08:47 14.05.2020

Вчені виявили здатність котів заражати один одного коронавірусом

2 хв читати
Вчені виявили здатність котів заражати один одного коронавірусом

Інфіковані коронавірусом коти під час лабораторного експерименту виявилися здатними заражати COVID-19 здорових котів, навіть якщо у хворих тварин не спостерігалися симптоми коронавірусної інфекції, повідомляє Associated Press з посиланням на дослідження вчених з університету Вісконсіна.

Під час експерименту дослідники заразили трьох котів коронавірусом, узятим у людей. Потім кожну з інфікованих помістили разом із здоровими тваринами. Через п'ять днів коронавірус був виявлений у всіх трьох раніше здорових котів, причому жодна із  шести заражених тварин не демонструвала симптоми COVID-19.

"Не було ні чхання, ні кашлю, у них (піддослідних котів - ІФ) не піднімалася температура і не знижувалася вага. Якби господар тварини подивився на неї ... він би нічого не помітив", - розповів один із авторів дослідження, експерт-вірусолог Пітер Гальфманн. Водночас він закликав не панікувати і керуватися здоровим глуздом у питаннях гігієни - не цілувати тварин і протирати поверхні в будинку.

На думку дослідників, результат експерименту доводить необхідність знову вивчати можливість потенційного передання вірусу від кота до людини. Одночасно Американська ветеринарна медична асоціація (AVMA) у своїй заяві зазначає, що навіть якщо тварину могли навмисне заразити в лабораторії, це "не означає, що її буде легко заражено тим самим вірусом у природних умовах".

Нині немає свідчень здатності коронавірусу передаватися від котів до людини, зате випадки зараження тварин людьми вже були зареєстровані. Так, на початку квітня у декількох тигрів і левів у зоопарку Бронкса в місті Нью-Йорку був діагностований COVID-19. Крім того, китайські вчені виявили антитіла до коронавірусу у 102 кішок у китайському місті Ухань.

Є також свідчення того, що коти при зараженні коронавірусом можуть відчувати респіраторні симптоми, схожі з тими, які проявляються у людини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість боїв на всій лінії фронту зросла до 73, найбільше зіткнень відбулося на покровському напрямку

Армія РФ від початку доби завдала ударів КАБами по Харкову і п'яти населених пунктах області

У Києві лімітів споживання е/е може вистачити тільки для забезпечення 76% потреб

"Укренерго" в неділю, 2 червня, введе ліміти енергоспоживання в усіх регіонах України

Зеленський провів першу в дипломатичній історії України зустріч із президентом держави Тимор-Лешті

Олена Зеленська разом з естонською делегацією відвідали прийомну родину, для якої побудували дім

Війська РФ за день здійснили п'ять артобстрілів і три удари БПЛА по Нікопольському району, пошкоджено підприємство і ЛЕП

У Харкові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожого ракетного удару в ніч на 31 травня - Терехов

Сили оборони тримають під контролем 70% Вовчанська, у місті тривають бої - ОСУВ "Хортиця"

Окупанти нарощують темпи атак на сіверському та курахівському напрямках - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА