09:47 10.05.2019

Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар геноцидом

2 хв читати
Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар геноцидом

 Сейм Латвії прийняв заяву у зв’язку з 75-ми роковинами депортації кримських татар, в якій йдеться, що радянська влада здійснила геноцид стосовно кримськотатарського народу.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу парламенту Латвії, в прийнятому документі зазначено, що ціла низка історичних джерел вказує на цілеспрямований геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. У тому числі - і проти кримських татар, щоб знищити їхню культуру, соціальний спадок, історичну приналежність народу до території Кримського півострова, і щоб вижити їх з батьківщини.

Сейм у заяві також нагадує, що Росія п'ять років тому незаконно анексувала Крим. Латвійські парламентарі засуджують тривалу політику утиску і насильства з боку Росії стосовно кримських татар.

"Ті кримські татари, хто відмовляється прийняти російське громадянство і не визнають незаконну анексію Криму, стикаються з дискримінацією. Їм заборонено допуск до освіти, медичних послуг, заборонено використовувати рідну мову, підтримувати традиції і культуру. Немислимо, що кримські татари вже вдруге за 75 років зазнають насильного пригнічення та переслідування. Історія може повторитися", - сказав голова комісії сейму у закордонних справах Ріхардс Колс.

Заява закликає міжнародне співтовариство та інститути відзначити депортацію кримських татар 75 років тому і стежити за сьогоднішніми подіями в Криму.

18 травня в Україні та світі згадують жертв депортації кримськотатарського народу з Криму в 1944 році. Цього дня до Середньої Азії з півострова було відправлено перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано понад 180 тисяч людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА