11:51 14.12.2018

Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Житомирській області - соцопитування

4 хв читати
Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Житомирській області - соцопитування

Голова Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Житомирській області - її готові підтримати 22,1% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" із 16 листопада до 2 грудня 2018 року.

Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 жителів Житомирської області. Вибірку сформовано з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше ніж 2,4%.

За шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського готові проголосувати 14,5% респондентів, за нинішнього президента України Петра Порошенка - 12,0%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 11,9%, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 5,7%, за музиканта Святослава Вакарчука - 5,5%, за лідера "Опозиційної платформи - за життя" Юрія Бойка - 3,5%, за народного депутата, лідера партії "Наші" Євгена Мураєва - 3,4%. Рейтинг інших кандидатів - менше 3%.Водночас кожен п'ятий житель області не визначився з вибором кандидата.

При цьому, згідно з результатами дослідження, кожен п'ятий житель Житомирської області вірить, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла вдвічі. У перемозі П.Порошенка впевнені 11% (у 2017 році - 15%). Перемогу В.Зеленського бачать 5%, О.Ляшка - близько 4%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше ніж 3% опитаних. У своїх фаворитах впевнені переважно прихильники Ю.Тимошенко та П.Порошенка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 38% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 25,1% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "Слуга народу" готові віддати свої голоси 16,3%, "БПП "Солідарність" - 12,4%, Радикальну партію - 10,6%, "Громадянську позицію" - 5,3%, "Опозиційний блок - 4,3%. Рейтинг інших партій - менше 4%. Водночас майже чверть жителів області не визначилися з вибором партії.

Жителі області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. По 13% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка та прем'єра В.Гройсмана і тільки 7% - Верховної Ради. У той же час, більше 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади. Більш критичні оцінки в обласному центрі.

25% опитаних задоволені діяльністю обласної державної адміністрації (у 2017 - 28%). Протягом року рівень задоволеності діяльністю міського/сільського голови не змінився (42%). Місцевими керівниками більш задоволені в обласному центрі та в селах.

Водночас незважаючи на негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед жителів області скоріше позитивно-нейтральні. Кожен п'ятий вважає, що стан справ, і в Україні, і на місцях покращиться наступного року. Половина опитаних вважають, що ситуація не зміниться. Незважаючи на це, близько 20% мають негативні очікування.

Воєнний конфлікт на сході України (61%) - основна загальнодержавна проблема за оцінками жителів області. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють низький рівень зарплат і пенсій (48%), підвищення тарифів на комунальні послуги (45%) і підвищення цін на основні товари, інфляція (35%). Соціально-економічні проблеми, такі як низькі зарплати і пенсії, безробіття та інфляція більш гостро відчуваються в сільській місцевості, відсутність можливостей підприємництва, освіти, зростання злочинності - в малих містах.

Жителі Житомирської області частіше вказували на культурно-історичну близькість із жителями Київської та Вінницької областей. Серед сусідніх країн жителі регіону вважають себе близькими до Білорусі та Польщі, а також до РФ.

За останній рік дещо зросла кількість охочих працювати за кордоном (з 22% до 32%), при цьому 60% з них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні. Більш високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (47%), жителів обласного центру (38%), респондентів середнього достатку (36%).

74% вважають, що українська мова має бути єдиною державною. 14% - підтримують надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах, 9% - за надання російській мові статусу державної.

Переважна половина опитаних (64%) вважають Росію країною-агресором стосовно України. 20% - протилежної думки, 16% - не визначились.

За останній рік у Житомирській області дещо зменшилася кількість тих, хто підтримує вступ України до Європейського Союзу (з 61% до 57%) і НАТО (з 48% до 44%). Водночас кількість противників не збільшилася. Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор (51%), 34% - за рівновіддаленість України від РФ і Заходу, лише 5% - за вступ до Митного Союзу.

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада до грудня 2018 року провела національне опитування у всіх областях, за винятком окупованих територій Криму та Донбасу. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, брали участь 40 тисяч респондентів (по одній тисячі 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою та гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА