10:54 19.04.2019

До КС надійшло подання 51 нардепа про конституційність двох положень закону про судоустрій і статус суддів

2 хв читати
До КС надійшло подання 51 нардепа про конституційність двох положень закону про судоустрій і статус суддів

Конституційне подання 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) двох положень закону "Про судоустрій та статус суддів" від 2 червня 2016 року №1402-VIII надійшло до Конституційного Суду України 18 квітня.

Як повідомляє відділ комунікацій КС і правового моніторингу, подання стосується другого речення ч. 4 ст. 54 та ч. 9 ст. 56 закону. В поданні наголошується на дискримінаційному характері їхніх положень стосовно суддів.

Речення друге ч. 4 ст. 54 закону №1402-VIII свідчить, що, "перебуваючи на посаді, суддя не може бути кандидатом на виборні посади в органах державної влади (крім судової) та органах місцевого самоврядування, а також брати участь у передвиборній агітації".

Автори подання зазначають, що це положення є дискримінаційним і порушує права суддів на вільні вибори, позбавляючи їх пасивного виборчого права, що не відповідає статтям 8, 24, 38 і 64 Конституції. Також наголошується, що в жодному нормативно-правовому акті не визначено вичерпного переліку "виборних посад", таким чином, положення закону суперечить ч. 1 ст. 8 Конституції через його невідповідність принципу правової визначеності.

Частина 9 ст. 56 закону №1402-VIII передбачає, що "суддя до звільнення з посади або припинення його повноважень не може бути нагороджений державними нагородами, а також будь-якими іншими нагородами, відзнаками, грамотами. Суддя може бути нагороджений державними нагородами лише за проявлену ним особисту мужність і героїзм в умовах, пов'язаних із ризиком для життя".

Автори подання зазначають, що нікому з уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування осіб, окрім суддів, законодавчо не заборонено отримувати державні або інші нагороди, а ст. 21 і 24 Конституції передбачає, що всі люди рівні у своїх правах і перед законом, отже, зазначене положення закону також є дискримінаційним.

"Виходячи з викладеного вище... просимо відкрити конституційне провадження за конституційним поданням... Визнати такими, що не відповідають Конституції України, друге речення ч. 4 ст. 54 і ч. 9 ст. 56 закону України "Про судоустрій та статус суддів". Залучити до участі в конституційному провадженні уповноваженого представника суб'єктів права на конституційне подання Герасимова Ростислава Олеговича", - йдеться в тексті подання, в додатку до якого також є підписи 51 народного обранця.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА