Доступність посилання

ТОП новини
Західні ЗМІ повідомляють з посиланням на свої джерела, що літак МАУ був збитий
Західні ЗМІ повідомляють з посиланням на свої джерела, що літак МАУ був збитий

Літак МАУ та іранська ракета – нові дані про катастрофу PS752 (хроніка)

9 січня увечері спершу низка іноземних журналістів опублікувала дані зі своїх джерел про те, що український «Боїнг» компанії МАУ сполученням Тегеран – Київ був збитий іранською ракетою.

Після цього агентства Reuters i AP опублікували інформацію з посиланням на американських неназваних чільних посадовців, які заявили про високу ймовірність, що літак був збитий ракетою, ймовірно, випадково.

Згодом президент США Дональд Трамп заявив, що має підозри щодо причин авіакатастрофи: «Я маю підозри. Він летів у дуже непростому місці, і хтось міг зробити помилку».

Потім прем’єр Канади Джастін Трюдо заявив: «Дані вказують на те, що літак був збитий іранською ракетою класу «земля-повітря». Це могло статися ненавмисно».

З'явилося і відео, як стверджують, моменту влучення ракети в літак.

Радіо Свобода публікує останні повідомлення на тему того, що український літак МАУ рейсом Тегеран – Київ міг бути збитий.

Американське видання The New York Times показало ймовірне відео ракетного удару по українському літаку в Ірані. Після верифікації експертами видання і аналізу відео розслідувачами Bellingcat, Радіо Свобода публікує пояснення з анотаціями.

Компанія «Боїнг» буде долучена до розслідування катастрофи літака МАУ. Про це повідомив іранський телеканал PressTV із посиланням на працівника іранського авіарегулятора Хасана Резайфара.

За його словами, усі країни, чиї громадяни загинули, а також виробник і оператор літака Boeing 737-800, повинні бути представлені під час розслідування.

Після заяви прем’єра Канади і президента США щодо причин авіакатастрофи українці хочуть більше інформації від влади України.

«Минуло вже чотири години з моменту, коли у західних джерелах з’явилася інформація, що український літак було збито російською ракетою. Цю інформацію підтвердив Трюдо, була обережна, але зрозуміла заява Трампа. Що ми почули від української влади за цей час?» – запитує головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва.

Офіс генерального прокурора України заперечує інформацію про дзвінок члена екіпажу своїй матері в момент падіння літака в Ірані.

«8 січня 2020 року у мережі Інтернет була поширена інформація про те, що один із членів екіпажу літака рейсу PS 752 Тегеран – Київ зробив дзвінок своїй матері та сказав про те, що літак падає у зв’язку з обстрілом. Дана інформація не відповідає дійсності, як показали результати проведених слідчих дій», – заявили в Офісі генпрокурора.

У соціальних мережах та засобах масової інформації писали, що бортпровідниця «Міжнародних авіаліній України» Катерина Статник встигла зателефонувати рідним та повідомити про обстріл.

Занепокоєння стосовно повідомлень, що український літак міг бути збитий ракетою, висловив прем’єр-міністр Великої Британії Боріс Джонсон, який мав телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським.

Британія, троє громадян якої загинули в катастрофі PS752, запропонувала Україні усю необхідну допомогу. Більше про це за лінком.

Речниця Джонсона написала: «Повідомлення щодо того, що український авіалайнер було збито іранською ракетою, викликають надзвичайне занепокоєння, каже речник Боріса Джонсона»

Експерт з авіаправа Андрій Гук аналізує подальші кроки української влади:

Ще вчора користувачі твіттеру вказували на те, що неподалік місця катастрофи знаходиться база Корпусу вартових Ісламської революції:

Ще одна заява про те, що PS752 був збитий:

The New York Times після 22:00 публікує результати свого дослідження: видання підтверджує достовірність відео, яке в Твіттері називали моментом атаки на український лайнер МАУ в Тегерані:

Канадський прем'єр Джастін Трюдо зробив заяву про відповідальність Ірану за катастрофу літака "Міжнародних авіаліній України":

Керівник бюро NBC News в Тегерані пише, що державні ЗМІ Ірану пишуть про "психологічну війну" з боку ЦРУ:

Зеленський дякує Трюдо:

Тим часом Президент України Володимир Зеленський зустрівся з родичами українців, загиблих в авіакатастрофі в Ірані:

Розумію, що жодні слова підтримки не заглушать їхнього пекельного болю. Держава надасть їм усю необхідну допомогу, зокрема фінансову. Розумію, що жодні виплати не повернуть їм рідних людей. Мабуть, найважливіше, що може й повинна зробити для них держава, – це дати вичерпні відповіді щодо всіх обставин трагедії

Bellingcat аналізує відео, яке могло б стати свідченням влучання ракети в український борт МАУ:

The New York Times пише, що верифікував відео з Тегерану, яке у Твіттері називають ударом ракет по рейсу PS752:

А ось версії російських ЗМІ щодо того, чому зазнав катастрофи український літак в Ірані. Колеги зі StopFake зібрали:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG