RU
 

Давно на гачку КДБ? Шпигунський скандал з ТрампомСюжет

Корреспондент.net,  2 листопада 2018, 14:53
0
707
Давно на гачку КДБ? Шпигунський скандал з Трампом
Нові факти стеження за Трампом

За сім'єю Дональда Трампа стежать з 1980-х років, стверджує британське видання The Guardian. Зливав інформацію спецслужбам про нинішнього американського президента його перший тесть.

За Дональдом Трампом стежила ще Чехословацька розвідка в 80-х роках минулого століття.

Таку інформацію підтверджують архівні документи та свідчення колишніх співробітників Служби державної безпеки Чехословаччини (StB), пише британська газета The Guardian і чеський журнал Respekt.

Хто і навіщо стежив за Трампом?

Шпигунська операція

У 1977 році Дональд Трамп одружився з Іваною Зельнічковою, уродженкою чеського міста Злін. Перші документи про сім'ю Трампа в StB датовані 1979 роком. Тесть Трампа як конспіративний інформатор регулярно повідомляв розвідці про візити дочки в Чехословаччину, а також про кар'єру зятя в Нью-Йорку. Він працював на Службу держбезпеки до падіння комуністичного режиму.

Колишній співробітник Служби держбезпеки Властиміл Данек підтвердив, що розвідка цікавилася Трампом. "Він був бізнесменом, у нього було багато контактів, в тому числі в політичних колах США", - сказав колишній розвідник.

Він повідомив журналістам, що інтерес до Трампа проявляли і в штаб-квартирі спецслужби в Празі.

Чехословацька розвідка активізувала свою роботу щодо Трампа в кінці 1980-х років, щоб отримати відомості про вищі ешелони влади США. Це сталося після того, як в 1987 році Трамп відвідав СРСР, а незабаром оголосив про плани балотуватися в президенти США. Тоді Трамп так і не висунув свою кандидатуру на виборах.

"Трамп був для нас надзвичайно цікавий. Він був бізнесменом, у нього було багато зв'язків, в тому числі і серед політиків. Ми сфокусувалися на ньому, ми знали, що у нього великий вплив. У нас була інформація, що він хотів би в майбутньому стати президентом", - цитує Данека Guardian.

Що дізналися від Трампа

У жовтні 1988 року, незадовго до виборів в США, в Чехословаччину приїхала Івана Трамп, яка розповіла батькові, що наступним президентом стане Джордж Буш-старший. Тесть Трампа передав ці відомості таємній поліції. У січні 1989 року лейтенант StB Пітер Сурі склав звіт про те, що Івана Трамп дізналася про майбутню перемогу Буша, оскільки увійшла у високі політичні кола.

Сурі запропонував продовжувати підтримувати зв'язок з її батьком для отримання нової інформації про політику та економіку США, а також про американські розвідувальні служби. Пітер Сурі підтвердив журналістам справжність звіту, але зазначив, що особисто не займався Трампом - це була робота його колег.

Причому тут КДБ?

Чи ділилася Чехословаччина отриманими даними з КДБ СРСР, невідомо. Властиміл Данек відмовився це підтвердити або спростувати і не став розкривати інші подробиці, оскільки "не хоче жодних проблем". При цьому неназвані офіцери StB припустили, що і Москва, і Прага прагнули використовувати родичів Трампа в інтересах розвідки. Наскільки масштабною була операція КДБ, незрозуміло.

Також незрозуміло, коли саме КДБ відкрив досьє на Трампа.

Архіви чехословацької StB були розсекречені в 1990-х роках, але значна частина документів була знищена до моменту падіння комуністичного режиму.

Але існують секретні вказівки тодішнього глави КДБ Володимира Крючкова, в яких той вичитує своїх підлеглих за те, що вони недостатньо активно знаходять потенційно корисних агентів у США.



Крючков направив послання главам резидентур КДБ за кордоном, в якому він прояснив, які саме особисті риси характеру потенційного агента можуть бути корисні для його вербування.

Серед іншого, в цьому тексті згадуються корупція, самозакоханість, нарцисизм, подружні зради і погані навички аналітичного мислення.

Текст був оприлюднений перебіжчиком Олегом Гордієвським. Згідно з цими вказівками, КДБ мав особливо уважно ставитися до людей, котрі успішно займаються бізнесом і розвивають політичні амбіції, пише Guardian.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Россия-СШАшпионажКГБДональд Трамп
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі