RU
 

Сенат США схвалив третій пакет санкцій проти Ірану

30 листопада 2012, 21:18
0
8
Сенат США схвалив третій пакет санкцій проти Ірану
Фото: АР
Сенат США схвалив третій пакет санкцій проти Ірану

Сенат конгресу США одноголосно схвалив новий, третій за рахунком, пакет санкцій проти Ірану.

Санкції направлені на компанії енергетичного сектору Ірану, іранських судновласників, суднобудівників і банки. Метою санкцій є обмежити доступ цих компаній до послуг міжнародного страхування, а також перешкодити отриманню Іраном можливих доходів від продажу і транспортування енергоресурсів.

Санкції наберуть чинності після того, як президент країни підпише закон про оборонний бюджет.

Як сказано  в тексті документа, новий пакет санкцій передбачає "розширення підтримки США прав людини в Ірані" і переслідування тих іранських чиновників, які "перенаправляють" потоки гуманітарної допомоги, що направляється тим, хто має у цьому потребу.

Раніше у серпні сенат вже вводив санкції проти Ірану. Тоді вони були ухвалені проти компаній і осіб, які співпрацюють з іранськими властями у сфері видобутку урану, продають Ірану, орендують або надають йому танкери для перевезення нафти, а також надають страхове покриття держкомпанії National Iranian Tanker.

Документ також передбачав санкції проти осіб і компаній, що надають допомогу Ірану в покупці устаткування для глушення радіо- і телесигналу, засобів стеження, а також екіпіровки і спецзасобів для придушення демонстрацій.

Перший пакет санкцій проти Ірану конгрес США ухвалив на початку 2012 року. Тоді парламентарі наділили адміністрацію правом застосовувати додаткові однобічні санкції до іноземних фінансових інститутів і компаній, що укладають операції з Іраном.

Метою цього кроку було скорочення фінансування іранської економіки через примус іноземних держав до відмови від закупівель іранської нафти, а також ізоляція Центробанку Ірану.

США і низка інших країн Заходу підозрюють Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атому. Тегеран усі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма направлена виключно на задоволення потреб країни в електроенергії.

ТЕГИ: СШАІран
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі