радянському Союзі, просто тьма людей!
Олена Бардовська

«Так і є. Як у Радянському Союзі, я б сказав», – відповів він.

«Нічого собі! Як у Радянському Союзі, просто тьма людей!», – відреагувала блогерка, показуючи не повністю заповнений «Приморський» пляж у Ялті.

Відпочивальники на «Приморському» пляжі в Ялті. Серпень 2020 року
Відпочивальники на «Приморському» пляжі в Ялті. Серпень 2020 року

Підконтрольне Кремлю Міністерство курортів та туризму Криму нарахувало три з половиною мільйони відпочивальників у липні та серпні 2020 року.

Ми б'ємо рекорди з відвідин. Туристів більш ніж достатньо
Сергій Аксьонов

«Ми б'ємо рекорди з відвідин. Туристів більш ніж достатньо. В усіх регіонах Криму такий сезон мало хто пам'ятає. Може, за Радянського Союзу була така кількість людей», – повторює думку блогерів контрольований Росією глава анексованого Криму.

Кримські телеканали показували російських зірок, які відпочивали у Криму. Серед них – актор Сергій Жигунов, співачки Надія Бабкіна та Олена Свиридова. Журналісти не зазначали, що в Україні за порушення державного кордону на росіян принаймні чекає штраф.

За інформацією російської влади, 70% усіх туристів дістаються до Криму автомобільним мостом, 25% – літаками і лише 4,5% – залізницею.

Улітку 2020 року адмінкордон Херсонщини та Криму перетнули 83 тисячі разів, а роком раніше – майже всемеро більше – 561,5 тисячу разів, повідомили Радіо Свобода у Держприкордонслужбі України. Російська сторона пропускає на півострів переважно людей з російськими паспортами або тих, хто має там близьких родичів.

Окупація та анексія Криму Росією

У лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції.

Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG