Доступність посилання

ТОП новини

Санкції США розгойдують Росію (світова преса)


Британський часопис The Guardian аналізує можливі причини мовчання президента США щодо нових санкцій, запровадження яких анонсувала його країна проти Росії. Ірландська газета The Irish Independent пише про різку заяву російського прем’єра щодо впливу нових санкцій США. Іспанське видання El Pais пише про українку Анну Музичук, одну з найкращих шахісток світу.

Ірландська газета The Irish Independent містить матеріал «Російський прем’єр застерігає США від посилення санкцій». У підзаголовку йдеться про те, що прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив: якщо США запровадять санкції проти російських банків, Москва сприйматиме це як оголошення економічної війни. «І на цю війну необхідно буде реагувати – економічними методами, політичними методами, а в разі необхідності й іншими методами», – заявив російський прем'єр.

Напередодні Державний департамент США анонсував запровадження нових санкцій щодо Москви, які набудуть чинності орієнтовно 22 серпня, через отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії нервово-паралітичною речовиною «Новачок» в британському Солсбері на початку березня. Лондон вважає, що речовина потрапила до Британії з території Росії і покладає провину за отруєння на російську владу. Росія обвинувачення відкидає.

The Irish Independent пише, що нові санкції передбачають відмову в наданні експортних ліцензій на постачання до Росії багатьох важливих для національної безпеки тієї країни компонентів. Видання наголошує, що у пропозиціях Конгресу США, зокрема, йдеться про замороження доларових операцій у контрольованих російською державою банках, що мало б завдати потужного удару по російській економіці.

Оглядачі зазначають, що жорсткий тон заяви російського прем’єра Медведєва постає доволі помітним контрастом до попередніх висловлювань на тему санкцій проти Росії, які висловлював президент Росії Володимир Путін та його оточення, які будь-що намагалися применшити вплив санкцій на економіку Росії. Ірландське видання додає, що оголошення про запровадження нових санкцій США дуже похитнуло на національну валюту Росії, рубль, який впав до найнижчого рівня із серпня 2016 року.

«Російський прем’єр застерігає США від посилення санкцій»

Британське періодичне видання The Guardian публікує статтю «Чому Трамп залишився неочікувано мовчазним щодо санкцій США проти Росії?». Часопис зазначає, що президент США Дональд Трамп часто використовує соціальні мережі, аби висловити свої думки стосовно низки тем, але коли Державний департамент США анонсував запровадження нових серйозних санкцій проти Росії через отруєння Скрипалів, президент Трамп досить незвично замовк. Британське видання підозрює, що йдеться про те, що часопис визначає як «синдром розладу, пов’язаний з Путіним». Автор статті – Саймон Тісдалл пише, що той, хто потерпає від цього «синдрому», зазвичай, вважає президента Росії чудовим хлопцем і не висловлює жодного негативу на його адресу.

The Guardian пише, що Дональд Трамп демонстрував «симптоми» цього «синдрому» вже впродовж певного часу. Він цілком відкинув висновки американської розвідки, що Кремль втручався у президентські вибори 2016 року і що Москва має всі наміри зробити це знову під час виборів у США в листопаді цього року. Трамп неодноразово називав розслідування ФБР щодо втручання Росії «полюванням на відьом». Також, як зазначає Тісдалл, президент США зробив все, аби зустріч з Путіним у Гельсінкі минулого місяця була приємною і легкою для президента Росії. Трамп не ускладнив життя Путіну, наголошує автор, запитаннями щодо ролі Росії у війні в Україні та Сирії, у дестабілізації східної Європи, підриві західних демократій, а також у нападі з використанням хімічної зброї в Англії. Тісдалл додає, що «синдром» також змушує Трампа копіювати Путіна, залишаючи все у повній таємниці. Газета пише, що мало хто з американців не хотів би поліпшення стосунків з Росією. І це, власне, те, до чого завжди закликав Трамп, але це поліпшення не може відбуватися за рахунок послаблення безпеки країн Заходу та їхніх цінностей.

«Чому Трамп залишився неочікувано мовчазним щодо санкцій США проти Росії?»

Іспанський часопис El Pais друкує статтю, присвячену одній з найкращих шахісток світу, українці Анні Музичук. У підзаголовку зазначається, що Анна Музичук, триразова чемпіонка світу і триразова чемпіонка Європи серед жінок, стала символом фемінізму, коли вона відмовилась грати на турнірі у Саудівській Аравії. Іспанське видання пише, що 28-річна українка вражає деякими моментами своєї біографії. Музичук навчилась грати у шахи в 2-річному віці, стала триразовою чемпіонкою світу зі швидких шахів і її ім’я було у багатьох заголовках світових новин, коли вона відмовилась захищати свій чемпіонський титул у Саудівській Аравії, попри високі суми винагороди. Анна Музичук у такий спосіб висловила свій протест проти дискримінації жінок у тій країні. Сама Анна в інтерв’ю іспанському щоденникові каже, що все тоді розпочалося зі звичайного посту в соціальній мерeжі Facebook. Українка навіть не уявляла, який резонанс матиме її повідомлення у цій мережі. Музичук отримала величезну кількість відгуків від чоловіків та жінок з мусульманського світу, які надихнули її зробити щось, аби бодай в якийсь спосіб долучитися до можливого поліпшення ситуації у Саудівській Аравії.

El Pais веде далі, запитуючи українську шахістку, чому саме вона відмовилась їхати на чемпіонат світу з шахів у Саудівську Аравію, де жінкам вперше дозволили грати без чадри, яка б закривала обличчя. Музичук на це відповідає, що все одно жінки у Саудівській Аравії і надалі змушені носити чадру, виходячи на вулицю, і завжди мусять перебувати в супроводі чоловіка. Українська шахістка зазнала, що дозвіл грати на турнірі у Саудівській Аравії без чадри, як і нещодавнє скасування заборони на водіння жінками автомобілів у тій країні, є «невеличкими кроками у правильному напрямку». Але в цілому пригноблення і дискримінація щодо саудівських жінок і надалі продовжуються. Іспанське видання пише, що Анна та її сестра Марія, яка також поділяє цю позицію, були свідомі того, що їхня відмова від участі у турнірі означатиме втрату досить великої суми грошей. Взагалі сестри Музичук, як зазначає мадридська газета, мають свої власні доволі сильні моральні принципи. Наприклад, нещодавно сестри відмовились, аби їхнім спонсором стала пивна компанія, бо це суперечило б їхнім етичним засадам. Іспанське видання додає, що Анна та її сестра Марія (також чемпіонка світу з класичних шахів) чимось нагадують унікальних угорських шахісток – сестер Полґар. Але, на відміну від угорок, які зростали і здобували освіту вдома, сестри Музичук відвідували звичайну українську школу.

«Три дні з надзвичайно обдарованою героїнею шахів»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG