Документ v0245359-20, поточна редакція — Прийняття від 10.09.2020
Виберіть формат файлу для збереження:

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 10 вересня 2020 року № 245

Про Рекомендації щодо контролю за надходженням, обліком та використанням коштів виборчих фондів місцевих організацій політичних партій, кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови

З метою забезпечення однакового застосування законодавства щодо здійснення територіальними виборчими комісіями та банками контролю за надходженням, обліком та використанням коштів виборчих фондів місцевих організацій політичних партій, кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, відповідно до пункту 10 частини першої статті 205, пункту 14 частини другої статті 206, частини другої статті 209, статей 213 - 215 Виборчого кодексу України, керуючись статтями 11 - 13, пунктом 1 частини другої статті 16, пунктами 3 - 5 статті 17, пунктом 2 статті 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Затвердити погоджені з Національним банком України Рекомендації щодо контролю за надходженням, обліком та використанням коштів виборчих фондів місцевих організацій політичних партій, кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови (додається).

2. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Центральної виборчої комісії від 1 вересня 2015 року № 211 "Про Рекомендації щодо порядку контролю за надходженням, обліком і використанням коштів виборчих фондів місцевих організацій політичних партій, кандидати в депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости села, селища".

3. Цю постанову надіслати обласним, Київській міській державним адміністраціям для доведення до відома територіальних виборчих комісій та Національному банку України.

4. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


О. ДІДЕНКО



Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 10 вересня 2020 року № 245

РЕКОМЕНДАЦІЇ
щодо контролю за надходженням, обліком та використанням коштів виборчих фондів місцевих організацій політичних партій, кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови

Ці Рекомендації, розроблені з урахуванням частини дев’ятої статті 215 Виборчого кодексу України (далі - Кодекс), визначають порядок здійснення територіальними виборчими комісіями та банками контролю за надходженням, обліком і використанням коштів виборчих фондів місцевих організацій політичних партій, кандидати в депутати від яких включені ними до відповідних виборчих списків та зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією (далі - організація партії), кандидатів у депутати, у тому числі включених до виборчого списку організації партії, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови (далі - кандидати, виборчі фонди).

I. Відкриття та закриття рахунків виборчого фонду. Призначення розпорядників рахунків виборчого фонду

1. Організація партії та кандидати для фінансування своєї виборчої кампанії, в тому числі передвиборної агітації, можуть утворити власний виборчий фонд.

2. З метою забезпечення функціонування виборчого фонду:

2.1. Організація партії відкриває:

1) один накопичувальний рахунок у банку за власним вибором у межах єдиного багатомандатного виборчого округу, на який надходять кошти для фінансування виборчої кампанії;

2) не більше одного поточного рахунку для одного територіального виборчого округу в межах єдиного багатомандатного виборчого округу в банку за власним вибором, з якого здійснюється фінансування витрат на виборчу кампанію. На поточний рахунок виборчого фонду організації партії кошти надходять виключно з накопичувального рахунку виборчого фонду. Один поточний рахунок виборчого фонду організації партії може обслуговувати декілька територіальних виборчих округів.

2.2. Кандидат відкриває один поточний рахунок у банку за власним вибором у межах відповідного виборчого округу (кандидат у депутати, включений до виборчого списку організації партії - в межах єдиного багатомандатного виборчого округу) або на території відповідного села, селища чи району, на який надходять кошти для фінансування виборчої кампанії.

3. Організація партії, кандидат мають право відкрити відповідні рахунки виборчого фонду виключно в національній валюті.

4. Відкриття та закриття рахунків виборчого фонду організації партії, кандидата здійснюються відповідно до порядку відкриття і закриття рахунків виборчих фондів, встановленого Національним банком України за погодженням із Центральною виборчою комісією.

5. Послуги банку, пов’язані з відкриттям і закриттям рахунків виборчого фонду, надаються на загальних підставах. Банк за користування коштами, що розміщені на рахунку виборчого фонду, відсотків не нараховує і не сплачує.

6. Банк не пізніше наступного робочого дня з дня відкриття рахунку виборчого фонду повідомляє відповідну територіальну виборчу комісію про відкриття рахунку та його реквізити за формою згідно з додатком до цих Рекомендацій.

7. Інформація про відкриття рахунку виборчого фонду та його реквізити може оприлюднюватися у засобах масової інформації або мережі "Інтернет" за рахунок коштів виборчого фонду.

8. Рахунки виборчого фонду закриваються банками на шістнадцятий день після дня офіційного оприлюднення результатів відповідних місцевих виборів.

9. Виключне право на розпорядження коштами на рахунках виборчих фондів мають розпорядники накопичувального чи поточних рахунків.

10. Організація партії рішенням її керівного органу призначає:

1) не більше двох розпорядників накопичувального рахунку виборчого фонду організації партії - з числа кандидатів у депутати, включених до її виборчого списку, або уповноважених осіб у єдиному багатомандатному виборчому окрузі;

2) по одному розпоряднику кожного поточного рахунку виборчого фонду організації партії - з числа уповноважених осіб організації партії у територіальних виборчих округах.

11. Кандидат може бути розпорядником поточного рахунку власного виборчого фонду або призначити не більше одного розпорядника поточного рахунку власного виборчого фонду з числа своїх довірених осіб.

12. Розпорядники коштів накопичувального рахунку виборчого фонду організації партії зобов’язані вести облік надходження та розподілу коштів виборчого фонду між поточними рахунками.

13. Розпорядники поточних рахунків виборчих фондів забезпечують додержання фінансової дисципліни, цільове використання коштів виборчого фонду.

14. Банк, у якому відкрито накопичувальний або поточні рахунки виборчого фонду, надає розпоряднику відповідного рахунку виборчого фонду щотижнево або за його зверненням відомості про розміри та джерела внесків, що надійшли на рахунки виборчого фонду, рух коштів, а також їх залишки на рахунках.

II. Формування виборчого фонду. Використання коштів виборчого фонду

15. Виборчий фонд формується в порядку, встановленому Кодексом.

16. Виборчий фонд організації партії формується за рахунок:

1) власних коштів організації партії;

2) внесків кандидатів, включених до виборчого списку кандидатів у депутати від цієї організації партії;

3) добровільних внесків фізичних осіб.

Виборчий фонд кандидата, висунутого організацією партії, формується за рахунок:

1) власних коштів кандидата;

2) добровільних внесків фізичних осіб;

3) коштів відповідної організації партії.

Виборчий фонд кандидата, висунутого шляхом самовисування, формується за рахунок:

1) власних коштів кандидата;

2) добровільних внесків фізичних осіб.

17. Власні кошти організації партії, кандидата, які перераховуються на рахунок виборчого фонду, не підлягають обмеженням за сумою і кількістю перерахувань.

18. Забороняється робити добровільні внески до виборчого фонду:

1) іноземцям та особам без громадянства;

2) анонімним жертводавцям (без зазначення у платіжному документі відомостей про прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності), дату народження та адресу місця проживання громадянина);

3) юридичним особам, їх філіям і представництвам.

19. Розмір добровільного внеску однієї фізичної особи до одного виборчого фонду не може перевищувати десяти розмірів мінімальної заробітної плати.

20. Фізична особа заповнює реквізити документа на переказ, що подається до банку, згідно з вимогами, зазначеними в додатку 9 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22 або в додатку 18 до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 25 вересня 2018 року № 103. Крім того, фізична особа в документі на переказ добровільного внеску до виборчого фонду обов’язково зазначає дату народження та  місце проживання.

Фізична особа у бланку на приймання платежу, який подається до відділення зв’язку громадянином України для здійснення добровільного внеску до виборчого фонду, обов’язково зазначає прізвище, власне ім’я (усі власні імена), по батькові (за наявності), дату народження, місце проживання, розмір (суму) внеску.

21. Добровільний внесок громадянина України до виборчого фонду приймається банком або відділенням зв’язку за умови подання громадянином паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу і відповідно до законодавства України може бути використаний на території України для укладення правочинів.

22. Банки, які здійснюють переказ до виборчих фондів власних коштів кандидата, коштів організації партії, а також добровільних внесків фізичних осіб, перевіряють правильність заповнення документів на переказ.

23. Відділення зв’язку, через які фізичні особи здійснюють добровільні внески на рахунки виборчих фондів, оформляють бланк на приймання платежу з урахуванням вимог, зазначених у пункті 20 розділу II цих Рекомендацій.

24. Добровільний внесок перераховується банком або переказується відділенням зв’язку на рахунок виборчого фонду не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відповідного платіжного документа. Строк безготівкового перерахування внеску на рахунок виборчого фонду не повинен перевищувати одного банківського дня.

25. Розпорядник відповідного рахунку виборчого фонду має право відмовитися від внеску фізичної особи, про що він подає відповідну заяву та розрахунковий документ на переказ коштів до банку, в якому відкрито рахунок виборчого фонду. Цей внесок повертається фізичній особі за рахунок коштів добровільного внеску, а в разі неможливості повернення зараховується до бюджету Автономної Республіки Крим (далі - АР Крим) чи відповідного місцевого бюджету.

26. У разі надходження від фізичної особи добровільного внеску в розмірі, що перевищує розмір, установлений частиною другою статті 215 Кодексу, сума, на яку внесок перевищує встановлений розмір внеску, на підставі відповідної заяви та розрахункового документа на переказ коштів, поданих розпорядником відповідного рахунку виборчого фонду, повертається банком, у якому відкрито рахунок виборчого фонду. Цей внесок повертається фізичній особі за рахунок коштів добровільного внеску, а в разі неможливості повернення зараховується до бюджету АР Крим чи відповідного місцевого бюджету.

27. Розпорядник відповідного рахунку виборчого фонду зобов’язаний відмовитися від внеску фізичної особи, яка відповідно до Кодексу не має права робити такий внесок. На підставі заяви розпорядника виборчого фонду про відмову від внеску з цієї причини банк, у якому відкрито рахунок виборчого фонду, перераховує такий внесок до бюджету АР Крим чи відповідного місцевого бюджету за рахунок коштів цього внеску.

28. Кошти виборчого фонду використовуються організаціями партій, кандидатами для фінансування своєї виборчої кампанії, в тому числі для фінансування передвиборної агітації.

29. Витрачання коштів на виборчу кампанію здійснюється тільки з поточних рахунків виборчого фонду та лише в безготівковій формі.

30. Раніше перераховані з поточного рахунку виборчого фонду кошти та суми штрафних санкцій (у разі неналежного виконання або невиконання контрагентом організації партії, кандидата умов договору) повертаються на поточний рахунок виборчого фонду.

31. Витрачання коштів з поточного рахунку виборчого фонду після 18 години останнього дня перед днем голосування здійснюється виключно в разі, якщо рахунки на оплату товарів, робіт і послуг були виставлені до зазначеного часу.

Витрачання коштів з поточних рахунків виборчого фонду припиняється о 18 годині середи після дня голосування.

32. Банк, у якому відкрито поточний рахунок виборчого фонду організації партії, не пізніш як на третій день після дня виборів перераховує кошти, не використані організацією партії, на накопичувальний рахунок відповідного виборчого фонду.

Кошти виборчого фонду, не використані організацією партії, на підставі рішення керівного органу організації партії, прийнятого в п’ятиденний строк після офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів, перераховуються розпорядником накопичувального рахунку виборчого фонду на поточний банківський рахунок організації партії у триденний строк із дня прийняття відповідного рішення керівним органом організації партії. У разі неприйняття у зазначений строк такого рішення невикористані кошти виборчого фонду перераховуються банком у безспірному порядку до бюджету АР Крим чи відповідного місцевого бюджету на десятий день із дня офіційного оприлюднення територіальною виборчою комісією результатів відповідних місцевих виборів.

33. Невикористані кошти виборчого фонду кандидата в п’ятиденний строк після офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів перераховуються розпорядником поточного рахунку виборчого фонду на поточний банківський рахунок відповідного кандидата. У разі неперерахування невикористаних коштів у зазначений строк вони не повертаються і перераховуються банком у безспірному порядку до бюджету АР Крим чи відповідного місцевого бюджету в десятиденний строк з дня офіційного оприлюднення територіальною виборчою комісією результатів відповідних виборів.

34. У разі скасування рішення про реєстрацію кандидатів, вибуття кандидата з балотування залишки коштів їхніх власних виборчих фондів за рішенням територіальної виборчої комісії перераховуються до бюджету АР Крим чи відповідного місцевого бюджету.

35. Добровільні внески, що надійшли до виборчого фонду пізніше останньої п’ятниці перед днем голосування (днем повторного голосування), перераховуються банком до бюджету АР Крим чи відповідного місцевого бюджету.

36. У разі призначення повторного голосування використання коштів виборчих фондів кандидатів, включених до виборчих бюлетенів для повторного голосування, поновлюється з дня прийняття такого рішення.

37. Арешт коштів та зупинення операцій за рахунками виборчого фонду, закриття таких рахунків раніше ніж у строк, установлений частинами восьмою, дев’ятою статті 213 Кодексу, не допускаються.

III. Контроль за функціонуванням виборчих фондів

38. Вибірковий контроль за надходженням, обліком і використанням коштів виборчого фонду здійснюється відповідною територіальною виборчою комісією та банком, у якому відкрито рахунок виборчого фонду.

39. Контроль за надходженням, обліком та використанням коштів виборчих фондів відповідною територіальною виборчою комісією здійснюється шляхом перевірки:

1) дотримання організаціями партій, кандидатами порядку відкриття рахунків їх виборчих фондів у частині, що стосується кількості рахунків, місця їх відкриття, та вимог частини першої статті 214 Кодексу щодо призначення розпорядників рахунків їх виборчих фондів;

2) відповідності законодавству джерел формування виборчого фонду;

3) відповідності законодавству джерел надходження коштів на поточні рахунки виборчого фонду;

4) дотримання обмежень щодо розмірів внесків до виборчого фонду;

5) повернення особі, яка здійснила добровільний внесок, що перевищує розмір, установлений частиною другою статті 215 Кодексу, або до бюджету АР Крим чи відповідного місцевого бюджету суми, що перевищує встановлений розмір внеску;

6) наявності випадків здійснення добровільних внесків до виборчого фонду особами, які відповідно до частини третьої статті 215 Кодексу не мають права їх здійснювати, та перерахування таких внесків фізичних осіб до бюджету АР Крим чи відповідного місцевого бюджету;

7) цільового використання коштів виборчого фонду;

8) наявності договорів (угод) про придбання в установленому порядку товарів, виконання робіт, надання послуг, а також факту та часу надходження коштів з поточного рахунку виборчого фонду на рахунок контрагента за договором (угодою);

9) строків витрачання коштів виборчого фонду;

10) правильності відображення в обліку надходжень до виборчого фонду та здійснення з нього витрат.

40. Банк, у якому відкрито рахунки виборчих фондів, здійснює контроль за функціонуванням виборчих фондів шляхом:

1) перевірки під час відкриття рахунків наявності документів, що є підставою для їх відкриття;

2) припинення, а також поновлення здійснення розрахункових операцій за поточними рахунками виборчих фондів;

3) своєчасного здійснення операцій щодо повернення невикористаних коштів.

41. Територіальна виборча комісія приймає у строки, передбачені частинами четвертою - шостою статті 214 Кодексу, від розпорядників відповідних рахунків виборчих фондів проміжні та остаточні фінансові звіти про надходження та використання коштів виборчих фондів за формами, встановленими Центральною виборчою комісією згідно з частиною дев’ятою статті 214 Кодексу, а також здійснює аналіз таких звітів.

У разі виявлення в ході аналізу фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів ознак порушення вимог законодавства територіальна виборча комісія зобов’язана у п’ятиденний строк з дня виявлення відповідних ознак письмово повідомити про це відповідні органи, уповноважені забезпечити притягнення осіб, які вчинили порушення вимог законодавства, до передбаченої законом відповідальності.

Відомості проміжних та остаточних фінансових звітів оприлюднюються територіальною виборчою комісією протягом двох днів з дня їх отримання на своїх офіційних вебсайтах (за наявності), вебсайтах відповідних місцевих рад (за наявності), на офіційних вебсайтах регіональних (територіальних) представництв Центральної виборчої комісії або в інший визначений нею спосіб. Організації партій, які утворили власні виборчі фонди, оприлюднюють проміжні та остаточні фінансові звіти на офіційних вебсайтах відповідної організації партії (за наявності) або в інший спосіб у мережі "Інтернет" протягом двох днів з дня їх отримання.

Секретар
Центральної виборчої комісії


О. ГАТАУЛЛІНА



Додаток
до Рекомендацій щодо контролю
за надходженням, обліком та використанням
коштів виборчих фондів місцевих організацій
політичних партій, кандидатів у депутати,
кандидатів на посаду сільського,
селищного, міського голови
(пункт 6 розділу І)

ФОРМА ПОВІДОМЛЕННЯ
про відкриття рахунку виборчого фонду

(на бланку банку)


Територіальна виборча комісія
___________________________
(назва територіальної виборчої комісії)

ПОВІДОМЛЕННЯ
про відкриття рахунку виборчого фонду


з/п

Назва реквізитів

Реквізит

1

2

3

1

Найменування банку, в якому відкрито накопичувальний або поточний рахунок виборчого фонду


2

Місцезнаходження банку, в якому відкрито накопичувальний або поточний рахунок виборчого фонду місцевої організації політичної партії, кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови (з обов’язковим зазначенням назви району для міст із районним поділом)


3

Вид рахунку (накопичувальний або поточний)


4

Номер рахунку


5

Вид, назва та дата місцевих виборів


6

Номер відповідного виборчого округу, на території  якого відкрито рахунок виборчого фонду (зазначається для поточного рахунку місцевої організації політичної партії, кандидата в депутати)


7

Дата відкриття рахунку виборчого фонду


8

Повна назва місцевої організації політичної партії, прізвище, ім’я (усі власні імена), по батькові (за наявності) кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, для яких відкрито рахунок


9

Прізвища, імена (усі власні імена), по батькові (за наявності) розпорядників рахунку виборчого фонду


10

Прізвище, ім’я (усі власні імена), по батькові (за наявності) працівника банку, відповідального за ведення рахунку виборчого фонду


11

Номер телефону, адреса електронної пошти працівника банку, відповідального за ведення рахунку виборчого фонду


Керівник банку

________________
(підпис)

_____________________
(ініціали, прізвище)



вгору