13:29 03.11.2020

Рішення КС звільнило чиновників від подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані - НАЗК

2 хв читати
Рішення КС звільнило чиновників від подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані - НАЗК

Конституційний Суд України (КС) своїм рішенням від 27 жовтня звільнив топ-чиновників від зобов'язання повідомляти про суттєві зміни в майновому стані. Це дає чиновникам зелене світло приховати свої статки й уникнути відповідальності, заявив голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков.

"Громадяни мають право знати, а не здогадуватися про статки посадовців. Звільнення від зобов'язання повідомляти про суттєві зміни в майновому стані - це зелене світло чиновникам приховати свої статки, уникнути відповідальності та продовжувати діяти у приватних інтересах, замість працювати на благо держави за гроші платників податків", - наголосив Новіков, повідомляє прес-служба НАЗК у соцмережі Facebook.

Зазначено, що доки ситуацію навколо рішення КС не буде врегульовано, на сайті Реєстру декларацій неможливо подати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Це означає, що відтепер суспільство не бачитиме інформації про значні зміни у статках топ-посадовців.

До рішення КС службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, були зобов'язані в електронній формі протягом десяти календарних днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення витрати повідомити про це до НАЗК. Суттєвою зміною в майновому стані вважаються дохід, майно або витрата, що перевищують 105 100 грн (станом на 2020 рік).

Як повідомлялося, КС оприлюднив рішення від 27 жовтня, яким визнав неконституційними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю та перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя, а також низку положень закону України "Про запобігання корупції". Голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що агентство через рішення КС увечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій.

З огляду на це президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО невідкладно було скликано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Уряд на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", згідно з яким припиняються повноваження складу КС, що ухвалив рішення 27 жовтня. Президент пропонує визнати це рішення КС "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями КС в умовах реального конфлікту інтересів". У законопроекті глава держави також запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харкові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожого ракетного удару в ніч на 31 травня - Терехов

Сили оборони тримають під контролем 70% Вовчанська, у місті тривають бої - ОСУВ "Хортиця"

Окупанти нарощують темпи атак на Сіверському та Курахівському напрямках - Генштаб ЗСУ

Унаслідок ДТП на харківській окружній дві людини загинули, одну госпіталізовано у важкому стані - поліція

Кількість жертв ворожого ракетного удару по Харкову, завданого 31 травня, зросла до дев’яти - прокуратура

Україна зацікавлена в розвитку відносин з Асоціацією держав Південно-Східної Азії - зустріч Зеленського з президентом Індонезії

ДніпроГЕС у критичному стані, над відновленням руху працюють відповідні служби - голова ОВА

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранено мирну жительку - поліція

Генштаб ЗСУ: Найвища інтенсивність атак ворога - на Покровському напрямку, ситуація напружена, але контрольована

Зеленський розраховує на прискорення поставок військової допомоги Україні в межах виділеного США пакета підтримки в $61 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА