День фінансів: валюта CBDC в Україні, зниження доларизації, «Київ Цифровий» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів: валюта CBDC в Україні, зниження доларизації, «Київ Цифровий»

549
Понеділок, 11 січня. Після святкових вихідних українці тільки входять у робочий ритм. Але технології не відпочивають.
Загадкова CBDC. Або це вам на Bitcoin. Міністерство цифрової трансформації України планує запустити в країні цифрову валюту CBDC. Очікується, що вона буде базуватися на блокчейні криптовалюти Stellar, яка займає 14 місце за величиною ринкової капіталізації. У Мінцифри кажуть, що партнерство з Stellar Development Foundation дозволить розвинути цілу мережу CBDC і в цілому розвинути екосистему криптовалют в Україні.
Цифровий вам Київ. Ще 5 січня цього року Kyiv Smart City без попередження припинив роботу. Користувачі отримали повідомлення про те, що всі сервіси перенесені на «Київ Цифровий». Як вдалося з’ясувати, мобільний додаток Kyiv Smart City замінили на «Київ Цифровий», тому що перший належить громадській організації, а не місту. Наразі новий додаток «Київ Цифровий» надає можливість поповнювати зі смартфона транспортну картку Kyiv Smart Card, купувати QR-квитки, платити за парковку, забирати евакуйовану машину без черги і отримувати повідомлення від ЖКГ.
Долар вже не торт? За словами першої заступниці голови НБУ Катерини Рожкової, доларизація економіки може знизитися до 20-15% з нинішніх 40%. За її словами, зниження ставок зробило гривневі кредити більш привабливими, ніж у валюті.

Ставки за валютними депозитами наближаються до нуля, а деякі банки вводять додаткові комісії для клієнтів за обслуговування валютних рахунків. Крім того, вимоги НБУ не заохочують використання долара.
«Полювання» на сторінки в Facebook. Шахраї все частіше використовують Facebook і Telegram, щоб вкрасти сторінки користувача з метою наживи. Вони роблять розсилку шкідливих повідомлень, крадуть акаунти і з їх допомогою пишуть друзям жертви повідомлення, в яких від її ж імені просять позичити грошей. Останнім часом випадки кібератак почастішали і зросла кількість постраждалих. Іноді відновити акаунт після таких зломів досить складно – особливо, якщо шахраї змінили номер телефону.
М’якший, ніж у Європі. Якщо ви думаєте, що в Україні жорсткий локдаун, то це не так. Принаймні, про це говорить прем’єр-міністр Денис Шмигаль. На нараді у президента Володимира Зеленського в понеділок він заявив, що в багатьох державах введено комендантську годину, а жорсткий локдаун триває значно довший, ніж два-три тижні, і постійно продовжується. Крім того, він підкреслив, що в Україні працює транспорт, дозволено роботу кіосків, продаються продукти харчування та побутова хімія. За його словами, при карантинних обмеженнях у європейських країнах на прилавках продуктових магазинів не можуть бути товари інших груп, зокрема, гігієнічні засоби, побутова хімія, одяг тощо.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас