В Укренерго пояснили, чого не вистачає для впровадження відновлюваної енергетики в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Укренерго пояснили, чого не вистачає для впровадження відновлюваної енергетики в Україні

Енергетика
1506
Для інтенсивного впровадження відновлюваних джерел енергії в енергосистемі України до 2023 року потрібно мати 2 ГВт високоманеврених потужностей з швидким стартом і до 1 ГВт систем підтримки та регулювання частоти на базі акумулювання електроенергії.
Про це заявили в НЕК Укренерго.
«Впровадження зазначених вище потужностей дозволить мінімізувати ймовірність виникнення ризиків порушення операційної безпеки при значних коливаннях потужності на ВДЕ та знизити потребу в постійному використанні для компенсації цих коливань традиційної генерації», — йдеться в повідомленні.
У компанії зазначили, що через інтенсивне зростання потужності ВДЕ енергосистема вже сьогодні відчуває дефіцит маневрених потужностей. Зниження можливостей балансування обумовлено високою базовою потужністю АЕС, ТЕЦ, ТЕС, а в паводковий період і ГЕС, зростанням частки покриття ВДЕ, які не тільки не забезпечують регулювання, а й ставлять перед ним нові виклики.
«В ринкових умовах інструментом балансування також є ринок допоміжних послуг, повноцінний запуск якого вкрай необхідний. В цьому плані необхідна реконструкція енергооб’єктів традиційної генерації для повноцінної участі в ринку допоміжних послуг. Участь у ринку допоміжних послуг атомної і гідрогенерації дозволить оптимізувати роботу АЕС (їх розвантаження або зупинки при профіциті генерації з відповідною оплатою втраченої АЕС економічної вигоди). Але для цього необхідно вдосконалити нормативну базу”, – зазначили в компанії.
На сьогодні ВДЕ мають невисоку точність прогнозування виробництва, підкреслив головний диспетчер Укренерго Віталій Зайченко.
“Виникнення значних коливань виробітку з ВДЕ вимагає спрацювання, крім балансувальних потужностей, ще й резервів, насамперед призначених для компенсації збурень в енергосистемі, а не для балансування. Це, в свою чергу, вже сьогодні створює дефіцити резервів», — сказав він.
За прогнозом компанії, в 2021 році максимум дефіциту потужності резервів на розвантаження прогнозується на рівні 486 МВт протягом 1825 год/рік, на завантаження — 702 МВт протягом 4198 год/рік.
«Усунути дефіцит резервів і поліпшити балансування в енергосистемі дозволить спорудження систем акумулювання енергії або розвиток систем управління попитом. Альтернативною цим двом рішенням може бути введення нових високоманеврених балансувальних потужностей з широким регулювальним діапазоном і швидким пуском», — резюмували в Укренерго.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас