21 жовтня 2020, 15:32

Fake News від депутата Олексія Гончаренка

Днями народний депутат від партії "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко опублікував у своєму телеграм-каналі пост з "аналізом" роботи Державного концерну "Укроборонпром" за 9 місяців, де "викрив", що показники наших звітів не відповідають дійсності.

У якості підтвердження своїх слів депутат опублікував нібито офіційний лист від Концерну датований 3 червня 2020 року з даними про обсяги виготовленої продукції.



Я та мої колеги безпосередньо відповідаємо за моніторинг будь-якої офіційної інформації, яка стосується наших виробничих показників.

Але у даному випадку ми маємо справу з відвертою брехнею та фейком, оскільки документ, який оприлюднив і впарює своїм читачам Олексій Гончаренко, є грубою підробкою, яку помітно навіть неозброєним оком.

ПО-ПЕРШЕ, лист датований початком червня, і навіть дитині зрозуміло, що на той момент даних про результати третього кварталу бути не могло. Більше того, документ, який оприлюднив Гончаренко, підробляли наспіх і забули відфотошопити назву таблички, де прямо вказано, що мова йде про зведені дані "за... 2018 – І квартал 2020 року".

ПО-ДРУГЕ, і це вже зовсім смішно. Олексій Гончаренко оприлюднив підробку офіційного документу, який Концерн надіслав...іншому народному депутатові – колезі Гончаренка по фракції "Європейська солідарність" Ірині Фріз.

У нас є оригінал цього документу, номер якого для Олексія Гончаренка забули видалити з підробленого.

Отже, 3 червня 2020 року, у відповідь на офіційний запит Ірини Фріз, Концерн дійсно надіслав зведену інформацію про роботу компанії. Втім, документ містив інформацію про результати та показники за ПЕРШИЙ квартал 2020 року і порівняння з попередніми періодами.

Оригінал документу – нижче:



Як видно, документ має ті ж реквізити, що і у фейку Олексія Гончаренка: вихідний номер, QR-код та дату.

Однак оригінал містить геть інший обсяг інформації, і навіть верстку. У відповідь Ірині Фріз надані дані за 2018 рік, чотири квартали 2019-го та ПЕРШИЙ квартал 2020-го. А у фейковій таблиці Олексія Гончаренка міститься інформація, якої у Концерну ще не було – за ТРЕТІЙ квартал 2020 року.

Порівняйте самі:



Треба бути або не зовсім притомним або трохи Гончаренком, щоб видавати таку підробку за чисту монету. У народного депутата були всі можливості, аби перевірити достовірність інформації, яку він оприлюднив, тому він несе повну персональну відповідальність за свідому публікацію недостовірних даних або, тим більше, підробок.

Думаю, при бажанні, у цьому можуть розібратися правоохоронні органи.

Втім, у цій історії є і корисний наслідок. Щотижнево Концерн готує десятки відповідей на запити різних органів влади, у тому числі, народних депутатів. Оскільки приховувати нам нічого, намагаємося надавати інформацію вчасно та у повному обсязі. І,звісно, нам прикро бачити, як використали листування і підробили офіційний документ з метою дискредитації працівників наших підприємств і дезінформації громадської думки.

Для запобігання таких випадків у Концерні ми розглянемо можливість оприлюднення усіх запитів народних депутатів, які не будуть містити чутливої інформації. Впевнений, ви здивуєтесь сферою їх інтересів.

Врешті-решт, публічними та підзвітними мають бути не лише ми, а й самі народні депутати.

Чому Трипільська ТЕС не була достатньо захищена та чи вдасться ворогу знищити українську енергосистему

Через втрату Трипільської ТЕС виникло багато питань про ступінь захисту енергетичних об'єктів України від атак ворога. Агентство відновлення захищає лише частину енергетичних об'єктів розподільчої мережі, але далеко не всі...

Проєкти відновлення: зустрічі держави і бізнесу

До кінця листопада плануємо провести чотири великі зустрічі з представниками будівельного ринку прифронтових областей, які найбільше постраждали від воєнних дій...

Нові правила тендерів відновлення

Наприкінці літа Агентство відновлення розпочало перші тендери на проектні та будівельні роботи з відновлення житла та соціальної інфраструктури...

У Ягідному розпочинається відбудова житла: відновлюємо одне з найбільш постраждалих українських сіл

Розбиті й понівечені житлові будинки, зруйнований сільський клуб, спалена військова техніка окупантів на вулицях та школа, яка перетворилася на вʼязницю для 370 людей – таким село Ягідне на Чернігівщині бачили ті, хто приїздив туди після деокупації...

Розпочали відновлювальні роботи у Макарові Київської області

Це один із населених пунктів, який найбільше постраждав через вторгнення російських військ. Відбудова житла у таких містах і селах – один із наших пріоритетів...

Запрошуємо на тендери з відновлення Посад-Покровського 

Агентство відновлення оголосило перші 2 тендери на будівництво 13 житлових будинків у селі Посад-Покровське Херсонської області. Усього буде проведено  9 тендерів – від 5 до 14 будинків у кожному...