13:55 25.11.2018

Екс-командувач ВМС ЗСУ Гайдук: Я думаю, що до прямого протистояння на Азові не дійде

2 хв читати
Екс-командувач ВМС ЗСУ Гайдук: Я думаю, що до прямого протистояння на Азові не дійде

Дії РФ в Азовському морі демонструють цілковите ігнорування нею морського права, однак прямого протистояння з Україною не буде, вважає екс-командувач ВМС ЗСУ України (2014-16) Сергій Гайдук.

"Я думаю, що до прямого протистояння не дійде", - сказав С.Гайдук в прямому ефірі телеканалу "112. Україна" в неділю.

"Дії Росії на Азовському морі мають системно агресивний характер. І ми повинні добре усвідомлювати, що ці дії здійснюються не тільки економічним, а й силовим чином, і спрямовані на цілковите ігнорування морського права", - зазначив він.

Екс-командувач зазначив, що мав місце не таран українського буксира: "Це називається в морській термінології "вчинив навал". Водночас, за його словами, такі провокації з російського боку були прогнозовані, як і обльоти на низьких висотах українських кораблів, і загалом протидія нарощуванню морської складової українського угруповання в Азовському морі.

"У цій ситуації я б не обмежувався питаннями фотовідеофіксації порушень міжнародного морського права, які здійснюють кораблі державної охорони Федеральної служби безпеки РФ. Дії мають бути адекватними тій ситуації, яка, наприклад, навіть зараз відбувається в Керченській протоці... В портах Азовського моря, ухвалено рішення про направлення в цей район корабельно-катерної тактичної групи на посилення", - сказав С.Гайдук.

Щодо перспектив денонсації договору про використання Азовського моря як спільної акваторії РФ і України, він зазначив, що цей договір не визначає юридичних аспектів морської діяльності - морського кордону, територіальних вод, виняткових економічних зон, "тому в цій ситуації слід бути дуже виваженим". "Якщо цей документ, наприклад, буде, аргументацією під час звернення в міжнародні інституції, зокрема і з морського права, то його денонсувати не потрібно. Якщо в цій ситуації він не буде аргументом, то від денонсації цього договору... знову ми будемо повертатися до теми внутрішнього моря, до теми діалогу України і РФ, як країн, що є власниками цього внутрішнього моря", - зазначив С.Гайдук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА