10:45 10.01.2020

Іран може попросити Росію, Україну, Францію та Канаду про допомогу в розшифруванні "чорних ящиків"

2 хв читати
Іран може попросити Росію, Україну, Францію та Канаду про допомогу в розшифруванні "чорних ящиків"

Іран може попросити допомогу в розшифруванні "чорних ящиків" Boeing 737-800, який зазнав аварії під Тегераном, у Росії, України, Франції та Канади, повідомляє Bloomberg із посиланням на заяву представника іранського авіарегулятора Хасана Резайфара.

За його словами, в Ірані впевнені в тому, що український літак не було збито ракетою.

Резайфар зазначив, що в п'ятницю фахівці спробують оглянути "чорні ящики", щоб зрозуміти, чи можливо ще витягти з них інформацію.

В Ірані не хочуть, щоб "чорні ящики" вивозили за межі країни для проведення аналізу. Три іранські авіакомпанії, за його словами, допоможуть експертам з їхнім вивченням.

Він додав, що розслідування авіакатастрофи може зайняти один-два роки.

Водночас Резайфар, коментуючи в інтернеті відеозаписи, на яких, імовірно, зображено потрапляння ракети в літак, заявив, що ці матеріали потребують перевірки.

Раніше агентство Associated Press повідомило, що іранська влада запросили Національну раду з безпеки на транспорті США взяти участь у розслідуванні авіакатастрофи. Рада заявила, що "оцінить рівень своєї участі в розслідуванні".

Проте, зазначає агентство, рівень участі ради у розслідуванні може бути обмежено через санкції США, які діють щодо Ірану. Однак, рада може претендувати на участь у розслідуванні, оскільки йдеться про катастрофу літака, побудованого в США.

Напередодні канадський прем'єр Джастін Трюдо заявив, що розвідслужби Канади та її союзники вважають, що причиною аварії українського пасажирського літака поблизу Тегерану стало влучення іранської ракети класу "земля-повітря".

"У нас є дані розвідки від багатьох джерел, зокрема від наших власних розвідслужб і від розвідки наших союзників, згідно з якими літак було збито іранською ракетою "земля-повітря", - сказав Трюдо, слова якого наводить канадське телебачення.

Пасажирський літак Boeing 737-800, авіакомпанії "МАУ", який мав здійснити рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули.

Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА