07:29 15.06.2018

Україна висловила вдячність Європарламенту за прийняття резолюції щодо Росії стосовно Сенцова

4 хв читати
Україна висловила вдячність Європарламенту за прийняття резолюції щодо Росії стосовно Сенцова

У Міністерстві закордонних справ України висловили вдячність Європарламенту за ухвалення резолюції щодо Росії, перш за все справи українського політичного в'язня Олега Сенцова, повідомила прес-служба зовнішньополітичного відомства.

"Україна висловлює вдячність Європейському парламенту за прийняття 14 червня 2018 року резолюції щодо масштабних порушень Росією прав людини і політично мотивованих переслідувань проти громадян України. Чітка вимога європарламентарів до кремлівського режиму звільнити всіх незаконно ув'язнених за сфабрикованими справами громадян України на території Росії і в тимчасово окупованому Криму - важливий крок, який посилює міжнародний тиск на Росію", - йдеться в коментарі міністерства, оприлюдненому в четвер.

У МЗС підкреслили, що рішення Європейського парламенту було прийнято в день початку чемпіонату світу з футболу, яким Кремль "цинічно намагається відвернути увагу міжнародного співтовариства від своїх зухвалих злочинів і системних порушень прав людини".

"Своєю чіткою позицією Європейський парламент висловив солідарність з незаконно утримуваним у російській в'язниці громадянином України Олегом Сенцовим і вимагає від російської влади його негайного і безумовного звільнення", - сказано в повідомленні.

Україна вітає заклик Європарламенту до держав-членів ЄС зберігати консолідовану позицію щодо посилення санкцій тиску проти Росії, а також розглянути цільові обмежувальні заходи проти осіб, причетних до політично мотивованих переслідувань.

"Вкотре вимагаємо від кремлівського режиму припинити порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму і негайно звільнити всіх незаконно утримуваних за політичними мотивами громадян України", - резюмували в МЗС.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко наголошує на важливості резолюції Європарламенту, в якій засуджуються масові порушення Росією прав людини на тимчасово окупованій території України і висловлено підтримку українських політв'язнів.

"Важлива резолюція Європарламенту із засудженням масових порушень Росією прав людини, в тому числі на тимчасово окупованих українських територіях. Консолідований потужний голос європарламентарів на захист понад 70 українських політичних в'язнів, яких продовжує насильно утримувати і катувати кремлівський режим", - написав глава Української держави на сторінці у Фейсбук.

За його словами, Україна і світ пам'ятають і борються за звільнення кожного українського політв'язня.

П.Порошенко також вважає, що Чемпіонат світу з футболу в Росії міг би стати хорошою можливістю для гуманітарних жестів, але, за його словами, "схоже, права людини не входять до життєвих інтересів Кремля".

У свою чергу, міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив вдячність Європарламенту і відзначив символічність прийняття резолюції в день відкриття ЧС з футболу.

"Вдячний Європарламенту за прийняту резолюцію щодо Росії, перш за все зі звільнення О.Сенцова та інших політв'язнів. Символічно, що увагу до порушення прав людини Росією залучено в день відкриття ЧС з футболу. Тільки спільним тиском зможемо змусити РФ звільнити понад 70 політв'язнів", - написав глава МЗС в Твіттері.

Європарламент у резолюції, прийнятій на пленарній сесії в четвер у Страсбурзі, зажадав, щоб російська влада "негайно і беззастережно" звільнила Олега Сенцова і "всіх інших незаконно затриманих в Росії і на Кримському півострові" громадян України.

ЄП в цьому документі "висловлює свою солідарність з українським кінематографістом, політичним активістом і політв'язнем Олегом Сенцовим, який 14 травня 2018 року оголосив голодування, щоб домагатися звільнення незаконно затриманих співвітчизників, і стурбований наслідками голодування для здоров'я Олега Сенцова".

Європарламент "закликає відповідні російську владу і медичні служби надати ув'язненим особам належну медичну допомогу і дотримуватися медичної етики, в тому числі шляхом ненав'язування примусового годування або будь-якого небажаного поводження, яке може являти собою катування та інші жорстокі форми".

Згідно з резолюцією, нині в Росії налічується "понад 70 українських політичних в'язнів".

Європарламент "засуджує порушення Росією міжнародного права в окупованому Криму, включно із застосуванням російського законодавства; посилене мілітаризацію Кримського півострова, яке загрожує регіональній безпеці; масові та систематичні порушення прав людини, зокрема щодо етнічних українців і кримських татар".

На думку європейських парламентаріїв, "російські суди, будь то військові або цивільні, некомпетентні судити про дії, вчинені за межами міжнародно визнаної території Росії", і "судовий розгляд у таких випадках не може вважатися законним".

У документі підкреслюється, що "поводження з усіма ув'язненими має відповідати міжнародним стандартам і що всі затримані повинні мати доступ до адвокатів, своїх сімей, дипломатичних представників і медичного обслуговування; російська влада і співробітники судових органів несуть повну відповідальність за безпеку і благополуччя затриманих, особливо в Криму, відповідно до частини четвертої Женевської конвенції".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА