Доступність посилання

ТОП новини

Мандрівка Україною для дітей Донбасу: «Хочу побачити львівські замки!»


Листівки з подякою від дітей-мандрівників
Листівки з подякою від дітей-мандрівників

Уляна Верстюк

Діти Донбасу замовили замість подарунків на День Святого Миколая, який відзначають 19 грудня, поїздку Україною, і ось влітку мрія здійснилась. 15 випускників з міста Золоте Луганської області за 11 днів проїдуть маршрутом Харків – Львів – Чернівці – Одеса – Запоріжжя. Це – проект «Мандрівники зі сходу». Для багатьох дітей з прифронтового міста це перша подорож містами України і справжня мрія, яку допомогли реалізувати небайдужі українці. Адже гроші на проект збиралися на платформі «Спільнокошт», організатори проекту «Мандрівники зі сходу»: Благодійний фонд Сергія Жадана та громадська організація «Українські рубежі». «Всі ці розповіді, що на заході не люблять дітей зі сходу – це балачки» – каже Радіо Донбас.Реалії одна з юних мандрівниць.

В автобусі сміх, пісні та розмови: «А що чекає на нас сьогодні?». 15 випускників із прифронтового міста Золоте Луганської області досі не вірять, що дочекалися того дня, коли звичайна дитяча мрія стала реальністю. Вони нарешті їдуть в подорож Україною. І ось вже скоро перше місто – Харків.

А все почалося ще у грудні 2017 року, коли громадська організація «Українські рубежі» в рамках проекту «Олені Святого Миколая» збирали побажання від дітей з прифронтової зони та за допомогою усіх охочих з України та друзів з інших держав дарували школярам подарунки, які ті просили. Проте випускники із Золотого замість техніки, книжок та інших забаганок у своєму листі вказали мандрівку Україною.

Хотіли, щоб вони набралися позитивних емоцій напередодні навчання в університетах
Євгенія Левінштейн

«Ми розуміли, що взимку не зможемо організувати цю подорож, тому залишили для себе цей лист як обов’язок для виконання влітку. Тому що це випускники, і в них і так дуже насичене літо. Потрібно було врахувати і всі дати ЗНО, і вступ до університетів, щоб діти були і вже вільні, і ще вільні. Потрапити саме в цей «коридор» між такими важливими для них подіями. А крім того, хотіли, все ж таки, щоб вони набралися позитивних емоцій напередодні навчання в університетах», – каже представниця харківського підрозділу громадської організації «Українські рубежі» Євгенія Левінштейн.

«Коли писали листа і казали, що хочемо мандрувати Україною, то одні вірили – щось з цього може вийти. Але такого рівня не очікували. Думаю, що ми зараз всім довели, що чарівництво можливе. Я чекаю на той день, коли ми будемо на Хортиці, бо для мене це саме те місце, де й почалася справжня сильна Україна», – каже Володимир, випускник із Золотого.

Маршрут прокладали з урахуванням і побажань випускників, і логістики, розповідають організатори.

«Діти одразу сказали, що хочуть побачити різну Україну. Їм були цікаві перш за все західні регіони, тому в маршруті є Львів та Чернівці, зізнавалися, що не всі були в Одесі, тому ми обрали це місто… І якось їхні побажання виклалися в логічне коло: Харків – Львів – Чернівці – Одеса – Запоріжжя», – каже співзасновниця фонду Сергія Жадана Ірина Куніцина.

Хочемо показати дітям Україну таку, як вона є, країна, в якій хочеться залишатися, є за що любити, і в якій є, що змінювати на краще
Сергій Жадан

«Хочемо показати дітям Україну таку, як вона є… Цікава, суперечлива в чомусь, яскрава, кольорова, головне – перспективна. Країна, в якій хочеться залишатися, є за що любити, і в якій є, що змінювати на краще. Наступного разу ми обов'язково додамо в свій маршрут ще нові місця. Ось повернеться Крим, і ми туди їх повеземо», – каже український письменник Сергій Жадан.

Перша зупинка – Харків – вразила незвичайною екскурсією – Сергій Жадан розказав та показав найцікавіші літературні місця першої столиці.

«Центр міста, наш молодіжний парк, який розташований на території колишнього цвинтаря, де є могили Хвильового, Кропивницького…Є ще кілька будівель, які пов'язані з літературою України. Там, де були редакції, знайомилися письменники, відбувалися літературні вечори…Це все знаходиться в старому місті. І це цікаво і з точки зору архітектури, і культури, і історії», – розповідає Сергій Жадан.

Організатори кажуть, у них двоякі відчуття: дітей хочеться вразити, але і побоюються, що ті втомляться й нічого не запам’ятають. Самі ж діти зізнаються, що готові їхати, ходити та дивитися скільки завгодно, бо мріяли про цю подорож не один місяць. Тому із захопленням розповідають, в яке саме місто хочуть найбільше.

«Дуже хочу побачити замки у Львівській області і взагалі Західну Україну. Їхати туди не боюся, бо всі ці розповіді, що там не люблять дітей зі сходу – це балачки. Ми всі єдині, і тому нема чого лякатися», – каже Влада.

«Я вже їздив всією Україною, але в Харкові не був. Тепер очікую цього знайомства з першою столицею», – розповідає Юрій.

«Мо-о-оре! Чарівна Одеса і Чорне море! Я ніколи там не була. Це дивно чути у такому вже віці. Ми – вже випускники. Але раніше не було змоги кудись поїхати. А тут справжній тур рідною Україною», – каже Катерина.

Під час своєї першої зупинки – у Харкові – дітям провели екскурсії до екопарку, навчили грати у гольф та показали, як створюють ігри в офісі міжнародної компанії-розробника мобільних і браузерних ігор. Тепер у мандрівників 4 міста попереду. На них вже чекають замки Львівщини і культові ресторації, надсучасна бібліотека імені митрополита Андрія Шептицього Українського католицького університету, Одеський художній музей та Одеський національний академічний театр опери та балету, Чернівецький національний університет, Національний заповідник «Хортиця» та багато іншого; випускники зустрінуться з письменниками і художниками, познайомляться з молоддю з інших регіонів країни. Спеціально разом з дітьми їде оператор і режисер Кирило Гончан, який зніматиме Україну «очима дітей зі сходу».

За словами Ірини Куніциної, дуже важливо, що проект підтримали українці, це свідчить про те, що ідеї фонду важливі і потрібні. Скажімо, на платформі «Спільнокошт» необхідна сума була зібрана навіть завчасно, майже в кожному місті знайшлися кафе і ресторани, які стали гастрономічними партнерами проекту, партнер «Покликання серця» повністю взяв на себе програму в Запоріжжі та її фінансував. І такої людської допомоги дуже багато. Для Благодійного фонду Сергія Жадана така співпраця – вже не перший досвід, каже Ірина Куніцина. Організація півтора року співпрацює зі школами та дитячими закладами на Донбасі.

Спілкуємося з дітьми та цікавимося, що їм дійсно подобається, чим вони цікавляться і про що мріють
Ірина Куніцина

«Ми намагаємось налагодити тривалу співпрацю з певними школами та інтернатами на сході України, біля лінії фронту. Приїздимо, знайомимося, дізнаємося, в чому нагальні проблеми, привозимо якісь матеріальні речі: десь потрібен комп'ютер, десь пральна машинка чи холодильник. Спілкуємося з дітьми та цікавимося, що їм дійсно подобається, чим вони цікавляться і про що мріють. Після цього і вимальовуються якісь спільні проекти, виникають ідеї. Так, возили дітей з Костянтинівського інтернату до Харкова або, навпаки, до інтернату поетів Артема Полежаку, Сергія Жадана і гурт TНMK. Проводили творчі конкурси, освітні програми для вчителів. Також організували великий фестиваль «Дорога на схід» в Ізюмі», – розповідає Ірина Куніцина.

А поки перші «Мандрівники зі сходу» дивитимуться Україну, вже починають збирати речі школярі з Миронівського Донецької області, які на День Незалежності України мають приїхати до Києва на концерт гурту «Океан Ельзи».

ОСТАННІЙ ЕФІР РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

XS
SM
MD
LG