Нацбанк назвав головні ризики для розвитку бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк назвав головні ризики для розвитку бізнесу

Фондовий ринок
1160
У Національному банку України вважають збільшення витрат підприємств на виплату зарплат своїм працівникам одним з ключових ризиків для розвитку приватних підприємств в Україні у найближчі роки.
Така інформація міститься у грудневому звіті про фінансову стабільність НБУ.
«Збільшення витрат на заробітну плату значно випереджає зростання доходів підприємств реального сектору. Ця тенденція триває третій рік поспіль. Головні фактори зростання зберігаються – дефіцит робочої сили через трудову міграцію і кваліфікаційний дисбаланс на ринку праці», — зазначають у Нацбанку.
Там підрахували, що через конкуренцію за працівників підприємства у першому півріччі 2019 року підняли зарплати на 24,4% проти першого півріччя попереднього року. Найбільше зарплати зросли у добувній промисловості, виробництві коксу, металургії.
Окрім зростання зарплат, серед ризиків для підприємств у Нацбанку назвали зміцнення курсу гривні (як один з ризиків для експортерів) та скорочення прибутків у металургії (переважно через падіння світових цін на металургійну продукцію).
«Зберігаються ризики і в олійно-жировому виробництві внаслідок низьких світових цін та збільшення пропозиції», — йдеться у звіті НБУ.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас