Україна після запуску "Турецького потоку" втратила транзит газу до Туреччини і Південної Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна після запуску "Турецького потоку" втратила транзит газу до Туреччини і Південної Європи

Енергетика
728
Після запуску першої нитки Турецького Потоку Україна фактично повністю втратила транзит газу з РФ до Туреччини і Південної Європи, після введення в роботу другої гілки може залишитися без частини транзиту в Угорщину і Сербію.
Про це заявив генеральний директор ТОВ “Оператор ГТС України” Сергій Макогон на своїй сторінці у Facebook.
“На жаль, доводиться констатувати, що після запуску першої нитки Турецького потоку Україна фактично повністю втратила транзит газу з РФ в Туреччину і Південну Європу (Грецію і Болгарію). Після закінчення будівництва трубопроводу в Болгарії і запуску другої нитки Турецького потоку Україна ще втратить частину транзиту, який йде в Угорщину і Сербію (до 15 млрд м3), — написав Макогон.
За його словами, запуск другої нитки очікується в кінці 2020 або на самому початку 2021.
“Тому критично важливо не допустити закінчення будівництва Північного потоку — 2, бо це призведе до повної втрати транзиту вже з 2025 року. Для України це 2,5 — 3 млрд доларів щорічного доходу від транзиту”, – зазначив гендиректор ОДТСУ.
На його думку, потенційне рішення німецького енергетичного регулятора поширити правила європейської газової директиви на “Північний потік-2” може значно знизити рентабельність цього проєкту, оскільки Газпром зможе завантажити тільки 50% його потужності.
“Але нам усім не можна розслаблятися. Боротьба з ПП-2 повинна залишатися ключовим завданням не тільки для Оператора ГТС України, Нафтогазу України, але і для МЗС і Мінекоенерго”, — додав він.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас