ua en ru

ВР передбачила забезпечення житлом військових, які прибули з окупованих територій

ВР передбачила забезпечення житлом військових, які прибули з окупованих територій Фото: глава ВР Андрій Парубій (РБК-Україна)

Проект закону підтримали 269 депутатів ВР

Верховна рада України підтримала за основу та в цілому у першому читанні законопроект №8394 "Про внесення зміни до статті 12 закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", передає кореспондент РБК-Україна.

Проект закону підтримали 269 депутатів ВР.

Зокрема, законом посилюється соцзахист та створення умов для реалізації конституційних прав військових, які прибули з тимчасово окупованих територій та продовжують службу у ЗСУ, осіб, звільнених із військової служби після прибуття з окупованих територій, внутрішньо переміщених осіб, звільнених із військової служби в запас або відставку,та членів їхніх сімей.

Проектом передбачається надання права на забезпечення жилими приміщеннями без урахування норми щодо надання жилого приміщення або грошової компенсації один раз протягом усього часу проходження військової служби.

Також законом надається право на забезпечення жилим приміщенням за новим місцем служби або перебування (проживання) без урахування прав військових на користування наданими раніше службовими жилими приміщеннями, жилими приміщеннями для постійного проживання або права власності на жилі приміщення з одночасним припиненням цих прав у порядку, що визначається Кабінетом міністрів України.

Крім того, передбачається надання права на забезпечення жилими приміщеннями з урахуванням попереднього часу перебування на квартирному обліку в порядку, що визначається Кабміном.

Зазначимо, що з голосу було внесено та підтримано у тілі закону наступну поправку, яку з трибуни оголосив народний депутат Тарас Пастух.

"Держава отримує у власність те житло, яке є у військовослужбовця на окупованій території, натомість дає можливість йому отримати житло на підконтрольній території України. Коли ми відновимо свій контроль на окупованій частині Донецької та Луганської областей та в анексованому Криму, держава зможе це житло надати наступним військовослужбовцям", - зазначив нардеп.

Нагадаємо, комітет з питань соцполітики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній раді прийняти за основу законопроект №8614 щодо перерахунку пенсій військовослужбовців із урахуванням оновленого грошового забезпечення.

Як писало РБК-Україна, на початку вересня президент Петро Порошенко доручив уряду передбачити в державному бюджеті на 2019 рік підвищення грошового забезпечення військовослужбовців на 30%.