13:14 05.09.2018

Директор НАБУ виступає за усунення ризиків тиску на майбутніх суддів ВАКС

3 хв читати
Директор НАБУ виступає за усунення ризиків тиску на майбутніх суддів ВАКС

 У процесі формування Вищого антикорупційного суду в Україні (ВАСК) необхідно усунути ризики тиску на майбутніх суддів ВАКС, зокрема через публічність інформації про них, наголошує директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник.

Виступаючи в середу під час експертної дискусії щодо проведення конкурсу на зайняття посад суддів Вищого антикорупційного суду, директор НАБУ зазначив, що процедура відбору кандидатів на посади суддів уже розпочалася, але умови, в яких майбутні судді ВАКС працюватимуть, можуть відштовхувати кандидатів з огляду на ситуацію, що склалася з суддями Солом’янського райсуду Києва, який нині розглядає справи НАБУ.

"Окрім політичного, є й юридичний тиск... Якщо ми не захищатимемо цих суддів, сама ідея (створення ВАКС - ІФ) не буде реалізована. Важливим чинником є... усунення ризиків тиску на цих суддів", - зазначив директор Бюро.

За словами А.Ситника, такого тиску зазнають нині судді новоствореного Верховного Суду. "Це важливо враховувати, коли ми говоримо про створення майбутнього антикорупційного суду", - сказав він.

Директор НАБУ наголосив, що слід створити умови, за яких судді ВАКС, зокрема, будуть захищені від помсти за рішення, які вони ухвалюють.

"Я вважаю, що головним тестом незалежності... будуть їхні (суддів ВАКС - ІФ) рішення", - додав він.

Водночас він закликав тих, хто хоче взяти участь у конкурсі на посаду судді ВАКС, не сумніватися у своїх намірах, оскільки створення і функціонування такого суду вкрай потрібне Україні.

А.Ситник також висловив сподівання, що новий суд буде сформовано досить швидко.

"Перед нами два виклики. Перший - так би мовити, заманити людей до цього суду. І другий - зробити так, щоб судді працювали в умовах, які дадуть їм змогу ухвалювати чесні та незаангажовані рішення", - підсумував А.Ситник.

У свою чергу суддя нового Верховного Суду Ганна Вронська розповіла, що через публічність інформації щодо суддів ВС, зокрема інформації персонального характеру, на суддів чинять тиск. "Уже є тиск, є погрози на мобільні телефони", - зазначила вона.

За словами судді, інформацію персонального характеру, оприлюднена під час конкурсу на зайняття посад суддів Верховного Суду, використовують для чинення тиску. З огляду на це, як зазначила суддя, необхідно знайти ту межу відкритості, яка забезпечувала б інтерес суспільства й водночас не становила б загрози для суддів.

Вона наголосила, що готова оприлюднити свої результати практичних тестів під час проходження конкурсу, але вважає, що не слід оприлюднювати результати психологічних текстів.

Водночас вона також закликала брати участь у конкурсі на зайняття посад суддів ВАКС. "Хочу побажати юристам, суддям, у яких є намір брати участь у конкурсі, не сумнівайтеся! Що більший буде вибір, то більше у нас шансів змінити судову систему на краще", - сказала Г.Вронська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА