Вам кешбек! Що пропонують банки клієнтам, і чому цей вид бонусів скоро може зовсім зникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вам кешбек! Що пропонують банки клієнтам, і чому цей вид бонусів скоро може зовсім зникнути

Особисті фінанси
3188
Як метод мотивування власних клієнтів — власників платіжних карток — і залучення нових багато банків використовують сьогодні кешбек.
У тому, які варіанти “кешбеку” сьогодні доступні українцям, як вони працюють, чи справді вони допомагають банкам залучати нових клієнтів і чи варто самим споживачам банківської продукції на них вестися, розбиралося Delo.ua.
Банківський і небанківський кешбек
“Класичний банківський кешбек побудований на комісії інтерчейндж. Це платіж, який банк-еквайєр здійснює на користь банку-емітента картки за кожну транзакцію по такій картці. В середньому по ринку вона становить 1,5%. Хоча може досягати і 1,8%”, — розповідає в коментарі радник голови правління Кредитвест банку Василь Невмержицький.
Суть такої операції, за словами Невмержицького, проста. “Якщо людина платить карткою банку А в терміналі, який встановив банк Б, останній сплачує першому 1,5% від суми кожної такої операції. Якщо банк Б в рамках своєї програми лояльності хоче зробити приємно своєму клієнтові, він перераховує частину цієї винагороди на його рахунок”, — каже він.
Виходячи із такої схеми нескладно підрахувати, що так званий прямий кешбек в Україні не може перевищувати 1,5%. “Очевидно, що така винагорода — слабкий мотив, щоб відмовитися від карти одного банку на користь іншого. Особливо, з огляду на той факт, що половина всіх витрат українців, згідно з даними Держстату за 2019 рік, — це покупка продуктів харчування із середнім чеком 500-600 грн”, — говорить Василь Невмержицький.

Комбінація карток для максимального кешбеку в листопаді

Заразом виділяється також і іще одна модель “кешбека” — небанківська.
“У теорії вона побудована на винагороді, яку готовий платити торговець стороннього маркетингового майданчика за залучення клієнта. Такі проєкти нерідко можна зустріти в мережі інтернет. Але ризики тут досить високі. Мало того, що вигода часто буде знівельована завищеною ціною на товар — доволі часто на такій моделі будується ще й маса шахрайських схем”, — каже Невмержицький і рекомендує у цьому контексті обходити стороною надвигідні пропозиції.
Чому кешбек може зникнути взагалі в найближчому майбутньому
Тим часом про те, що в схемі функціонування програм лояльності, яка існує на сьогодні, споживачі, які не користуються “кешбеком”, фактично платять тим, хто ганяється за щедрими банківськими пропозиціями, говорить Василь Невмержицький.
“У підсумку всі програми лояльності так чи інакше лягають на плечі споживача. У вигляді, наприклад, більш високої вартості товарів і послуг. Це не завжди працює прямо. “Кешбек” 5% за покупку, скажімо, квітів, не означає, що букет обійдеться на 5% дорожче. Але в цілому банківські комісійні за торговий еквайринг, в який включена і комісія інтерчейндж, в результаті конвертуються в магазинний цінник”, — каже він.
Невмержицький також звертає увагу на те, що цим питанням зараз дуже перейнялися у Верховній Раді.
“У жовтні з різницею в 2 тижні були зареєстровані відразу два законопроєкти, що передбачають обмеження інтерчейнджу для всіх фінустанов, що працюють в країні. Відповідно до першого законопроєкту, до 2022 року міжбанківська комісія повинна знизитися до 0,3%, а загальна вартість торгового еквайрингу — до 0,5%. Другий пропонує менш радикальне зниження і більше часу на перехід. Так, розмір інтерчейнджа повинен до 2023 року знизитися до 0,9%. А сумарна комісія банку-еквайєра для бізнесу — до 1,4% (зараз вона в середньому становить 2-3%). Яким шляхом підуть нардепи — сказати складно. Але очевидно, що радикальний сценарій, якщо він буде схвалений парламентом, з високою ймовірністю повністю знищить саму модель “кешбек”. Вона просто перестане бути цікавою для клієнтів. Такий підхід не позбавлений сенсу і, безумовно, більш справедливий. Фактично в існуючій ситуації пересічні споживачі, які не користуються “кешбеком”, платять тим, хто ганяється за щедрими банківськими пропозиціями”, — говорить він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас