17:10 16.11.2018

Україна вимагає від РФ припинити порушення прав людини та забезпечити доступ міжнародних правозахисних інституцій до Криму - МЗС

3 хв читати
Україна вимагає від РФ припинити порушення прав людини та забезпечити доступ міжнародних правозахисних інституцій до Криму - МЗС

Міністерство закордонних справ України вітає ухвалення Третім комітетом Генеральної асамблеї ООН резолюції про стан прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також вимагає від РФ забезпечити доступ на півострів міжнародних правозахисних механізмів.

"МЗС України вітає схвалення 15 листопада 2018 року Третім комітетом 73-ї сесії ГА ООН оновленої та посиленої резолюції "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, Україна". Це важливий внесок у продовження міжнародного тиску на РФ у зв'язку з незаконною окупацією і спробою анексії Криму", - йдеться в коментарі МЗС України.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що міжнародна спільнота продовжує чітко дотримуватися політики невизнання спроби анексії АР Крим і засуджує всі спроби РФ з її легітимізації, зокрема шляхом незаконного проведення російських виборів на території півострова.

Проект документа базується на резолюціях Генасамблеї попередніх років з прав людини в окупованому Криму, а також на черговій тематичній доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини. "Росія не виконала жодного з положень цих резолюцій, а ситуація з правами людини на півострові продовжує погіршуватися", - наголошується в коментарі.

"Вимагаємо від РФ негайно припинити грубі порушення прав людини та забезпечити безперешкодний доступ міжнародних правозахисних механізмів, зокрема моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, на територію тимчасово окупованого півострова", - наголосили в МЗС.

Як повідомлялося, в затвердженій 15 листопада Третім комітетом Генеральної Асамблеї ООН резолюції, зокрема, зазначено, що з 2014 року російська влада застосовує тортури для отримання неправдивих свідчень під час політично мотивованих процесів. Наголошується на необхідності негайного звільнення українських громадян, яких було незаконно затримано й засуджено, а також тих, кого перевели або депортували через міжнародно-визнані кордони з Криму до Російської Федерації. Окремо в документі згадали справи українського режисера Олега Сенцова, активіста Володимира Балуха та кримського татарина Емір-Усейна Куку.

Резолюція закликає всі міжнародні організації та спеціалізовані установи системи ООН при згадуванні Криму у своїх офіційних документах, повідомленнях і публікаціях використовувати формулювання "АР Крим та місто Севастополь, Україна, тимчасово окуповані РФ" і рекомендує те саме всім державам та іншим міжнародним організаціям.

У документі міститься заклик до РФ створити й підтримувати безпечні умови для журналістів і співробітників ЗМІ, правозахисників і адвокатів захисту; припинити практику примусу кримських жителів до служби в збройних або допоміжних силах Росії; припинити практику депортації українських громадян із Криму за відмову від громадянства РФ і дискримінацію стосовно жителів Криму.

Крім того, комітет закликає Росію повністю і негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі щодо застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (Україна проти Російської Федерації).

РФ має вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно покласти край порушенням і обмеженням прав людини стосовно жителів Криму, а також поважати закони, що діють в Україні, та скасувати закони, які введені в Криму Російською Федерацією і дозволяють чинити примусове виселення і конфіскацію приватної власності в Криму, порушуючи норми міжнародного права.

Згідно з резолюцією Третій комітет Генасамблеї ООН також засуджує незаконне встановлення РФ законів, юрисдикції та управління в окупованому Криму й вимагає, щоб Росія дотримувалася зобов'язання за міжнародним правом щодо поваги до законів, які діяли в Криму до окупації.

Крім цього, негайно скасувати рішення про оголошення меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, а також забезпечити доступність освіти українською і кримськотатарською мовами.

Третій комітет Генасамблеї ООН у своїй резолюції наполегливо закликає РФ забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних місій зі спостереження за становищем у сфері прав людини та правозахисних неурядових організацій до Криму, зокрема до всіх місць, де можуть утримуватися особи, позбавлені волі, визнаючи, що міжнародна присутність у Криму має першорядне значення для запобігання подальшому погіршенню ситуації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА