10 травня 2019, 16:17

Знову про паспорти і пенсії

Прочитав текст генерального директора Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Мін'юсту шановного пана Владислава Власюка про "юридичну сторону позбавлення пенсій українців з російським паспортом".

Шановний генеральний директор Директорату поспішає заспокоїти тих наших співгромадян, що "відчайдушно готуються до паспортів РФ", мовляв, ідіть у "русскій мір", ні про що не думайте, нема такого закону, щоб за паспорт РФ пенсії позбавляти.

Важко не дивуватися тим правовим позиціям, що їх час від часу займає наше міністерство справедливості.

Як компенсації громадянам та юридичним особам платити за рішенням Європейського суду з прав людини – Мін'юст стіною стоїть, творчо і креативно тягне час, заперечує до останнього, залишаючи постраждалих без належної їм по праву копійки.

Як чиновників притягти до відповідальності за сотні тисяч гривень, сплачених платниками податків за вчиненні беззаконня відповідно до рішень того ж Європейського суду з прав людини – Мін'юст руки склавши сидить, щоб чиновник-правопорушник копійки не позбувся.

А от пенсійні права бажаючих отримати паспорт РФ захистити – часу і натхнення представникам Мин'юсту не бракує.

І, як завжди, у пригоді улюблений коник чиновників – "недосконале" наше законодавство, яке треба обов'язково змінити аби чиновник міг в інтересах держави та її громадян пальчиком ворухнути.

Хоча здавна відомо, хто не бажає діяти – шукає приводи. А хто бажає – можливості.

Пан Владислав Власюк цілком слушно згадує, що відповідно до пункту 1 частини 1 статті 2 Закону України "Про громадянство України" якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

Та чомусь він вважає, що це є єдине положення, що стосується "заборони" так званого "подвійного громадянства" в Україні.

Пан Владислав Власюк чомусь не згадав пункту 4 частини 1 статті 2 Закону України "Про громадянство України", яка визнає право громадянина України на зміну громадянства.

Не згадав, що Відповідно до статті 19 Закону "Про громадянство України" підставою для втрати громадянства України є добровільне набуття повнолітнім громадянином України громадянства іншої держави.

Не пояснив, чому Президент України не повинен своїми указами оформити втрату громадянства України тими нашими повнолітніми співгромадянами, що добровільно приймуть громадянство держави-агресора і складуть тій державі присягу? Про таку можливисть я вже писав.

Щодо пенсій.

Шановний генеральний директор Директорату пише:

"Право на отримання пенсій та соціальних послуг із солідарної системи мають як громадяни України, так і іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, на умовах та в порядку, передбачених цим законом, якщо інше не передбачено міжнародними договорами."

Законних підстав для ПЕРЕБУВАННЯ іноземців та осіб без громадянства на території України досить багато, вони передбачені статтею 4 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства".

І було б дивно, якби іноземець-турист отримував право на українську пенсію з моменту перетину державного кордону.

Відповідно до норм Закону України "Про пенсійне забезпечення", іноземці та особи без громадянства, які проживають в Україні, мають право на пенсію нарівні з громадянами України на умовах, передбачених законодавством або міждержавними угодами.

Не перебувають, а проживають.

Відповідно до вже згаданої статті 4 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", іноземці та особи без громадянства, які до прийняття рішення про припинення громадянства України постійно проживали на території України і після прийняття рішення про припинення громадянства України залишилися постійно проживати на її території, вважаються такими, які постійно проживають в Україні.

Отже, РФ-паспортизований громадянин, якщо він/вона залишився проживати на території України після Указу Президента України про втрату ним/нею громадянства України, вважатиметься громадянином РФ, що постійно проживає в Україні.

І дійсно матиме право на українську пенсію.

Але я думаю, що практична реалізація цього права буде можливою після отримання посвідки на постійне проживання – документу, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства та підтверджує право на постійне проживання в Україні.

Інформація, що завідомо не може бути у розпорядженні Президента України Зеленського

Щойно отримав відзив Президента України Зеленського на мою апеляцію стосовно позову про славнозвісних 5-6 менеджерів. У відзиві чорним по білому написано, що запитувана мною інформація є такою, "що завідомо не може бути розпорядженні відповідача"...

ДБР і залишені позиції

Відоме своєю стійкістю і героїзмом ДБР, не гаючи часу, розпочало розслідування проти командування 125 бригади, 415 окремого стрілецького батальйону, 23 механізованої бригади, 172 окремого стрілецького та інших підрозділів, які на думку надійно заброньованих від фронту слідчих ДБР не організували належним чином оборону позицій на кордоні Харківської області та РФ...

Президент Зеленський і його самопредставники

Сьогодні Верховний суд розпочав розглядати позов до Президента України Зеленського про визнання протиправним та нечинним Указу Президента України N27/2023 від 23...

Отримати те, на що заслужили

Чудовий і надзвичайно актуальний для нас сьогодні діалог з серіалу "Франклін" з Apple TV+. Benjamin Franklin. Only the idea is different (Тільки ідея інша)...

Ефективність президентських менеджерів

Україна має лише близько 25 відсотків того, що їй потрібно для захисту з погляду протиповітряної оборони, повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю AFP...

ДБР проти Зеленського

В Україні не проводяться вибори. Бо воєнний стан. Введений Указом Президента України, затверджений Верховною Радою України. Суспільство ситуацію розуміє...