Або емісія, або неплатежі: уряд не виконує бюджет серпня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Або емісія, або неплатежі: уряд не виконує бюджет серпня

Казна та Політика
3054
Постійна нестача грошей у держбюджеті стає хронічною хворобою чинного уряду. Після липневого скандалу з несвоєчасною виплатою пенсій, він так і не зміг налагодити процес своєчасного наповнення казни, і в ній з’являються нові «діри». За підсумками січня-липня 2018 р. туди не надійшло 15,7 млрд. грн із запланованих 530 млрд. грн. А до 16 серпня чиновники не добрали ще 6 млрд. грн. за поточними платежами. Проблема зростає, як снігова куля, страшна куля.
Адже всі пам’ятають, що зворотний бік податків і зборів, з яких збирається дохідна частина державного бюджету — це зарплати, пенсії, допомоги та інші держвитрати. І якщо вчасно і в повному обсязі не збирати данину з бізнесу, то не буде чим платити пенсіонерам, вчителям, медикам та іншим працівникам держсектору.
Найдивніше в нинішній ситуації — це поточні звіти Держстату. Вони не просто позитивні, вони грандіозні: за перший квартал 2018 року ВВП України збільшився на 3,2%, а за другий — на 3,4%. У теорії таке зростання неминуче повинно супроводжуватися рекордами з перевиконання держбюджету, тотальним профіцитом. У нас же тут дефіцит, причому, цей дефіцит стає хронічним. І, до речі, збігається зі стихійним збільшенням імпорту в Україну — відразу на 20%, при якому митниця не просто не перевиконує плани щодо зборів, а навіть не справляється з поточними завданнями. У січні-липні Держмитслужба не виконала свій поточний план на 5 млрд. або на 2,7%. При цьому ніхто чомусь не влаштовував у відомстві кадрових зачисток і не призначав на ключові посади тих, хто почне за планом наповнювати казну (про справжню боротьбу з корупцією і тотальними зловживання мова вже не йде).
Тотальне потурання і невиконання бюджету припадає на час, що влада постійно називає непростим з причини виплат кредиторам. У серпні-грудні Україні належить перерахувати Міжнародному валютному фонду $1,2 млрд. і ще $550 млн. за єврооблігаціями. Це все відголоски нових кредитів і реструктуризацій, які провели чотири роки тому, обманюючи людей обіцянками про нові реформи. Про зміни до кращого життя і посилення економічного зростання, яке чомусь не забезпечує виконання держбюджету.
Свій головний козир влада в цьому році вже використала — Нацбанк перерахував у серпні до держбюджету 6 млрд. грн. свого доходу, і сукупно 38 млрд. грн з початку року. Як відомо, нацбанківська гривня — це емісійна гривня. Нею користуються дуже акуратно і перераховують у скарбницю частинами, щоб виважено нарощувати гривневу масу і надмірно не девальвувати гривню, провокуючи зростання інфляції.
В умовах відсутності відчутних реформ і скорочення надходжень до держбюджету над економікою України навис ризик нової емісійної хвилі. Якщо у влади знову не вистачить коштів на виплату пенсій, зарплат або допомоги, вона знову може призвати на службу Нацбанк і його «емісійні заробітки». Виходячи з поточних бюджетних звітів, може знадобитися «друк» ще близько 70-80 млрд. грн. — десь стільки може не вистачити скарбниці, щоб розрахуватися з людьми похилого віку та іншими бюджетниками. А платити за всі ці розрахунки будуть всі решта — і в курсі гривні, і в цінах на полицях магазинів.
Або емісія, або неплатежі: уряд не виконує бюджет серпня
Олександр Охріменко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас