В Україні піднялись ціни на газ для авто: експерти пояснили, чого чекати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні піднялись ціни на газ для авто: експерти пояснили, чого чекати

Енергетика
2101
Поки українці сподіваються на зниження цін на бензин, в країні дорожчає автогаз. Основною причиною подорожчання зрідженого пропан-бутану експерти називають дисбаланс попиту і пропозиції. Обсяг чистого імпорту автогазу у вересні склав 100,6 тис. тонн проти 128,2 тис. тонн в серпні поточного року.
“Для порівняння, у вересні 2017 року імпортовано було 127,631 тонн. Ця “діра” в 27,018 тонни запустила механізм зростання цін. І цінники на стелах АЗС зросли до рекордних 17 грн/л”, — розповів експерт ринку нафтопродуктів, член наглядової ради “Інтегрум Венчурс” Олександр Киримов.
Крім іншого, з 1 листопада набуває чинності індикативний баланс між Росією і Білоруссю. Реекспорт російського пропан-бутану через перевалочні бази Білорусі буде неможливий, пояснюють фахівці. Водночас низка українських трейдерів отримали прямі дозволи на імпорт російського газу. За попередніми оцінками, ці поставки заповнять обсяги білоруського реекспорту.
“Слід врахувати і те, що в листопаді мито на експорт скрапленого газу з Росії зросте в два рази-до 59,1 дол./т на суміш і 23,6 дол./т на чисті фракції. Імовірно, мито перекриється падінням котирувань Argus. Так, з 18 жовтня середнє котирування daf Ukraine (поставки з Казахстану) знизилася на 2,5 дол./т, а котирування daf Brest (поставки з Росії та Білорусі) знизилося на 28 дол./т. За нашими оцінками, дефіциту газу в листопаді не буде, а ціни почнуть зниження протягом тижня. Загальне падіння вартості в роздробі може скласти 0,5-0,7 грн/л”, — прогнозує Киримов.
Ви власник авто, на Finance.ua для вас є спеціальні картки для водіїв. Отримуйте додаткові знижки, кешбек і багато іншого.

Обрати картку для водія

За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас