Артем Ковбель: в гонитві за успіхом. Принципи перших — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: в гонитві за успіхом. Принципи перших

Особисті фінанси
1055
Чим відрізняється успішна людина від неуспішної? Умінням доводити розпочате до кінця. Чим відрізняється продуктивна людина від ледачої? Проактивністю, бажанням впливати на результат.
У дитинстві кожен з нас мріяв досягти успіху в житті, вкладаючи в це різний зміст в силу свого світогляду. Для одних успіх – це займатися улюбленою справою, для інших успіх – гроші, багато грошей, для третіх – створення сім’ї.
Кожен з нас, сам того не усвідомлюючи, застосовував на своєму шляху до досягнення мети ту чи іншу бізнес-модель: сукупність прийомів, які допомогли йому просунутися в досягненні успіху.
Успіх заряджає, успіх п’янить. Саме тому останнім часом стали настільки популярними бізнес семінари за участю успішних бізнесменів – кожен з тих, хто купує квиток на захід, сподівається отримати унікальну «формулу успіху» для того, щоб інтегрувати її в своє приватне рівняння.
Для тих, хто вірить в таку систему, я відкрию секрет: на семінарах ви не отримаєте фундаментальних знань, а отримаєте лише короткий імпульс енергії спікера, який розчиниться через кілька днів. Далі просто повернетеся в свій звичний порядок життя.
Бувають рідкісні винятки, коли людина настільки надихнеться досягненнями іншого і починає також ретельно працювати над собою, але це швидше виняток, який підтверджує правило.
Більшість отриману на семінарі енергію просто марнують під тиском різних життєвих обставин. Як же не допустити цього? Як стати таким же успішним, як і всі ті, хто значиться у списку Forbes?
Працюючи з Євгеном Черняком (бізнесмен, голова наглядової ради великого алкогольного холдингу Global Spirits, ведучий Youtube-каналу про бізнес «Big Money», – ред.). і іншими учасниками рейтингів найбагатших людей України, я помітив низку подібностей між ними. На мій погляд – це і є секрет успіху. Те саме ключове, що допомогло багатим і знаменитим вибитися нагору.
Ось що я помітив:
  • Миттєва реакція на запити, що надходять. Ніякої прокрастинації і відкладання на потім. «Потім» – синонім слову «поразка».
  • Вони дотримуються правила deadlines – все роби вчасно. Завдання без терміну – це провалене завдання.
  • Відсутність вихідних днів. Вони 24/7/365 онлайн.
  • Регулярні заняття спортом. Створення, починання, без біологічно здорової оболонки буде неефективним.
  • Побудова структур, потім делегування і масштабування. Під структурами мається на увазі побудова бізнес процесів і виведення ідеології – основних принципів роботи команди.
  • Вони шукають рішення, а не проблеми.
  • Дуже дисципліновані.
  • Безстрашні.
  • Люблять все планувати.
  • Завжди постановка цілей: короткострокових і довгострокових.
  • Мають аналітичний склад розуму.
Перманентно використовуючи всі ці якості, ви статистично не можете не досягти успіху. Легендарний баскетболіст Майкл Джордан говорив: чим більше я тренуюся, тим більше мені щастить.
Він був спортсменом, але в бізнесі це теж працює. Чим більше ви робите, чим швидше і ефективніше ви прагнете робити – тим краще. Мета фізичного тренування – стати сильнішим, швидшим, спритнішим, ніж ти був вчора. Мета роботи (не важливо, офісної чи віддаленої, творчої чи технічної) – виконувати завдання швидше, краще, ефективніше, ніж вчора.
Якщо ви почитаєте про відомих мільярдерів, спробуєте зрозуміти їхній внутрішній світ, то побачите підтвердження сказаним мною словам. Всі, від Черчілля до Стіва Джобса, мали чіткий розпорядок дня і список завдань на день.
Серед багатих і знаменитих мені особливо імпонує підхід Стіва Джобса. Щоранку він задавався питанням: «Якби сьогодні був останній день мого життя, я б зробив те, що збираюся зробити сьогодні?» При відповіді «ні» він змінював графік своїх справ.
Планування, вміння виділяти головне для себе і відсутність прокрастинації очевидні.
Цікавий і приклад Черчілля. Він, на відміну від багатьох відомих діячів, не вставав з півнями. Ранок Черчілля починався близько 8 ранку. І прямо в ліжку він уже займався справами. Читав свіжі газети, снідав, слухав донесення підлеглих і віддавав перші розпорядження. Розумний вибір для тих, кому в добі повсякчас бракує часу. Не встигаєш – починай робити все відразу після сну. І знову ж таки – ніякого «на завтра». Відклав – програв.
В якомусь сенсі успіх вимагає ламати свої звички. Добре, якщо ви можете спати до обіду, а потім працювати як віл без втрати якості до третьої ранку. Але багато людей так не можуть. І ось якраз їм варто розвивати самодисципліну, планувати день і боротися з прокрастинацією. І бути завжди на зв’язку.
Особисто я ніколи не вимикаю телефон, навіть вночі. Будь-який дзвінок може стати «золотим». У моїй практиці таке трапляється періодично. Останній випадок стався близько тижня тому. Телефон задзвонив надто рано – спокуса не брати трубку була велика. Але я взяв – голос на іншому кінці сказав, що хоче з’єднати мене з людиною першої десятки списку українського Forbes. Ця телефонна розмова згодом обернулася для мене і моєї компанії багатомільйонним контрактом. Тому важливо бути завжди на зв’язку.
Артем Ковбель, старший партнер Vigilant Forensic Botique, аудитор, member ASIS, ACFE, ASCP
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас