18:40 02.10.2018

Депутати пропонують наділити деяких працівників Мін’юсту повноваженнями нотаріусів і реєстраторів

2 хв читати

Група відомих депутатів пропонує запровадити посаду "уповноважена особа органу юстиції" і надати таким особам повноваження для нотаріальних і реєстраційних дій у селах, селищах міського типу і містах районного значення.

"Необхідність у прийнятті закону обумовлена насамперед тим, що громадяни, що мешкають у сільській місцевості, не завжди можуть отримати належний доступ до нотаріальних та реєстраційних послуг, зокрема при оформленні спадщини", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення передумов для захисту економічних та спадкових прав громадян у сільській місцевості" №9140.

Згідно з інформацією на сайті ВР, документ зареєстровано 1 жовтня 2018 року. Серед його авторів - голова депутатської фракції "Народний фронт" Максим Бурбак, його заступник і голова економічного комітету Андрій Іванчук, заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" і представник президента в парламенті Ірина Луценко, співголова депутатської групи "Відродження" Віктор Бондар і голова депутатської групи "Воля народу" Ярослав Москаленко.

Відповідно до законопроекту, уповноважені особи органів юстиції зможуть посвідчувати угоди (договори купівлі-продажу, міни, дарування, довіреності), видавати свідоцтва про право на спадщину. Вони також зможуть виступати державними реєстраторами у разі вчинення ними нотаріальних дій із нерухомим майном або об'єктом незавершеного будівництва, реєстрації прав на земельні ділянки в сільській місцевості.

Автори пропонують також наділити таких осіб правами для реєстрації змін у відомостях про юридичну особу в держреєстрі після видачі свідоцтва про право на спадщину на частку засновника (учасника) у статутному капіталі (пайовому фонді).

Згідно із законопроектом, уповноважена особа органу юстиції - це посадова особа Головного управління юстиції з вищою юридичною освітою та стажем роботи понад два роки на посадах, безпосередньо пов'язаних із держрегулюванням, контролем або організацією нотаріату і держреєстрації, або консультантом державної нотаріальної контори. Їм також необхідно буде пройти стажування в органах нотаріату і держреєстрації не менше ніж три місяці. Призначення на посаду уповноваженої особи органу юстиції та звільнення з цієї посади здійснюється за погодженням із Міністерством юстиції.

У пояснювальній записці зазначено, що на 1 липня 2018 року в державних нотаріальних конторах було 294 вакансії державних нотаріусів. Автори додають, що на сьогодні оформляти спадщину можуть і державні, і приватні нотаріуси, проте на практиці основну частину свідоцтв про право на спадщину видають саме державні нотаріуси через нижчу ціну послуг. Згідно з останніми даними, 916 державних нотаріусів, які працюють у 717 державних нотаріальних конторах, видали більше ніж 522 тис. свідоцтв про право на спадщину, тоді як 4267 приватних нотаріусів - 395 тис. таких свідоцтв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Армія РФ від початку доби завдала ударів КАБами по Харкову і п'яти населених пунктах області

У Києві лімітів споживання е/е може вистачити тільки для забезпечення 76% потреб

"Укренерго" в неділю, 2 червня, введе ліміти енергоспоживання в усіх регіонах України

Зеленський провів першу в дипломатичній історії України зустріч із президентом держави Тимор-Лешті

Зеленський обговорив із членами Палати представників США посилення української ППО додатковими системами та ракетами

Олена Зеленська разом з естонською делегацією відвідали прийомну родину, для якої побудували дім

Війська РФ за день здійснили п'ять артобстрілів і три удари БПЛА по Нікопольському району, пошкоджено підприємство і ЛЕП

У Харкові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожого ракетного удару в ніч на 31 травня - Терехов

Сили оборони тримають під контролем 70% Вовчанська, у місті тривають бої - ОСУВ "Хортиця"

Окупанти нарощують темпи атак на сіверському та курахівському напрямках - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА