18:56 03.06.2019

Законопроект Зеленського повертає покарання для чиновників за незаконне збагачення

3 хв читати
Законопроект Зеленського повертає покарання для чиновників за незаконне збагачення

Внесений до Верховної Ради законопроект президента України Володимира Зеленського про цивільну конфіскацію корупційних активів чиновників і відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення передбачає конфіскацію незаконних активів за рішеннями суду в цивільному порядку без обвинувального вироку, повідомляється на офіційному сайті глави держави.

"Розроблений спільно з національними та іноземними експертами законопроект запроваджує новий механізм конфіскації незаконних активів посадовців – за рішенням суду у цивільному порядку без обвинувального вироку, а також повертає покарання для чиновників за незаконне збагачення – статтю Кримінального кодексу, яку в лютому 2019 року Конституційний Суд України визнав неконституційною", - йдеться в повідомленні.

У повідомленні наголошується, що цивільна конфіскація допускається Директивою ЄС 2014/42/EU і застосовується у Великій Британії, США, Австралії, Канаді, Швейцарії та інших країнах.

Антикорупційні органи поки що не можуть розслідувати провадження про незаконне збагачення, вчинене до визнання неконституційною цієї статті КК. Однак у разі виявлення необґрунтованих активів на суму понад 900 тис. грн відповідальності не зможуть уникнути і топ-чиновники, які незаконно збагачувалися раніше.

"Таким чином, напрацьовані раніше матеріали щодо незаконного збагачення можуть бути використані антикорупційними органами для позовів про стягнення у дохід держави незаконно нажитих активів. Усі ці активи стягуватимуться у дохід держави у цивільному порядку за позовами Національного антикорупційного бюро, погодженими з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", - повідомляє прес-служба президента.

Розгляд справ про незаконне збагачення, визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави законопроектом пропонується віднести до юрисдикції Вищого антикорупційного суду, що має стати додатковою гарантією неупередженого розгляду відповідних справ.

Кримінальна відповідальність за незаконне збагачення наступатиме в разі, якщо предметом незаконного збагачення будуть активи, що перевищують значний розмір, як це визначено у Конвенції ООН проти корупції.

У повідомленні наголошується, що внесений президентом законопроект не є альтернативним уже зареєстрованим у Верховній Раді, оскільки відрізняється від них принципово і значно ширший за предметом регулювання.

Раніше, 3 червня, у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №10358 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів". Ініціатором законопроекту виступив президент України Володимир Зеленський. Текст законопроекту на сайті ВР наразі відсутній.

Як повідомлялося, Конституційний Суд України за конституційним поданням 59 народних депутатів визнав неконституційною ст. 368-2 КК про незаконне збагачення. Таке рішення викликало занепокоєння МВФ, посольств США та Великої Британії.

П'ятий президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект, який мав відновити цю статтю в іншій редакції. У свою чергу народні депутати подали понад 10 альтернативних ініціатив.

28 травня президент Зеленський на зустрічі з представниками місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) заявив, що поточного тижня до парламенту буде подано законопроект про відповідальність за незаконне збагачення, він висловив сподівання на підтримку цієї ініціативи народними депутатами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА