30 жовтня 2019, 13:39

Постанову про НАТО буде відкладено – чи існують таємні домовленості?

Сьогодні о 15:00 має розпочатись засідання парламентського Комітету з питань зовнішньої політики, який очолює Богдан Яременко. Саме цей комітет визначено головним для розгляду проекту постанови про ПДЧ НАТО. Однак станом на 13:30 порядок денний на сайті ВР не містить згадки про розгляд проекту N2327.

Затягування з розглядом постанови виглядає дивно, бо президент Зеленський неодноразово робив публічні заяви підтверджуючи курс України в НАТО. Богдан Яременко, в минулому генеральний консул України в Туреччині, а перед тим у Шотландії, також раніше не приховував своїх пронатівських поглядів.

Однак складається враження, що окрім прихильних заяв нова влада вирішила нічого не робити для реального вступу до НАТО.

У 2014 році після Януковича нам дісталася Україна стриножена позаблоковим статусом. За останні 5 років Порошенку вдалося не тільки скасувати безглузду позаблоковість, але й досягти максимального рівня співпраці з Північно-Атлантичним Альянсом. За рік до виборів у 2018 році президент України написав листа генеральному секретарю НАТО про бажання України повернутися до ідеї отримання Плану дій щодо членства.

Прийняття постанови Верховної Ради N2327 має підтвердити тяглість української політики щодо НАТО незважаючи на зміну президента. Тим більше до Києва прилітає генсек НАТО.

Чому ж тоді розгляд постанови на профільному комітеті відкладено?

Сподіваюсь Богдан Яременко, який свого часу втратив роботу через те, що підтримав Євромайдан, продовжує вважати політичні погляди вищими за кон'юнктуру. Інакше треба було б припустити, що між президентами Путіним і Зеленським готуються якісь таємні домовленості про відмову України від курсу на вступ до НАТО.