12:45 06.09.2018

Патріарх Варфоломій заявив, що Константинопольський патріархат має виключні права на вирішення проблем православного світу

2 хв читати
Патріарх Варфоломій заявив, що Константинопольський патріархат має виключні права на вирішення проблем православного світу

Константинопольський патріархат має виключні права на вирішення проблем православного світу, стверджує Вселенський патріарх Варфоломій.

"Вселенський патріархат несе відповідальність за встановлення церковного та канонічного порядку, оскільки лише він має канонічні привілеї (...) для виконання цього вищого та виключного обов'язку (...) Якщо Вселенський патріархат відмовиться від своєї відповідальності та піде з міжправославної сцени, то помісні церкви діятимуть "як вівці без пастиря", - сказав патріарх на Синаксисі (Архієрейському Соборі), що завершився в середу в Стамбулі.

Як повідомлялося, однією з головних тем високого зібрання були "питання, що представляють міжправославний інтерес", зокрема ситуація на Україні, влада якої в квітні звернулися до патріарха з проханням дарувати Томос про створення в цій країні "єдиної помісної церкви".

У своєму програмному виступі на Синаксисі патріарх Варфоломій припустив, що спроби вирішувати міжправославні проблеми без участі Константинополя чреваті невдачами. "Часом ми стикаємося з випробуваннями та спокусами саме тому, що деякі люди помилково вважають, ніби можуть любити Православну церкву, а не Вселенський патріархат, забуваючи, що він втілює справжній етос Православ'я", - заявив патріарх.

Він також зазначив, що Константинопольська церква прагне "до єдності та стабільності православ'я, до загального церковного свідчення". "Вселенський патріархат, будучи відповідальним за збереження єдності, а також координацію міжправославних відносин і всеправославних ініціатив, здійснює це святе служіння в православному світі, сумлінно дотримуючись непорушних еклезіологічних і канонічних принципів традиції наших батьків", - сказав патріарх.

Предстоятель наголосив на викликах часу, з якими зіткнулася церква, такі як панування технічного прогресу, секуляризація, глобалізація, соціальна несправедливість, культ наживи, проблеми екології, релігійний фундаменталізм, зіткнення цивілізацій. Усі ці проблеми, на його думку, вимагають спільної відповіді християн.

З огляду на це патріарх нагадав слова одного з найбільш впливових константинопольських архієреїв, митрополита Пергамського Іоанна, про те, що "в світі, з яким ми стикаємося, православ'я не може бути свідком, розділеним на безліч частин, а скоріше свідком" з єдиними устами та єдиним серцем". "Вселенський патріархат зобов'язаний нагадувати всім про соборність і вселенський характер церкви, пропагуючи дух примирення, який долає конфлікти та служить єдності православ'я", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА