Архітектора Володимира Заболотного вшанували у Переяславі

Автор: Андрій Кузьменко | 24 вересня 2018 16:00 |



18 вересня 2018 р., у ДВНЗ «Державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», відбулася зустріч, присвячена вшануванню пам’яті В. Г. Заболотного – видатного українського архітектора ХХ ст., який народився на Переяславщині. Організатором заходу виступила бібліотека університету, разом з Науковим товариством студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених університету. Також до проведення зустрічі долучився НІЕЗ «Переяслав».


Модерувала захід директор бібліотеки – Ольга Шкира, яка звернулася до присутніх із вітальним словом і познайомила їх з основними віхами біографії та наукового й творчого шляху зодчого – першого президента і фундатора Академії архітектури УРСР.

Історик і краєзнавець Людмила Набок провела презентацію створеної спільно з працівниками бібліотеки університету виставки: «Простір особистості – Володимир Заболотний в наукових дослідженнях Людмили Набок». У ході розповіді вона познайомила учасників заходу з особливостями створення й функціонування Меморіального музею академіка В. Г. Заболотного, розкрила цікаві епізоди з життя архітектора, його родини та оточення. Було продемонстровано слайди із зображеннями полотен і акварелей, намальованих зодчим, які експонуються та зберігаються у меморіальному музеї.

Завідувач науково-дослідного відділу «Музей історії архітектури Середньої Наддніпрянщини нового та новітнього часу» НІЕЗ «Переяслав» – Андрій Кузьменко відзначив, що всебічне висвітлення постаті академіка В. Г. Заболотного важко уявити без знайомства зі сферою його професійної діяльності. Зокрема, важливим сегментом осягнення рубіжних періодів творчого шляху В. Г. Заболотного став комплексний підхід при вивченні історії реалізації його архітектурних проектів у м. Києві. Результати цього дослідження А. В. Кузьменко презентував перед присутніми у форматі мультимедійної доповіді.

У ході презентації, доповідачем було відзначено, що саме в Києві В. Г. Заболотний здобув освіту архітектора та пройшов важливі етапи свого професійного становлення. Так, учасники заходу наочно познайомилися з низкою знакових конкурсних проектів, у яких брав участь зодчий. Серед них проекти: урядового центру, будівлі Верховної Ради, реконструкції Хрещатика та сучасного Майдану незалежності, Республіканської сільськогосподарської виставки. Окремі блоки доповіді розкрили сторінки з історії втілення В. Г. Заболотним проектів житлового будівництва, студентських проектів, виконаних під керівництвом архітектора, зразків застосування індустріальних методів будівництва та нових матеріалів і будівельних технологій. Комплексний розгляд цих проектів також дозволив продемонструвати процес еволюції архітектурних стилів зодчого.

Результати проведеного А В. Кузьменком дослідження знайшли відображення також у науковому виданні «Задум та реальність (з історії проектів Володимира Заболотного у м. Києві)», друкований варіант якого він презентував перед учасниками зустрічі. Від імені адміністрації НІЕЗ «Переяслав» доповідач подарував примірники цього видання Бібліотеці ДВНЗ «Державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», Центральній районній бібліотеці та Районній дитячій бібліотеці м. Переяслава-Хмельницького, а також колишньому очільнику Меморіального музею академіка В. Г. Заболотного – Л. М. Набок.


Після виступів доповідачів, інші учасники зустрічі виявили живий інтерес як до окремих, маловідомих, епізодів із життя архітектора, так і до його архітектурної спадщини у цілому, взявши участь у жвавому обговоренні піднятих питань. Таким чином, проведений на базі ВНЗ науково-пізнавальний захід продемонстрував ефективність новітнього формату дослідницької комунікації між науковцями, музейниками, бібліотекарами, викладачами і студентами. У результаті зустріч виступила дієвою платформою для обміну досвідом між дослідниками та трансляції знань молодому поколінню.


Зокрема, завдяки консолідації наукового потенціалу дослідників довкола проблематики вивчення життєвого і творчого шляху В. Г. Заболотного, у підсумковій частині заходу було окреслено низку дискусійних питань та пріоритетних напрямів роботи, орієнтованих на заповнення прогалин при формуванні повноцінної картини, що відображує непересічну постать архітектора на тлі епохи. З іншого боку, актуалізація та презентація доробку академіка В. Г. Заболотного розширює горизонти сприйняття студентами історичного процесу, спонукаючи їх до поглибленого дослідження історії національної архітектури. Така форма популяризації української культурної спадщини закладає надійне підґрунтя для її подальшого вивчення і збереження наступними поколіннями, а також для формування національної свідомості та самоідентичності молоді.

 

А.В. Кузьменко,
завідувач науково-дослідного відділу 
«Музей історії архітектури Середньої Наддніпрянщини нового та новітнього
часу»,
к. і. н., с. н. с.                                                              

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень