Доступність посилання

ТОП новини

Шашки, вишиванка і дискваліфікація через росіян: український чемпіон довів незаконність відсторонення його від змагань


Спортсмен вважає свою справу проти IDF гарним прикладом того, як українці борються за свої права та перемагають
Спортсмен вважає свою справу проти IDF гарним прикладом того, як українці борються за свої права та перемагають

Чемпіон світу та Європи з шашок, українець Юрій Анікєєв за допомогою Міжнародного спортивного суду в Лозанні (Швейцарія) відстояв своє право на свободу слова та домігся скасування трирічної дискваліфікації, накладеної Міжнародною федерацією шашок (IDF), правління якої розташоване в Санкт-Петербурзі (Росія). І хоча остання офіційно так і не обґрунтувала причини свого рішення щодо українського спортсмена, лише пославшись на «порушення етичного кодексу федерації», неофіційно йшлося про його роздуми на тему розвитку шашок, «висловлювання про Путіна», а також те, що на змаганнях Анікєєв виступав у вишиванці. Як відбувався розгляд справи та у чому її важливість, український шашкіст розповів Радіо Свобода.

Ця справа – гарний приклад того, як українці борються за свої права та перемагають

– Важливість цього судового рішення полягає, мабуть, у самому факті того, що людина виграла справу проти Міжнародної федерації. Тобто ніколи не треба лякатися, а слід до кінця відстоювати свою точку зору. Дуже символічно, що у цій суперечці з одного боку був український спортсмен, а з іншого – федерація, яка очолюється росіянами. Тобто гарний приклад того, як українці борються за свої права та перемагають. Ну, і для шашок це теж добре, адже не часто в нашому виді спорту такі прецеденти трапляються.

Рішення Міжнародного спортивного суду у Лозанні у справі шашкіста Юрія Анікєєва
Рішення Міжнародного спортивного суду у Лозанні у справі шашкіста Юрія Анікєєва

– Скільки часу загалом тривав судовий процес? Чи був він важким? Як поводила себе під час розгляду справи сторона обвинувачення?

– Вперше IDF не допустила мене до Чемпіонату Європи у Грузії восени 2016 року, а потім у грудні зробили дискваліфікацію на три роки. Тобто більш ніж півтора року.

Я витратив дуже багато сил та енергії під час цього процесу

Скажу чесно: я витратив дуже багато сил та енергії під час цього процесу. Спочатку був дуже сильно шокований, не міг зрозуміти: за що? У IDF мені пропонували гарні умови на турнірах, якщо я не буду боротися. Тобто хотіли зламати. Також в один момент було дуже багато піару. Це теж забрало купу енергії. А потім, коли все заспокоїлось, ти лишився сам зі своїми проблемами.

У IDF мені пропонували гарні умови на турнірах, якщо я не буду боротися

Були випадки, коли я навіть жалкував, що взагалі розпочав всю цю справу. Навіть в Україні вистачало тих, хто був проти мене, бо вони вважали, що через цю справу втратять можливість грати в шашки-64. Ну зрозуміло, люди думають про себе, це природно.

Сам процес, з юридичної точки зору, мабуть, не був дуже важким, бо обвинувачення IDF на мою адресу були смішні. Але ми були обмеженні у фінансуванні. Реальної допомоги так ніхто і не надав. Була лише інформаційна. Але це теж зіграло свою роль, бо подія набула розголосу.

Обвинувачення IDF на мою адресу були смішні

Добре, що юрист Антон Сотір погодився практично безкоштовно вести справу, і добре, що він виявився справжнім професіоналом, який довів її до перемоги.

Чесно кажучи, свої збитки, хоч і не такі великі, мені досить не покрили. А були ще обіцянки про Орден тощо… Йдеться про те, що на суд я витратив трішки власних коштiв, а про Орден казав Жданов (міністр молоді та спорту – ред.), що буде клопотати, щоб дали. Спортивних досягнень достатньо.

Як би там не було, дякую Федерації шашок України на чолі з Анатолієм Яценком, Міністерству молоді та спорту, журналістам і усім тим, хто мене підтримував.

Обвинувачення IDF на свою адресу український шашкіст Юрій Анікєєв вважає смішними
Обвинувачення IDF на свою адресу український шашкіст Юрій Анікєєв вважає смішними

– Якщо повертатися до вашої дискваліфікації. Вас, зокрема, звинувачували у некоректній полеміці у ЗМІ, претензійних роздумах на тему розвитку шашок, висловлюваннях про Путіна. Що саме малося на увазі? У чому полягали ці висловлювання і кому та де Ви їх озвучували?

Україна єдина, Крим та Донбас – українські території, і все, що відбувається, – це агресія з боку Росії

– Ми вільні люди і маємо право вільно висловлювати свої думки, але, на жаль, не всі вважають, що так можна. От, мабуть, очільникам IDF така моя волелюбність не сподобалась. Нічого крамольного я не казав. Просто розмірковував, яким чином можуть розвиватися ті чи інші види шашок. Писав я у соціальних мережах, у блозі.

Щодо висловлювань про Путіна. Якогось конкретного не було, хоча у соцмережах я робив репости на цю тему. Моя позиція очевидна: Україна єдина, Крим та Донбас – українські території, і все, що відбувається, – це агресія з боку Росії.

– Також вам закидали «надто часте носіння вишиванки на змаганнях». Коли саме ви розпочали її одягати на змагання та що вас підштовхнуло до цього? Чи є взагалі якісь вимоги до того, яким має бути одяг шашкістів під час гри?

В IDF нормально так і не обґрунтували, чому саме мене дискваліфікували. А у приватній бесіді вони сказали, мовляв, чому він у вишиванці на світлинах?

– Вишиванку я одягнув вперше у Польщі під час Кубку світу у 2016 році. Пішла мода. Я вирішив: чому б і ні? Придбав її у Львові. Розумієте, в IDF нормально так і не обґрунтували, чому саме мене дискваліфікували. А у приватній бесіді вони сказали, мовляв, чому він у вишиванці на світлинах? Тобто залишається лише здогадуватися, що саме їм не сподобалося. Але висновок простий: не можна відсторонити людину від змагань за якісь власні думки та погляди. Будь-які. У Росії, мабуть, трішки інші уявлення про це. До того ж, якогось особливого дрес-коду для змагань шашкістів немає, головна вимога – одяг має бути охайним.

Виступи у вишиванках стали неофіційною причиною трирічної дискваліфікації від IDF українського шашкіста Юрія Анікєєва
Виступи у вишиванках стали неофіційною причиною трирічної дискваліфікації від IDF українського шашкіста Юрія Анікєєва

– За час заборони від IDF брати участь у будь-яких змаганнях під її егідою чи пропустили ви якісь важливі для вас турніри, про які шкодуєте?

У Грузії я навіть писав листа, що відмовляюся від призових, лише б мені надали можливість зіграти

– До Чемпіонату Європи в Грузії у 2016 році я приїхав у ранзі чемпіона України, мав гарну спортивну форму. Чемпіонат країни виграв майже зі стовідсотковим результатом. У 2017 році був Чемпіонат світу з шашок-64, а я якраз вдруге став чемпіоном країни і мав представляти свою країну на цих змаганнях. У Грузії я навіть писав листа, що відмовляюся від призових, лише б мені надали можливість зіграти. Звичайно, це були важливі турніри.

– Чи вважаєте ви справедливим твердження, що «спорт –​ поза політикою»? Чи змінилось ставлення, за винятком дискваліфікації від IDF, ваших колег-росіян до вас після 2014 року?

Люди думають, що я здобував дивіденди, але я просто хотів довести, що маю право вільно висловлювати думки

– Спорт повинен бути поза політикою, але у житті так не відбувається. Ставлення інших до мене не думаю, що змінилося: хто як ставився раніше, так і продовжив, мені здається. Комусь, можливо, не подобалося, що дуже багато піару було навколо мене. Люди думають, що я здобував якісь дивіденди для себе. Але я просто хотів довести, що маю право вільно висловлювати свої думки, що врешті і довів!

Згідно з рішенням Міжнародного спортивного суду в Лозанні (CAS):

  • усі претензії IDF до українського спортсмена недійсні,
  • трирічна дискваліфікація з 16 грудня 2016 року по 15 грудня 2019-го повністю анульована,
  • Міжнародна федерація шашок має виплатити Анікєєву компенсацію у розмірі 5 тисяч швейцарських франків,
  • Міжнародна федерація шашок повинна покрити витрати за хід судового процесу в CAS.

Як зазначено у рішенні, цей вердикт є остаточним і оскарженню не підлягає.

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов назвав справу Анікєєва проти IDF «черговим ударом по російській спортивній мафії».

«Суд фактично визнав політично-вмотивований характер відсторонення Юрія від міжнародних змагань за український патріотизм. Але проти міжнародного спортивного права і права людини як такого навіть російська спортивна мафія безсила, якщо розмовляти з нею мовою силою юридичних аргументів», – вважає він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG