15:56 29.03.2018

Правозахисники закликаютьГПУ завершити екстрадиційну перевірку журналіста з Азербайджану і не видавати його на батьківщину

2 хв читати

Правозахисні організації закликають Генпрокуратуру України завершити екстрадиційну перевірку опозиційного азербайджанського журналіста Фікрата Гусейнлі (Гусейнова) і не видавати його Азербайджану, де йому загрожує небезпека.

Адвокат Ф.Гусейнлі Дмитро Мазурок на брифінгу в четвер у Києві розповів, що півроку тому за запитом азербайджанської сторони його підзахисний був затриманий українськими правоохоронцями і досі проводиться екстрадиційна перевірка.

"Ми очікуємо ретельної перевірки і сподіваємося, що Генпрокуратура встановить, що неможливо видавати Гусейнлі в країну, де він у 2006 році зазнав тортур і був змушений залишити країну походження. Сподіваюся, що наступного тижня Генпрокуратура дасть свою відповідь", – сказав адвокат.

Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик зазначила, що Ф.Гусейнлі був затриманий в Україні в жовтні 2017 року під час виїзду з країни. За її словами, після політичного переслідування на батьківщині опозиційний журналіст отримав у 2008 році статус біженця і став громадянином Нідерландів.

"Вже півроку триває екстрадиційна перевірка, йому буде загрожувати смертельна небезпека, якщо його видадуть Азербайджану... Ми закликаємо зараз Генпрокуратуру завершити екстрадиційну перевірку... є достатньо документів, які свідчать про те, що переслідування Фікрата є політично мотивованим, що йому загрожує небезпека по поверненні в Азербайджан. Ми закликаємо завершити перевірку і дозволити Фікрату повернутися до Нідерландів – країни, громадянином якої він є", – закликала Т.Печончик.

З аналогічним проханням звернулася до Генпрокуратури і виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк, наголосивши, що про повернення Ф.Гусейнлі в Азербайджан "не може бути й мови".

Як повідомлялося, Ф.Гусейнлі (Гусейнов) залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили, а викрадачів не було знайдено. Колеги журналіста повідомляли, що він отримав громадянство Нідерландів. Адвокат також підтвердив інформацію про громадянство Нідерландів.

Про затримання Ф.Гусейнлі в аеропорту "Бориспіль" стало відомо 14 жовтня 2017 року. У Держприкордонслужбі також повідомили, що причина затримання – перебування в базі розшукуваних Інтерполом осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА