Міжбанк: за гривню зіграють чотири фактори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: за гривню зіграють чотири фактори

Валюта
2543
Четвер знову пройде на валютному ринку цікаво і динамічно. Хоча особливого зростання обсягів угод ми на сьогодні не прогнозуємо, позаяк основний фактор для збільшення активності клієнтів (розрахунки за куплені на аукціоні Мінфіну України гривневі і доларові облігації) – своє вже вчора на міжбанку відіграв. За нашими прогнозами статистика торгів 14 листопада складе $160-210 млн при укладенні до 420-500 угод.
Але за рахунок інших факторів – ринок залишиться дуже цікавим:
По-перше – психологічно учасники торгів налаштовані на подальше зміцнення гривні, що важливо для курсового тренду протягом сесії. Покупці не готові сильно переплачувати за валюту і відчайдушно торгуються, граючи не дефіцит гривні у більшості клієнтів. А продавці вже змирилися з поступовим зниженням котирувань і стали більш поступливими при торгівлі. Цим активно користуватимуться як безпосередньо прямі покупці, так і спекулянти.
По-друге – готівковий ринок, як і раніше, залишається союзником гривні і поступово знижує свої цінники. Сьогодні зранку обмінники продавали долар вже по 24,40 гривні, зберігаючи “крок” зниження котирувань на приблизно 3-5 копійок за день. Гра готівкового ринку “на пониження” також працює і на зміцнення нацвалюти на всіх інших сегментах валютного ринку.
По-третє – у бізнесу наближається час виплати авансів персоналу за поточний період (зазвичай 15-17-е число щомісяця) і компаніям потрібна гривня. А з урахуванням швидкого наближення періоду податкових платежів як за минулий місяць, так і частково – за минулий квартал – дефіцит гривні тільки посилиться. Це також змусить клієнтів (особливо експортерів) активно продавати валюту на міжбанку.
По-четверте – знижується ліквідність у банківській системі, що було очікувано після вчорашніх розрахунків за ОВДП. Коррахунки банків на ранок 14 листопада знизилися практично на 1 млрд гривень – до 53,9 млрд. Зменшення гривневого навісу завжди працює на користь нацвалюти на міжбанку.
Позитивний настрій валютного ринку на зміцнення гривні позначиться на котируваннях міжбанку протягом сесії. Як і вчора – основну роль в ціноутворенні по долару сьогодні зіграє Нацбанк і поведінка великих гравців. Користуючись ситуацією – регулятор продовжить викуповувати в резерви надлишок пропозиції долара на міжбанку і його цінники будуть знову визначати “курсову погоду” на ринку. Великі оператори закриватимуть свої поточні завдання і під час своїх виходів на торги – періодично міняти співвідношення попиту і пропозиції на міжбанку протягом сесії.
Ми очікуємо на сьогодні чергового виходу Нацбанку зі скупкою долара через Matching і коридор по долару в межах 24,15-24,35 гривень. Нижче котирування четверга вже навряд чи просядуть, бо викуп регулятором долара на торгах знизить понижуючий ефект як для банків, так і для їхніх клієнтів.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,30 / 24,32
євро – 26,75 / 26,77
російський рубль – 0,3770 / 0,3775
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас