Чого чекати від курсу цього тижня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого чекати від курсу цього тижня?

Валюта
3993
Минулого тижня курс долара до гривні знову істотно знизився на всіх сегментах валютного ринку на 1,4-2,3%.
Так, з минулого понеділка офіційний курс долара США, встановлений НБУ, знизився з 26,18 грн до 25,71 грн (-1,8%).
Попит/пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії «Укрділінг», за цей же час знизилися з 26,18/26,20 до 25,58/25,60 (-2,3%).
Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках за тиждень знизилися з 26,01/26,25 до 25,58/25,87 (-1,7%/-1,4%).
При цьому спред між середнім продажем і середньою купівлею розширився з 0,9% до 1,2% за рахунок більш швидкого зниження курсу купівлі в порівнянні з продажем, що зазвичай властиво періодам інтенсивної зміни курсів.
Як зазначає Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі, істотне зниження долара почалося минулої середи і не зупинялося аж до понеділка. Довгостроковий тренд на зміцнення гривні почався з лютого і триває досі, хоча він не означає постійного зниження долара, за цей час були періоди різної тривалості, коли американська валюта дорожчала.
“Якщо орієнтуватися на сезонні коливання минулих років, можна припустити, що зміцнення гривні може продовжитися до кінця літа-початку осені. Проте поведінка гривні в минулі роки не є гарантією, що саме так вона поводитиметься цього разу. Сезонні особливості на валютному ринку зникають саме тоді, коли всі до них звикають і готуються до них заздалегідь. Деякі спостерігачі зараз задаються питанням, чи не станеться обвал гривні перед/під час/відразу після дострокових виборів до Верховної Ради. Вважаю такий сценарій дуже малоімовірним”, – говорить Іосуб.
За словами експерта, гривня себе гідно проявила навесні, під час президентської кампанії. Вона показала себе досить зрілою валютою, яка реагує не на прізвища політиків, а на макроекономічні чинники: експорт/імпорт/потік капіталу і т.д. Самі по собі вибори, незалежно від їх результату, загрози для гривні не становлять. Загрозою може стати погіршення зовнішньої кон’юнктури, втеча капіталу або відсутність реформ, яка поставить хрест на відносинах з МВФ.
“Цього тижня очікую продовження зниження долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень поблизу 25,2 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 25,2/25,5 грн”, – резюмує Іосуб.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас