17:05 24.09.2018

Частка ВДЕ в товарній виручці української генерації досягла 9%

2 хв читати
Частка ВДЕ в товарній виручці української генерації досягла 9%

Встановлена потужність відновлюваних джерел електроенергії (ВДЕ, без урахування великих ГЕС) у першому півріччі 2018 року збільшилася приблизно на 400 МВт, з яких 280 МВт - це сонячні електростанції (СЕС), повідомив директор департаменту енергетики Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Антон Гудаченко.

"На сьогодні за виробленням "зелені" станції становлять уже 1,8%, що займає близько 9% всієї товарної виручки в генерації електроенергії", - сказав він на "Українському фінансовому форумі" в Одесі, організованому інвестгрупою ICU.

Загалом, за даними НКРЕКП, за період існування "зеленого" тарифу для ВДЕ було реалізовано 480 таких проектів, з яких щодо 87-ми "зелений" тариф було встановлено в першому півріччі 2018 року.

"Не можу сказати, що це 87 абсолютно нових станцій, але це нові черги, це нові проекти. В основному - це проекти сонце і вітер", - уточнив представник регулятора.

Він також зазначив, що з 280 МВт СЕС у першому півріччі майже 90% встановлено та введено в експлуатацію в Херсонській області. "Це про проблеми з підключенням, мережами, землею і технічними умовами та системними обмеженнями", - додав А.Гудаченко.

Директор департаменту наголосив, що за останні півроку НКРЕКП у кілька етапів внесла низку ключових змін до примірного договору купівлі-продажу за «зеленим» тарифом, покликаних полегшити життя інвесторам і девелоперам таких проектів. Серед них він назвав можливість використання міжнародного арбітражу, чіткий термін дії договору до 2030 року, а також уточнене формулювання форс-мажору.

"Необхідно розробити нові умови щодо покупки електроенергії, які відповідатимуть новій моделі ринку, - я говорю про наявність і впровадження концепції гарантованого покупця, оскільки в новій моделі вже не буде одного покупця", - назвав актуальну задачу А.Гудаченко.

За його словами, є багато питань - наскільки нові та наявні гравці готові до того, що будуть відповідальні за небаланс. Він повідомив, що регулятор розробив концепцію небалансів і відповідальність за небаланс і днями оприлюднив її на своєму офіційному сайті для збору коментарів.

Директор департаменту пояснив, що наразі учасники ринку подають графіки прогнозованого вироблення "Енергоринку", проте цих графіків не дотримуються і штрафи за їх порушення відсутні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генпрокурор: До 90% військовополонених піддаються фізичним і моральним тортурам

Папа Римський прийняв Єрмака, обговорювали підготовку до Саміту миру

Керівник команди МКС в Україні: Встановлюємо локації, на яких РФ піддавала найжорстокішим тортурам українських військовополонених і цивільних

У неділю графіки відключень застосовуватимуться з 20.00 до 22.00 - ДТЕК

Стабілізаційні відключення в суботу розпочнуться з 18:00 - ДТЕК

Унаслідок обстрілу Білозерки постраждали двоє людей - Херсонська ОВА

Прем'єр Данії відновлюється від отриманої під час інциденту в Копенгагені травми

Ізраїльські військові звільнили чотирьох заручників у Газі - ЗМІ

Від початку доби відбулося 44 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

Атака безпілотників на аеродром у російській Північній Осетії була спецоперацією української військової розвідки - джерело

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА