20:08 22.05.2019

Репутація нового начальника Генштабу ЗС України Хомчака вселяє надію на відмову України від радянського типу будівництва армії - директор ЦДАКР

3 хв читати
Репутація нового начальника Генштабу ЗС України Хомчака вселяє надію на відмову України від радянського типу будівництва армії - директор ЦДАКР

Професійна репутація нового начальника Генерального штабу - головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака дозволяє розраховувати на прискорення темпів розпочатої Україною оборонної реформи і перегляд підходів до будівництва ЗСУ, вважає директор Центру дослідження армії, роззброєння і конверсії (ЦДАКР) Валентин Бадрак.

Даючи оцінку в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" одному з перших кадрових рішень президента України Володимира Зеленського, директор ЦДАКР сказав: "Вибір нового начгенштабу - головнокомандувача ЗСУ я вважаю абсолютно обґрунтованим і позитивним. По-перше, Хомчак - це генерал з бойовим досвідом, який пройшов усі щаблі військового управління. На певному етапі він був командувачем АТО (сектора "Б" - ІФ) і проявив себе з позитивної сторони в ході Іловайської битви. На мою думку, в той період він був опонентом начальника ГШ ЗСУ Віктора Муженка, внаслідок чого всі останні роки перебував у "засланні".

За словами директора ЦДАКР, в експертних колах Хомчак має репутацію "людини нової формації, що вселяє надію на відмову України від радянського типу будівництва армії".

"Той факт, що Хомчак був в опозиції до начальника Генштабу і перебував "за дужками" ядра військового менеджменту, на мій погляд, гратиме позитивну роль. У певному сенсі, нове призначення робить його зобов'язаним президенту, і з психологічної точки зору це більш вдалий вибір з більш молодих і більш амбітних генералів, у порівнянні з якими, Хомчак, можна сказати, "і стріляний, і битий", - сказав Бадрак.

Серед першочергових завдань нового начальника Генштабу військовий експерт виділив зміну підходів до будівництва ЗСУ: "Під трансформацією армії ми розуміємо оптимізацію її структури і чисельності. Як відомо, сьогодні більше 70% військового бюджету йде на утримання армії. Також Хомчаку належить розпочати реалізацію ключової ідеї реформи ЗСУ: йдеться про перетворення армії "з паперової в цифрову"".

За словами директора ЦДАКР, для цього новому начальнику Генштабу потрібно буде провести ревізію пріоритетів переозброєння армії, а також забезпечити перехід на більш жорстке планування Генштабом потреб ЗСУ. "Це те, чого дуже чекають в ОПК", - підкреслив Бадрак.

"Також йому доведеться вирішувати задачу уніфікації озброєнь і військової техніки ЗСУ: як відомо, сьогодні в армії є значна кількість ОВТ однієї номенклатури різних виробників", - зазначив він.

Серед завдань Бадрак також виділив цільове скорочення бойових структур ЗСУ і зміну підходів до військової освіти, роботи військкоматів, логістичних та тилових структур.

"І звичайно, багато спостерігачів розраховують на появу програми створення професійної армії і відмови від призову", - зазначив він.

Як повідомлялося, президент Зеленський указом від 21 травня призначив Хомчака начальником Генштабу - головнокомандувачем ЗСУ замість Муженка, котрий обіймав цю посаду з липня 2014 року.

Хомчак - перший заступник командувача Сухопутних військ України з 2016 року, генерал-лейтенант, командир оперативного командування "Південь", учасник бойових дій на Донбасі, зокрема, подій під Іловайськом (Донецька обл.) у серпні-вересні 2014 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров зустрівся з міністром оборони Японії

Київська влада не погоджувала проведення Маршу рівності в метро - КМДА

Український Червоний Хрест не здійснює реєстрацію на отримання гуманітарної та грошової допомоги

Мінкультури України затвердило робочу групу з розроблення плану заходів щодо розвитку території пам'ятки археології на Поштовій площі в Києві

Від початку доби на фронті відбулося 73 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

Польські фермери планують блокування руху вантажівок у ПП "Рава-Руська - Гребенне"

Ситник залишив посаду заступника голови НАЗК

Дії з підриву Глобального саміту миру є системними та безпрецедентно масштабними - Кулеба

Кількість бойових зіткнень на фронті з опівночі зросла до 59, на покровському напрямку - до 27 - Генштаб ЗСУ

Унаслідок авіаударів у с. Михайлівка загинули двоє людей, серед них - 12-річний підліток - Донецька ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА