20:10 17.02.2020

Уряд, НБУ та ВР продовжують доопрацювання законопроекту про заборону повернення визнаних неплатоспроможними банків екс-власникам

3 хв читати
Уряд, НБУ та ВР продовжують доопрацювання законопроекту про заборону повернення визнаних неплатоспроможними банків екс-власникам

Представники уряду, Національного банку України (НБУ) і Верховної Ради продовжують роботу над законопроектом №2571 про окремі питання функціонування банківської системи, ухвалення якого є prior action за новою програмою співпраці з МВФ.

"...Не вщухає обговорення важливості ухвалення законопроекту №2571, над доопрацьованою версією якого триває робота представників уряду, НБУ та Верховної Ради. Також триває і діалог з МВФ. У кінцевому підсумку ухвалений закон має прибрати здатність судів повертати до життя "зомбі" банки, виведені з ринку через неплатоспроможність", - йдеться в повідомленні НБУ на сторінці у соцмережі Facebook за підсумками минулої 17 лютого щотижневої наради керівництва НБУ і фінансово-економічного блоку уряду.

Як наголошується в повідомленні, має бути чітко визначено попередні умови й процедуру отримання колишніми власниками виведених із ринку банків компенсацій, їх форму і "формулу", за якою обсяг відшкодування має бути розраховано і підтверджено.

Окрім того, учасники зустрічі обговорили збільшення ролі локальних інвесторів на ринку ОВДП і заходи зі збільшення ліквідності на вторинному ринку та наголосили на необхідності запровадження інструментів хеджування валютного ризику для збільшення привабливості локального ринку для іноземних інвесторів.

У нараді брали участь прем'єр-міністр Олексій Гончарук, голова НБУ Яків Смолій та його заступники Дмитро Сологуб і Олег Чурій, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Ніколайчук, урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца і радник міністра фінансів Олександра Бетлій.

Як повідомлялося, Кабмін 12 грудня зареєстрував у ВР законопроект №2571, який, зокрема, пропонує встановити за Верховним Судом розгляд справ про виведення банку з ринку, можливу докапіталізацію державою і відшкодування збитку за визнання банку неплатоспроможним. Згідно з ним, усі поточні судові справи з цих питань на стадії апеляції має бути передано на розгляд Великої палати Верховного Суду. Законопроект встановлює, що в разі визнання банку неплатоспроможним його власники мають право вимагати через суд лише відшкодування, для розрахунку якого залучатимуть аудиторів.

Документ, у разі ухвалення, також заборонить у рамках забезпечення таких позовів зупиняти дії рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів) НБУ, а також забороняти НБУ та його працівникам здійснювати певні дії.

Крім того, законопроект містить цілу низку поправок безпосередньо з регулювання діяльності банків і вимог до них, наділяючи Нацбанк додатковим повноваженнями, але водночас скасовуючи норму про збільшення їхнього мінімального статутного капіталу з 200 млн грн до 500 млн грн. Зокрема, НБУ зможе вимагати зміни складу ради або правління банку, якщо він вважає їх неефективними, а також зобов'язати банк визначати пов'язаних осіб до здійснення операцій із ними.

Як раніше повідомлялося з посиланням на декілька поінформованих джерел в уряді, Нацбанку і парламенті, через наявність значної кількості претензій до документа вирішено розділити його на два, зробивши першочерговим ухвалення короткого закону в межах 5-10 стор. про особливості судового розгляду спорів щодо виведення банків із ринку та компенсацію можливих збитків власникам банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграріям із чинною бронню на мобілізацію автоматично пролонговано її на 1 місяць

"Укренерго" запроваджує ліміти споживання на перший день літа з 18:00 до 23:00

"Укренерго" попереджає про ймовірне повернення до обмежень е/е через можливий дефіцит

Кабмін встановив із 1 червня тариф на е/е для населення в 4,32 грн/кВт-год - перший заступник голови енергокомітету Ради

Країни ЄС згодні координувати зусилля для скорочення імпорту енергоносіїв із РФ до нуля - єврокомісар

США планують залучити понад $62 млрд бюджетної допомоги Україні від міжнародних партнерів - заступник міністра

Нові вимоги ДБН до бомбосховищ можуть стати бар'єром для реалізації проєктів в Україні - ЄІБ

Питання перегляду тарифів на е/е для населення до порядку денного засідання Кабміну не включали

Пріоритет "Метінвесту" - залучити до роботи якомога більше колишніх військових - СЕО

Графіки відключень не застосовуватимуть до підприємств, які імпортують 80% електроенергії - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА