Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Рада схвалила новий склад уряду. Список міністрів


Новопризначений голова уряду Денис Шмигаль під час засідання Верховної Ради України, Київ, 4 лютого 2020 року
Новопризначений голова уряду Денис Шмигаль під час засідання Верховної Ради України, Київ, 4 лютого 2020 року

Новий прем’єр і новий уряд в Україні: деталі

Верховна Рада України на позачерговому засіданні, 4 березня увечері, спочатку відправила прем’єр-міністра України Олексія Гончарука у відставку (а відтак і увесь уряд). А потім – призначила нового прем'єра Дениса Шмигаля і схвалила новий склад Кабінету міністрів.

Отже, на посади призначено:

  • Вадим Пристайко – віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції
  • Олексій Резніков – віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій
  • Михайло Федоров – віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації
  • Олексій Чернишов – міністр розвитку громад та територій
  • Арсен Аваков – міністр внутрішніх справ
  • Ігор Уманський – міністр фінансів
  • Сергій Бессараб – міністр у справах ветеранів
  • Вадим Гутцайт – міністр молоді та спорту
  • Ілля Ємець – міністр охорони здоров’я
  • Владислав Криклій – міністр інфраструктури
  • Марина Лазебна – міністр соціальної політики
  • Денис Малюська – міністр юстиції
  • Олег Немчінов – міністр Кабінету міністрів

Вакантними лишаються посади міністрів агропромислового комплексу, культури, економіки, енергетики, освіти і науки.

Міністром закордонних справ України призначено Дмитра Кулебу, а міністром оборони – Андрія Тарана. Їх парламент призначив за поданням президента України.

Фракція «Голосу» вийшла із зали засідань Ради на знак протесту проти запропонованого складу уряду

Фракція «Голосу» залишила залу засідань Верховної Ради під час обговорення обрання нового уряду. Як заявила з трибуни Ради член фракції Олександра Устінова, «Голос» не буде голосувати за запропоновані новообраним прем’єр-міністром Денисом Шмигалем кандидатури членів уряду. «Голос» виступає проти низки запропонованих кандидатур.

Хто такий Денис Шмигаль: все, що відомо про нового прем’єра

Денис Шмигаль очолив Кабінет міністрів України – за таке рішення проголосував 291 депутат Верховної Ради. Рівно місяць тому він став віцепрем’єром і обіцяв завершити децентралізацію і реформувати ЖКГ. Інформація про його можливе призначення прем’єром з’явилася ще тоді, на початку лютого. Хто такий Денис Шмигаль, і як пролягав його карколомний шлях у крісло глави уряду, читайте в матеріалі Радіо Свобода.

Утім, парламент вирішив не всі кадрові питання. Тепер головна інтрига – чи звільнять Рябошапку?

Сьогодні, 5 березня, о 18:00 Верховна Рада знову збереться на позачергове засідання, повідомив голова парламенту Дмитро Разумков. У порядку денному буде єдине питання – про відставку генерального прокурора України Руслана Рябошапки.

За даними джерел Радіо Свобода серед членів владної фракції «Слуга народу», наступним генпрокурором може стати депутат із цієї ж фракції Сергій Іонушас.

Коронавірус: коротко про головне

В Україні у шістьох людей підозрюють коронавірусну інфекцію, повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.​ І додав, що їх ізолювали та перевіряють.

Чоловік із Чернівців, у якого діагностували SARS-CoV-2 (COVID-19), почувається краще. «На ранок чоловік мав температуру 36,7 градуса і незначний кашель. У нього нормальний апетит. Спостерігаємо позитивну динаміку», – повідомила 4 березня завідувачка інфекційного відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні Валентина Миндреску.

Посли ЄС вирішили зняти санкції з Азарова і Ставицького. Але продовжили – щодо росіян

Посли Європейського союзу вирішили розморозити активи колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова і ексміністра енергетики Едуарда Ставицього, повідомляє кореспондент Радіо Свобода в Брюсселі Рікард Юзвяк.

Європейський союз також ухвалив рішення продовжити на шість місяців санкції щодо росіян, юридичних осіб і підтримуваних Кремлем «сепаратистів» через порушення територіальної цілісності України.

«Посли Євросоюзу продовжили візову заборону і заморожування активів щодо 175 росіян та «сепаратистів» + 44 суб’єктів господарювання на 6 місяців за порушення територіальної цілісності України. Рішення має бути затверджене міністрами 12 березня», – написав Юзвяк.

Рік скандалу довкола Гладковського («Свинарчука»): чи змінилося щось при Зеленському

Цими днями 2019-го, тобто рік тому, експрезидент Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони. Передувало цьому гучне журналістське розслідування. В проєкті Радіо Свобода «Коротка пам’ять» згадаємо, що відбувалося із цією справою протягом року.

Демократія під ударом: Україна частково вільна, Крим і ОРДЛО не вільні – Freedom House

Демократія перебуває під ударом у всьому світі, і результати цього очевидні не тільки в авторитарних державах на кшталт Китаю, Росії чи Ірану, а й у країнах із давніми традиціями дотримання основних прав і свобод людини, звертає увагу правозахисна організація зі США Freedom House. І це стосується й України, мовиться в її цьогорічному звіті про стан свободи у світі. Україна й далі є «частково вільною» державою, свідчить звіт Freedom in the World 2020 (він стосується становища за період 2019 року). А окуповані Крим і східна частина Донбасу, які проаналізовані окремо, визнані «не вільними» територіями.

Дефіцит на ринку штовхає Україну до «імпорту» айтішників

Міністерство цифрової трансформації планує спростити імміграцію в Україну 5 тисячам іноземців – але тільки тих, які працюють у галузі інформаційних технологій. Відповідне рішення уряду вже ухвалене, але ще не оприлюднене. У Мінцифри бажання спростити імміграцію в Україну пояснюють тим, що власних фахівців не вистачає. Представники ІТ-індустрії, з якими поспілкувалося Радіо Свобода, визнають: дійсно, висококваліфікованого співробітника знайти нелегко. Проте щодо квот думки розділилися: одні їх вітають, інші вважають, що проблему варто вирішувати інакше.

Самотність, кажани та бурштин. 10 українських треків лютого

Від року про «спільну самотність» до іронічного дарк-кантрі про кажанів – Радіо Свобода зібрало десять українських треків, які привернули нашу увагу в лютому.

Слухайте українське!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

XS
SM
MD
LG