18:18 28.10.2020

НАЗК закриває реєстр електронних декларацій через рішення КС

2 хв читати
НАЗК закриває реєстр електронних декларацій через рішення КС

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) через рішення Конституційного Суду України увечері 28 жовтня закриває реєстр електронних декларацій, повідомив голова НАЗК Олександр Новіков.

"Конституційний Суд визнав 27 числа - і сьогодні рішення оприлюднено - неконституційним доступ громадян до інформації про доходи, видатки та майно і себе, і всіх осіб, які отримують зарплату за рахунок податків України", - зазначив Новіков у коментарі виданню "Українська правда".

За його словами, з 18:00 реєстр декларацій на сайті буде недоступний.

"Рішення Конституційного Суду повертає Україну не у 2013 рік, а у 1991, коли взагалі в принципі не існувало жодного антикорупційного законодавства. Воно повністю скасовує всі механізми запобігання корупції, які були вибудувані за роки незалежності", - заявив голова НАЗК.

Зазначається, що реєстр не працюватиме доти, доки Верховна Рада не ухвалить новий закон, який надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

Пізніше на сторінці НАЗК у Facebook з'явилася інформація про те, що доступ до Єдиного державного реєстру декларацій буде закрито 28 жовтня о 19:00.

"Це нищівна поразка антикорупційної реформи в Україні. Сподіваємося, що законодавці не ігноруватимуть цю ситуацію, а в України ще буде шанс на державний апарат без корупції", - наводить слова Новікова прес-служба Агентства.

Так, державні органи та громадськість більше не мають відкритого цілодобового доступу до електронних декларацій чиновників, а НАЗК припиняє їхню перевірку, зберігання та оприлюднення.

Ознайомитися з наказом про закриття реєстру можна за посиланням: https://bit.ly/3otXKBw.

Раніше Конституційний Суд України оприлюднив рішення, яким визнав неконституційними низку положень закону України "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило, що виявило ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Конституційного Суду, Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, які в середу голосували за визнання відповідної статті 366-1 Кримінального кодексу України неконституційною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

Рада має намір дозволити банкам розкривати банківську таємницю на запити Мін'юсту і нотаріусів

Активні бойові зіткнення в районах Кліщіївки й Андріївки тривають - ОСУВ "Хортиця"

Прем'єр Греції підтвердив свою участь у Саміті миру

Рада має намір дати можливість засудженим працювати на підставі цивільно-правових договорів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА