15 жовтня 2020, 20:06

Венчурний корпоративний інвестиційний фонд як інструмент фінансування для малого та середнього бізнесу

Використання венчурних фондів для фінансування малих та середніх бізнесів вже давно успішна європейська практика розвитку економіки. Але у нас це поки що явище трохи незвичне.

Створений нами корпоративний інвестиційний венчурний фонд закритого типу спеціалізується на МСБ.



В цій статті я почну відповідати на перші запитання щодо нашого фонду. Насамперед, про те, які цінності ми сповідуємо, куди йдемо, як фонд може забезпечити фінансування та розвиток такого важливого сегменту, як малі компанії? Все те, що можна відповісти на питання, яке мені задають: "Сергій Станіславович, а що далі?"

А в наступних публікаціях, вже детальніше про можливості та умови отримання інвестицій і кредитів, саме за допомогою фонду.

Отже, відповіді на популярні питання:

Як створювався фонд?! Чому Ви обрали МСБ, як фокус для фінансування?

Фонд створювався поступово. Спочатку, ми побачили потребу МСБ у фінансуванні. Через практично повної відсутності банківського фінансування, або фінансування його в формах і обсягах абсолютно невідповідних для цього найважливішого сегмента економіки. А потім, як результат проведеної аналітики, ми виявили ще й "зворотний бік медалі" – потреба наших внутрішніх інвесторів в надійному та прибутковому розміщенні коштів. І тут, як то кажуть, всі пазли зійшлися. Тому, що створюючи інструмент інвестицій в малі та середні бізнеси, ми отримуємо дуже стійку модель. Саме тому МСБ має ряд переваг в порівнянні з великим бізнесом. А саме: висока (від 30% і вище) рентабельність; висока швидкість капіталообігу (короткі, терміном в місяці фінансово-господарські цикли) і, нарешті, висока диверсифікація фінансування (багато, порівняно невеликих і середніх проєктів). Все це істотно знижує ризики для інвесторів такого фонду, як наш і, відповідно, робить перспективним створення фонду, який бере всі кредитно-інвестиційні ризики на себе.

Що допомагає вам проходити всі кризи?

Перш за все мотивована, професійна команда, яка здатна швидко реагувати на зовнішні зміни ринку.

Це дає нашій компанії гнучкість та можливість приймати рішення швидко. Наприклад, на наступний день після оголошення карантину (19 березня 2020 р), ми звернулися до всіх наших позичальників і здобувачів з пропозицією змінити їм графік виконання фінансових зобов'язань на їх розсуд. В результаті цього, підприємці отримали можливість зробити необхідну, з урахуванням мінливих зовнішніх умов та кон'юнктури, реструктуризацію графіків виплат. А ми отримали кредитний портфель, де на сьогодні 90% клієнтів в графіку, відсутні проєкти на дефолт і 10% успішно реструктуризовані. Це серйозний показник на фоні банківського (від 60% й вище проблемного портфеля), що ще раз підтверджує надійність фонду "ФІНСТРІМ" для наших акціонерів.

Хто є вашим середньостатистичним інвестором?

На сьогодні, в основному, наші інвестори – це, переважно, приватні інвестори і компанії, представники того ж МСБ. Але ми вже приступили до реалізації чергового рівня нашої концепції і з'явилися перші інвестиції від корпорейту, – таких брендів, як СНЄЖКА, Kidsvit, Умань-Пиво і декількох інших. Так, як ми учасники руху за "білий" бізнес, то наш інвестор – це суб'єкт з підтвердженими джерелами й сплаченими податками відповідно. Це той, хто хоче надійно отримувати свій пасивний дохід, і одночасно приносити користь економіці, розвиваючи малий та середній бізнес – основу економічного успіху будь-якої стабільної країни.

Якими цінностями ви керуєтеся у Вашій компанії?

Цінності – це основна частина стратегії будь-якої компанії. Тому, робота над формуванням цінностей дуже клопітка й не дуже швидка. Це складний та довгий шлях. Проходити, який потрібно разом всією командою. Слава Богу, нам це вдалося. І ось, що цінно для нас та чому слідують всі наші дії.

Віра – в Бога, в себе, в наше діло, в наших клієнтів та партнерів.

Душевна гармонія – як у нас при реалізації наших планів і наданні послуг, так і у всіх тих, хто взаємодіє з нами, для кого наш продукт створює додаткову цінність.

Свобода – це перш за все відповідальність. Відповідальність за той вибір, який ми робимо, за наслідки, за гроші наших інвесторів, в кінці кінців. Ми вільні робити такий вибір. Зробили його й реалізовуємо цю свободу в повній мірі.

Сім'я – наша команда це не просто трудовий колектив. Ми, як сім'я, шануємо людські відносини, повагу й любов до ближнього. Поважаємо та допомагаємо сім'ям наших співробітників і не тільки. Намагаємося внести щось цінне в наш сервіс, – допомога для наших акціонерів та здобувачів.

Улюблена справа – ми любимо те, чим займаємося. Нам цікаво. І це корисно для підприємців, для суспільства. Ми чесно й порядно ведемо справи. Завжди чинимо справедливо. Трошки рятуємо світ; або хоча-б його частинку, роблячи когось благополучніше і щасливіше.

Розвиток – ми постійно вдосконалюємось і вчимося. Більшість наших співробітників проходять програми управлінського розвитку в kmbs. Я закінчив програму President's MBA в Києво-Могилянській бізнес-школі. Ми вдосконалюємо свій продукт, свої навички та компетенції, свою компанію.

Ну, і фінансове благополуччя – як запорука й одиниці вимірювання успіху. Нашого спільного успіху – здобувачів, інвесторів, і фонду. Гроші не головне, але результат ми вирішили вимірювати саме в них – в грошах. Тому ця цінність важлива в позитивній динаміці для нас і для наших клієнтів.

Які переваги співпраці з фондом?



Для інвесторів – ми є відповідальним інвестиційним керуючим. Тобто, всі ризики і відповідальність за кожну гривню лягати на нас. Також ми генеруємо гідну оплату праці вже протягом майже 21 років.

Для здобувачів фінансування – принципова можливість швидко отримати фінансування в потрібних обсягах, в потрібному форматі і часу.

Які плани фонду в горизонті 5 років?

Плани грандіозні. Найголовніше реалізувати нашу концепцію в повній мірі. Тобто зробити так, щоб сформувалося позитивне і авторитетне сприйняття українського бізнесу в світі та довіру до ведення бізнесу в Україні. Це стратегічно. Ну і по тактиці. Доступний ресурс для МСБ; більше проєктів для інвестицій; портфель, як мінімум 1 млрд грн; залучити гроші зарубіжних інвесторів; пройти міжнародний аудит; посилити команду і, з Божою допомогою, все-таки створити в Україні ринок небанківських фінансових установ та альтернативну фінансову систему. Я впевнений, що з Вашою підтримкою, наші дорогі інвестори та ініціатори проєктів, у нас все вийде!

Які ще питання ви хотіли б висвітлити – пишіть в коментарях до статті – залюбки відповімо!

за матеріалами сайту Finstream.ua

БІЗНЕСМЕН ЛИСЕНКО "ЗАМОВИВ" САМ СЕБЕ

Ще одна замовна інфоатака анонімних телеграм-каналів зробила з них посміховисько. Й так слабка довіра до анонімних телеграм-каналів отримала ще один потужний удар...

ВЕЛИКИЙ БІЗНЕС ІЗ США ПАРТНЕРИТЬСЯ З ВЕТЕРАНСЬКИМ ПРОЄКТОМ

Ветеранський Ryder – спільний комерційно-соціальний проєкт великої компанії із оборонного сектору AZSTAR Business Management Company та Асоціацією підприємців-ветеранів АТО...

НАЇЗД НА CEO CLUB UKRAINE. ЩО НАСПРАВДІ?

Іноді, люди, групи людей та навіть цілі установи скоюють помилки. Великі, маленькі, різні помилки. Вся справа в наслідках. Так от – наїзд на CEO Club Ukraine, то була ФАТАЛЬНА ПОМИЛКА! Бо ми всі розуміємо, що це...

СПІВЗАСНОВНИК Baker Tilly ІНВЕСТУВАВ У ВЕТЕРАНСЬКИЙ БІЗНЕС

Олександр Почкун, спізасновник та керуючий партнер провідної аудиторської компанії Baker Tilly в Україні, що є учасником міжнародної мережі Baker Tilly International, яка входить в десятку найбільших аудиторських мереж в світі і має кумулятивний дохід 5,2 млрд доларів за минулий фінансовий рік, придбав цінні папери ветеранського бренду FinStream...

СТРІЛЕЦЬ ХОЧЕ ЗАБРАТИ ВЕТЕРАНСЬКІ ГРОШІ

Тільки нещодавно відлунали протестні акції проти дій скандального і сумнівного голови ПрАТ Укрпрофтур Сергія Стрільця і цієї ганебної структури...

КОВА НА СМЕРТІ ВЕТЕРАНІВ

Вшанування подвигу наших воїнів – найважливіше з того, що має отримати сім'я і найменше, що може дати суспільство і влада тому, хто саме за НИХ поклав життя...